Två systrar dog i svåra bilkraschen

Fyra ungdomar döda efter svår trafikolycka i Göteborg, bilen körde in i betongfundament.
Flera personer är svårt skadade efter en trafikolycka i Göteborg.
Foto: Google maps

Fyra unga människor – tre kvinnor och en man – omkom i den svåra singelolycka där en bil kraschade in i en betongpelare.

Två systrar från Göteborg är bland de döda.

För polisen handlar det nu om att lägga pussel för att ta reda på orsaken till olyckan.

– Det är ju ingen som har överlevt som vi kan fråga och som kan bidra till att en del pusselbitar faller på plats, säger Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare vid polisens trafiksektion.

Den svåra olyckan inträffade på E20 i Göteborg strax efter klockan fyra under natten mot söndag. 

En bil med fyra ungdomar som körde i norrgående riktning mot Tingstadstunneln, kraschade av hittills okänd anledning rakt in i ett betongfundament vid Olskroksmotet.

I fordonet satt tre kvinnor och en man, alla i 20-årsåldern. 

Fyra personer döda

Bland de döda är två systrar som var hemmahörande i Göteborg. Även ung kvinna från Uddevalla omkom. Den fjärde är en man, även han från Göteborgsområdet.

Polisen har upprättat en anmälan om grov vårdslöshet i trafik för att polisiära åtgärder ska kunna vidtas.

På söndagskvällen sa Tony Nyquist, jourhavande förundersökningsledare vid Göteborgspolisen:

– Vi har ett ögonvittne som ska ha sett kraschen. Men vad den personen har berättat för oss vill jag inte gå ut med.

Vittnet: ”Hela vägen avstängd”

Tobias Weidling passerade platsen i taxi, strax efter olyckan. Han berättar:

– När vi kom ut på E6 var hela vägen avstängd. Ambulans, brandkår polis och allting var där. Bilen var tillplattad och nästan krökt kring betongpelaren. Man såg direkt att det var inte var någon liten smäll.

Den exakta orsaken till olyckan är något som polisen nu försöker ta reda på. Det som bland annat utreds är bilens hastighet och det aktuella väglaget. 

Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare vid polisens trafiksektion, säger att bilen först har kört in i ett så kallat påkörningsskydd som ska dämpa kollisioner men att den sedan fortsatt mot betongpelaren.

– Vid avfarter och motorvägsmot finns ofta ett skydd format som stora gummikuber, som ska absorbera krockenergin för att minimera skadebilden. I det här fallet har bilen touchat detta och sedan farit i väg så att det blivit en smäll mot betongpelaren, säger han och fortsätter:

– Smällen tog så olyckligt mot taket att det blev ett så kraftigt krockvåld att fyra unga människor miste livet.

Anders Gabrielsson säg att bilen har tagits i beslag för teknisk undersökning, för att se om det varit något fel på fordonet.

Det är för tidigt att ha en teori om orsaken till olyckan förklarar han. Det finns inga misstankar om drog- eller rattfylleri.

– Det som händer nu konkret är att kropparna ska undersökas av Rättsmedicinalverket. Alla obduceras enligt gängse rutin. Olycksplatsen ska också undersökas av Trafikverket, som utreder alla dödsolyckor i trafiken. De gör djupstudier och tittar även på vägmiljön, räcken, skyltar, stolpar och så vidare.  Vi har tät kontakt med dem, säger Anders Gabrielsson.

Han säger också att det är en svår utredning och att det handlar om att lägga ett pussel:

– Singelolyckor av den här arten är inte unik. Det som är ovanligt här är att så många avlider i samma olycka. Det finns ingen som har överlevt som vi kan fråga och som kan bidra till att en del pusselbitar faller på plats.

Filmade på mycket nära håll

Samtidigt med utredningen av olyckan har ytterligare en anmälan upprättats. Den gäller olaga integritetsintrång och på hemsidan beskriver polisen vad det handlar om:

”Okänd person har filmat olycksplatsen på mycket nära håll innan ambulans och polis kommit till platsen, denna film har sedan lagts ut på sociala medier”.

– Det är fruktansvärt att det är det första man tänker på när man kommer till en olycksplats är att plocka fram sin kamera, säger Tony Nyquist.

Detta ärende handhas inte av trafikpolisen utan utreds separat från olyckan.


LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

TV: Hit kan du vända dig om olyckan är framme

Hit kan du vända dig om olyckan är framme.