Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trafiklärare döms för fortkörning

Polismannen tog upp jakten på körskolelärarren. Trots över 160 km/h närmade han sig inte den nu dömde mannen
Foto: Polisen/P4 Skaraborg

Körskolläraren hade för bråttom från trafiklärarkonferensen. Nu döms han till 4 000 kronor i böter för att ha kört 144 km/h på en 100-väg utanför Skövde.

Läraren nekade till brottet och ansåg att polisens mätverktyg inte är tillförlitliga. 

Det var den 23 september som en körskolelärare hade bråttom hem från en trafiklärarkonferens när han skulle hem till sina barn.

Läraren, som är en man i 50-årsåldern, manövrerade sin bil i minst 144 km/h på en 100-sträcka och körde bland annat om en ensampatrullerande polis i en civilbil.

Polismannen tog upp jakten på läraren och accelererade upp sin bil till 178 km/h och filmade även jakten med sin mobilkamera. I filmen, som P4 Skaraborg, tagit del av är polisens hastighetsmätare uppe i 162 km/h. 

Lärarens körkort tas på plats. 

Själv nekade han till brottet och har i polisförhör uppskattat sin egen hastighet till 110-120 km/h. Han berättar också att det handlade om en omkörning och att han alltid har bra koll på trafikmiljön. 

Mannen i 50-årsåldern döms nu i Skaraborgs Tingsrätt för hastighetsöverträdelsen

Bland bevismaterialet finns den film som polisen tog med sin mobilkamera där hastighetsmätaren visade över 160 km. 

Nekade till brott

I förhör med den polisman som stoppat körskoleläraren säger polismannen att han fick accelerera upp sitt fordon till 178 km/h, utan att komma närmare körskoleläraren. 

I förhör visades polismannens film upp för körskoleläraren, som ansåg att det inte är en tillförlitlig mätmetod.

Han gav även flera räkneexempel om varför polismannen inte närmar sig. 

Rätten menar att man på filmen kan se att avståndet mellan bilarna inte minskar men efter kontrollmätning av polisbilens hastighetsmätare med hjälp av laserinstrument korrigerades hastigheten till 144 km per timmen.

Trafikläraren döms till 4 000 kronor i böter.