Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snöfallet orsakade stora trafikproblem

Så funkar ersättning vid försening i kollektivtrafiken – dina rättigheter som resenär.
Snökaos i Västsverige. Flera lastbilar har står stilla på riksväg 44.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Under tisdagsmorgonen drabbade ett massivt snöoväder Västsverige.

Både kollektiv- och biltrafik lamslogs i morgonrusningen och det tuffa väglaget orsakade bland annat olyckor och fastkörningar.

– I dag har det varit lite som en uppvärmning inför det som väntas, säger Peter Stened, inre befäl på Räddningstjänsten Väst. 

Under natten till tisdagen började snön vräka ner över stora delar av Västsverige. SMHI hade utfärdat en gul varning för snöfall i stora delar av området, och snön orsakade stora problem i trafiken. 

Det handlade bland annat om inställda bussar och spårvagnar. På vägarna runt om i regionen skedde flera avåkningar och personbilar och lastbilar som körde fast i snön.

– Det var fler olyckor än vanligt. Några enstaka personer som fått föras till sjukhus med lätta skador. Det handlar om en del som glidit ner i diket och även lättare kollisioner, sammanfattar Peter Stened, inre befäl på Räddningstjänsten Väst. 

Han berättar även om en buss som halkat ner i diket i Varbergs kommun, där en passagerare fick föras till sjukhus med lättare huvudskador.

Flera inställda turer i morgontrafiken.
Foto: Läsarbild

Bärgaren Jimmy Qvarfordt fick ge sig ut klockan 05 på morgonen, när två lastbilar hade fått stopp i en backe vid Kuröd i Uddevalla. Och därefter fick bärgarna åka skytteltrafik mellan larmen.

– Det har gått i ett hela morgonen, sa Jimmy Qvarford, som tillsammans med sex andra bärgare ansvarar för hela Bohuslän och Dalsland. 

Hans råd till bilister: 

– Kör försiktigt och håll avstånd. Respektera även oss bärgare, kör försiktigt om du ser att vi är ute och jobbar.

Bärgaren Jimmy Qvarfordt
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

En ”uppvärmning”

En av de olyckor som stack ut under tisdagsmorgonens snökaos var när ett lastbilssläp välte över en personbil i Svenljunga kommun. Olyckan påverkade trafiken men ingen person kom till skada. 

– Det har inte varit så mycket allvarliga olyckor i regionen, som inneburit allvarliga personskador, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. 

Men samtidigt säger Peter Stened, inre befäl på Räddningstjänsten Väst, att tisdagen bara var en ”uppvärmning” inför onsdagen. 

– Det ska komma mer snö och även blåsa mer, så då räknar vi med att det kommer bli mer problem. Så just nu håller vi på att förbereda oss, sa han under tisdagsförmiddagen. 

Räddningstjänsten i Storgöteborg utreder under tisdagen om man behöver kalla in extra beredskap inför onsdagen.

Lastbilssläp välte över en personbil i Svenljunga.
Foto: JOAKIM_ERIKSSON

Nya varningar

Enligt SMHI kommer snökaoset fortsätta in under onsdagen – främst i de södra delarna av Västra Götaland. 

SMHI har utfärdat en gul varning på grund av långvarigt och ymnigt snöfall som i kombination med vind kan orsaka störningar i trafiken samt elavbrott. 

Det betyder att det är fortsatt risk för halka, begränsad framkomlighet på vägar samt förseningar inom kollektivtrafiken – även under onsdagen. 

Enkät: ”Vad tycker du om snön?” 

Marcus och Louise Karjalainen, 42, boende i Spanien, med barnen Albus, 1 år 7 månader, samt Elliot, 4:– Vi är förhoppningsfulla om att det stannar, för vi älskar snön. Det är alltid kul när den kommer. Vi har saknat snön eftersom vi bor i Spanien. Nu är vi ute med våra barn och åker pulka, det är första gången som vår lilla, som aldrig har sett snö tidigare, får göra det.
Foto: HENRIK JANSSON
Max Åkerlund, 32, föräldraledig patentkonsult, Linne, var ute med Juni, 1 år och 6 månader:– Man hoppas ju att snön kommer stanna kvar så klart men jag är beredd på motsatsen. Vi ska på babysim men efter det ska vi ut och roa oss i snön. Hoppas vår pulka som vi har beställt kommer snart.
Foto: HENRIK JANSSON
Erik Hammargren, 36, föräldraledig ingenjör inom skeppsbranschen, Majorna åkte pulka med sonen Victor, 1 år 6 månader:– Jag tycker det är väldigt underbart med snön. Framför allt när man har barn, allt blir mycket ljusare och blir kul att hitta på saker och det bidrar till stämningen, jag tror att folk blir lite gladare.
Foto: HENRIK JANSSON
Snöröjning i centrala Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

”Kör inte om plogbilar” 

Trafikverket uppdaterar regelbundet om pågående trafikstörningar och hur väglaget ser ut. 

Enligt Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket, väntas det besvärligt väglag i nästan hela Västra Götaland, även under onsdagen. 

– När det är några minusgrader och snöfall så det är hel klart vinterväglag. Men det är viktigt att ha tålamod, man ska inte försöka köra om en plogbil. Vi märker att det är ganska vanligt att chansa om att det är fritt framför, men det är det inte alltid. Låt plogbilarna köra så vi får snöfria vägar, säger Katarina Wolffram.

Räddningstjänsten: Så ska du agera vid en trafikolycka

Räddningstjänsten ger sina bästa råd

Vädervarning i Västsverige – läget i trafiken