Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trafikkaos i snöfallet – stort antal olyckor

Flera lastbilar och personbilar har krockat inom loppet av en halvtimma. Foto: Lisa Olaison/Nya Wermlands-Tidningen

Fyra olyckor har inträffat med några kilometers mellanrum inom loppet av en halvtimme i Värmland.

Det är flera lastbilar och personbilar inblandade, berättar polisen.

– Det handlar om tre lastbilar och elva personbilar, enligt min information, säger Ola Åkesson, räddningstjänst i beredskap på räddningstjänsten i Karlstadregionen

SMHI varnar för plötslig ishalka i hela norra Sverige, och i stora delar av Småland är det utfärdat varningar för snöfall.

Det råder lurigt väglag på många håll i Sverige under torsdagen.

SMHI gick under förmiddagen ut och klass 1-varnade för plötslig ishalka de norra delarna av Sverige: Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Från och med fredag morgon riskerar vägarna att bli glashala på grund av underkylt regn.

– Det är jättemånga som ska upp till Jämtland och norra Dalarna nu till sportlovet. Det kommer att vara mycket trafik under helgen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Hon uppmanar bilister att hålla avstånden, vara ute i god tid och vara förberedda på att det kan ta lite extra tid eller att de kan bli sittande i köer.

– Det är bara att gilla läget. Är det besvärligt väglag måste man köra efter det. Man får inte köra i 100 kilometer i timmen om det är halt. Då får man dämpa hastigheten, säger hon.

Från och med fredag morgon riskerar vägarna att bli glashala på grund av underkylt regn.

Trafikproblemen startade dock tidigt på torsdagsmorgonen i Värmland.

14 fordon totalt

Inom loppet av bara 30 minuter, från klockan 08 och framåt, ägde ett flertal olyckor rum längs en och samma sträcka på riksväg 61 från Kil i riktning mot Karlstad.

– I nordvästlig riktning har det varit ett flertal olyckor. Jag vet inte exakt hur många fordon det handlar om men det talas om tre lastbilar och ett flertal personbilar, säger Jan Martene, vakthavandebefäl i polisregion Bergslagen.

Polisen uppmanar trafikanter att välja en annan väg medan räddnings- och bärgningsarbete pågår.

Ola Åkesson vid räddningstjänsten har siffrorna klara för sig:

– Det handlar om fyra olyckor inom loppet av en halvtimma. Det är olyckor av kökrockskaraktär, säger han.

I olycka nummer ett var två lastbilar och tre personbilar inblandade. Nummer två innefattade en lastbil och tre personbilar. Därefter skedde två olyckor med enbart personbilar – en mellan tre personbilar och en krock mellan två bilar.

Väg 61 är en vältrafikerad väg under vardagar då många trafikanter kör in mot Karlstad. Det är också i den riktningen som olyckorna har skett.

Räddningstjänsten: ”Snö och halka”

Ola Åkesson vid räddningstjänsten:

– Det snöar ymnigt och är några minusgrader. Så det råder både snö och halka i stora delar av vårt område. Vi är kvar och hjälper till och trafikdirigerar och att få undan fordon så gott det går. Lastbilarna är ju lite svåra, de kommer att behöva bärgas under förmiddagen.

Polis är på plats och leder om trafik och försöker att reda ut vad som skett vid respektive olycka.

– Vi har flera patruller på plats, säger Jan Martene.

SOS Alarm meddelar att en person har förts till sjukhus i ambulans. I övrigt ska ingen av de inblandade vara i behov av vård.

– Övriga ambulanser har åkt tillbaka till sjukhuset, meddelar SOS Alarms larm- och ledningsoperatör.

Varningar för snöfall

Vid 11.30-tiden inträffade ännu en olycka på samma väg.

– Det verkar inte riktigt ta slut. Det kom larm om en bil som åkte ner i diket för bara någon minut sedan. Men det verkar vara av lindrigare karaktär, säger Ola Åkesson.

Räddningstjänsten har kunnat lämna platsen, men polisen är kvar.

– Nu handlar det mest om trafikdirigering och bärgning. Polisen är kvar och ser till att det blir någorlunda flyt i trafiken och spärrar av när bärgare behöver komma fram.

Även i Småland ställer vädret till det i trafiken. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hela landskapet utom de västligaste delarna. Omkring en decimeter snö väntas falla i området.

Räddningstjänsten är ute på larm i Nässjö, Vaggeryd och Jönköping meddelar man och generellt är det mycket svårframligt på vägarna, också de stora.

– Det är lastbilar som halkat av vägar, fått stopp i backar... Läget är väldigt besvärligt och larmen är spridda så det handlar om ett stort område, säger inre befäl vid räddningstjänsten.