Vid lunchtid på fredagen voltade en bil ner i diket i snömodden. Föraren och passageraren klarade sig undan skador. Foto: Mikael BerglundVid lunchtid på fredagen voltade en bil ner i diket i snömodden. Föraren och passageraren klarade sig undan skador. Foto: Mikael Berglund
Vid lunchtid på fredagen voltade en bil ner i diket i snömodden. Föraren och passageraren klarade sig undan skador. Foto: Mikael Berglund
En bilist fick sladd och körde in i mitträcket på E6:an utanför Uddevalla vid midnatt mellan torsdag och fredag. Foto: Foto: Mikael Berglund/Nyhetersto.seEn bilist fick sladd och körde in i mitträcket på E6:an utanför Uddevalla vid midnatt mellan torsdag och fredag. Foto: Foto: Mikael Berglund/Nyhetersto.se
En bilist fick sladd och körde in i mitträcket på E6:an utanför Uddevalla vid midnatt mellan torsdag och fredag. Foto: Foto: Mikael Berglund/Nyhetersto.se
Snöovädret orsakade förseningar på Landvetter, där personalen fick skyffla bort snön från planen. Foto: Markus HankinsSnöovädret orsakade förseningar på Landvetter, där personalen fick skyffla bort snön från planen. Foto: Markus Hankins
Snöovädret orsakade förseningar på Landvetter, där personalen fick skyffla bort snön från planen. Foto: Markus Hankins
Snön vräkte ner över Västsverige på fredagen. Foto: Anette FredrikssonSnön vräkte ner över Västsverige på fredagen. Foto: Anette Fredriksson
Snön vräkte ner över Västsverige på fredagen. Foto: Anette Fredriksson

Trafikkaos följde efter kraftiga snöfall i väst

Publicerad

Det ymniga snöandet forsätter att sätta käppar i hjulen på trafikanterna.

Strax före lunch fick en bil sladd och hamnade i diket mellan Stenungsund och Ljungskile.

Även i övriga Sverige är det svårt på vägarna och i Norrland är läget så allvarligt att Trafikverket gått upp i krisledning.

Snön har drabbat stora delar av Sverige och i Västsverige ligger snön decimeterdjup på sina ställen.

På länsväg 650 mellan Stenungsund och Ljungskile fick en bil, med två personer i, sladd vid lunchtid. Bilen körde av vägen och voltade ner i diket. Ingen person skadades vid olyckan.

Snösvängen har kört för fullt och på fredagen började en plog- och saltbil av okänd anledning brinna vid Klovstens avfallsanläggning i Kungsbacka på fredagsmorgonen.

– Men det var inga personskador, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör, på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Flera olyckor

I Ljungskile fick en bilist sladd och körde in i mitträcket vid 23-tiden på torsdagskvällen. E6 stängdes till viss del av under räddningsarbetet och två personer i bilen fick föras till sjukhus.

Det var inte den enda olyckan under kvällen och natten i Västsverige till följd av snö och halka.

Flera avåkningar inträffade, och i backarna på E20 vid Jonsered, på R40 i Kallebäck och på Landvettervägen i Partille fastnade flera bilar.

Störningar i flygtrafiken

– Det har inte handlat om några allvarliga olyckor, säger Lars Gunnar Gustavsson, vakthavande vid Västra Götalandspolisen.

Även Jönköpingspolisen rapporterar om flera olyckor under kvällen och natten, men inga allvarliga sådana.

Mest snö har det kommit öster om Göteborg, bland annat i Landvetter.

De större vägarna är plogade men det är mycket snö och på Landvetter flygplats varnar man för att snövädret orsakar störningar i flygtrafiken under fredagsmorgonen. Flygplatsen hänvisar resenärerna till att kontakta sitt flygbolag för mer information.

Däremot fungerar pendeltågstrafiken som vanligt under morgonen.

Gått upp i krisledning

SMHI går också ut och varnar för stora snömängder i de norra delarna av Sverige där det dessutom ska blåsa mycket och risken för snödrev är stor. I Västerbotten och Norrbotten väntas stora mängder snö det kommande dygnet.

Här är läget så allvarligt att Trafikverket gick upp i krisledning eftersom man inte hinner få bort all snö i den takt den faller.

Även järnvägen drabbas av stora snömängder och på sträcken Luleå och Boden är många tåg försenade eller inställda. Att komma till Norge går överhuvudtaget inte just nu.

Hittades av fjällräddningen

På torsdagskvällen fick fjällräddningen rycka ut efter att tre personer försvunnit vid 21-tiden på torsdagskvällen. De kunde hittas tre timmar senare efter att de fastnat i det hårda vädret.

Snövädret i söder fortsätter österut över Sverige och kommer att ge ungefär fem centimeter snö under fredagen och det kan ställa till det med problem i trafiken.

Trafikverkets halkprognos säger att det blir halt i större delen av Sverige under fredagen och natten mot lördag.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER