Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trafikanterna hyllades nu vill politikern se en lag

Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Räddningstjänsten hyllade bilisternas agerande efter en olycka på E6 i augusti när de, som sig bör, gav räddningsfordonen fri väg.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz vill nu se att det blir en lag, skriver SVT Nyheter Halland. 

– Det är dags att reglerna i Sveriges ändras och att det blir lag på att bilisterna skapar räddningsstråk, så att räddningstjänst kan ta sig fram till olycksplatser snabbare, säger hon till SVT. 

Det var i augusti som räddningstjänsten lade ut en bild på sin Facebooksida om att bilisterna agerat korrekt när de skulle fram på en trafikolycka på E6 vid Fjärås.

”Alla bilister flyttade på sig så att vi lätt kunde komma fram med brandbilen. Filen i mitten hade lämnats öppen hela vägen fram till olycksplatsen. Detta var otroligt kul att se och uppleva. En stor eloge till alla er bilisterna som stod i kö” skrev räddningstjänsten på Facebook. 

Nu vill Sara Heikkinen Breitholtz, riksdagsledamot för Socialdemokraterna se att agerandet blir en lag, skriver SVT Nyheter Halland.

”Inte visar tillräcklig respekt” 

– Ofta handlar problemet om att människor inte visar tillräcklig respekt och försiktighet när det kommer utryckningsfordon på våra vägar. Ibland när jag själv kör bil märker jag att folk inte flyttar sig för exempelvis brandbilar, säger hon till SVT. 

Hon har skrivit en motion där hon nämner att det i flera europeiska länder redan är en lag och kan exempelvis ge 3 000 kronor i böter i Tyskland. 

I dagens upplaga av trafikförordningen står det att man ska lämna väg åt utryckningsfordon. Men Sara Heikkinen Breitholtz vill se att lagtexten ska ändras. 

– Det är dags att reglerna i Sveriges ändras och att det blir lag på att bilisterna skapar räddningsstråk, så att räddningstjänst kan ta sig fram till olycksplatser snabbare, säger hon till SVT.