Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trädet som växer till minne av Lisa Holm

<p>Kaféet där Lisa Holm arbetade har förvandlats till en vacker minnesplats.</p>Foto: Henrik Snygg / Hs-Foto
<p>Under tisdagen planterades ett japanskt körsbärsträd efter en insamling av privatpersonen Fredrik Lilja på Facebook.</p>Foto: Henrik Snygg / Hs-Foto
<p>– Trädet kommer att leva i många år och har en liten symbolisk sak, det blommar i maj och juni, säger han.</p>

Kaféet där Lisa Holm arbetade har förvandlats till en vacker minnesplats.

Under tisdagen planterades ett japanskt körsbärsträd efter en insamling av privatpersonen Fredrik Lilja på Facebook.

– Trädet kommer att leva i många år och har en liten symbolisk sak, det blommar i maj och juni, säger han.

Facebooktexten från Lisa Holms arbetsplats har berört tusentals personer. Den inleds med orden:

"Café på klostret är inte längre bara ett café. Det är också en minnesplats för Lisa. Du är lika välkommen hit om du vill komma in och ta en fika eller om du bara vill stå utanför en kort stund, en lång stund eller en hel dag för att sörja, reflektera eller bara vara."

De tusentals blommorna har tillsammans med ljus och hälsningar skapat en speciell plats för alla som vill skänka en tanke till den 17-åriga flickan.

– Vi vill att det ska vara en plats där alla kan känna sig välkomna och kunna möta sorgen. Man ska kunna sitta där en kort stund eller stanna en hel dag och man ska inte behöva känna att man behöver in på kaféet på något sätt. Utan det här är verkligen en viktig plats för alla, säger kaféägaren Lena Svedung.

Skänkte till Missing people

Lena berättar att hon har en jättefin kontakt med Lisa Holms familj. De är delaktiga i alla beslut och initiativet till en minnesplats är gjort av omsorg till familjen och alla som har jobbat med Lisa.

– Vi pratar med varandra varje dag. Vi bollar allt med familjen för att det ska bli precis så som Lisa skulle vilja ha det, säger hon.

För några dagar sedan blev Lena Svedung kontaktad av Fredrik Lilja från Eskilstuna. Han hade startade en insamling via Facebookgruppen "Tänd ett ljus för Lisa Holm och hennes anhöriga" som samlat tiotusentals besökare. När pengarna trillade in beslutade han att de skulle gå till att plantera ett japanskt körsbärsträd vid kaféet till Lisa Holms minne.

Fredrik Lilja berättar att okända personer skänkte allt från 5 till 250 kronor. Totalt inbringade insamlingen 4 160 kronor vilket blev betydligt mycket mer än vad körsbärsträdet kostade.

– Av pengarna gick 3 000 kronor till Missing people och resten till att köpa trädet.

Blommar för Lisa

Under tiden för insamlingen fick han utstå svartmålning och till och med hot via Facebook. Vissa menade att insamlingen skulle vara ett försök att tjäna pengar på människors sorg och en flickas död.

Men efter planteringen har Fredrik Lilja fått upprättelse. På kaféets Facebooksida överöses han med lovord och hyllningar efter den vackra gesten.

Kaféägaren Lena Svedung var med vid planteringen.

– Han kom från Eskilstuna och det blev en oerhört unik stund när han planterade det. Körsbärsträdet är valt för att det blommar just i maj och juni, och då kommer vi att minnas Lisa lite extra, säger hon.