Träd skymde havsutsikt i Hovås – sågades ner

Foto: Hanna Brunlöf
Kommunen har polisanmält vandaliseringen av skog värd 7,3 miljoner i Hovås. Nu har fler fått havsutsikt i området.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Kommunen efterlyser vittnen som sett någon med motorsåg i Hovås.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Kommunen har polisanmält vandaliseringen av skog värd 7,3 miljoner i Hovås.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
22 träd har skadats med motorsåg så illa att Park och naturförvaltningen tvingats ta ner merparten på grund av risk för allmänheten.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

I flera år har boende i den fashionabla bostadsrättsföreningen i Hovås klagat på stora träd som skymmer havsutsikten, dagsljuset och fäller pollen på balkongerna. Men kommunen har sagt nej till att ta ner de särskilt skyddsvärda träden.

Nu har någon eller några tagit lagen – och motorsågen - i egna händer och vandaliserat 22 träd som nu måste tas ner. 

Värdet: 7,3 miljoner kronor.

– Saken är polisanmäld, säger Charlotta Minnbergh, parkförvaltare vid Park- och naturförvaltningen.

Det var för några veckor sedan som personal från Park- och naturförvaltningen i Göteborgs kommun kallades ut till ett mindre skogsparti på Uggleberget i Nya Hovås. 

Enligt Park- och naturförvaltningen fanns det önskemål från boende i området om lite upprensning efter vintern.

– Då sprang vi på det här, säger parkförvaltaren Charlotta Minnbergh.

I minst 22 träd, på en och samma yta framför bostadsrättsföreningens tre fastigheter, hade någon sågat sig in i stammarna med motorsåg. 

Djupa snitt i stammen

Det rör sig enligt kommunens polisanmälan om fullväxta träd med stammar på mellan en halv och 2,5 meters omkrets, som fått djupa snitt en tredjedel in i stammen.

– Vi har haft arborist på plats och de har nu fått ta ner 17 träd på grund av att de utgjorde en risk efter att de blivit vandaliserade, säger parkförvaltaren Charlotta Minnbergh.

Hon utesluter inte att fler av träden kommer dö.

Kommunen har gått ut med en uppmaning till vittnen som sett eller hört motorsågsmannen att kontakta polisen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Vid byggnationerna på Uggleberget i Hovås högg man ner stora mängder skog. Därför ses de kvarvarande större träden som särskilt skyddsvärda av kommunen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Flera vittnen har sett en man i orange arbetskläder såga i träd mitt på dagen, berättar styrelseledamöter i Bostadsrätttsföreningen som inte är glada åt det som skett.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Uggleberget i Hovås har drabbats av skadegörelse.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

I kommunens polisanmälan nämns att det för en tid sedan kom in en ansökan från ett par boende i området om att få ta ner stora tallar på samma plats, som de menade skymde ljuset och spred pollen på balkongerna. Park- och Naturförvaltningen sade nej med hänvisning till att träden var ”särskilt skyddsvärda”, då det vid byggen på Uggleberget redan avverkats många stora träd. 

Samtidigt påminde förvaltningen om att den som ändå skulle gå vidare och avverka träd utan tillstånd kan riskera polisanmälan. 

Bostadsrättsföreningens ordförande Anders Hedenbeck beskriver det inträffade som tragiskt och berättar att medlemmarna är väldigt splittrade i frågan om träden.

Träden hade fått djupa snitt sågade med motorsåg en dryg halvmeter från roten, vilket gjorde dem farliga för allmänheten.
Foto: Park- och naturförvaltningen, Götebor

”En del tjänar mer på att de tas ner än andra”

En del tjänar mer på att de tas ner än andra, menar han.

– Det man kan misstänka är väl att någon skulle se det som en stor fördel att få det röjt litegrann där, säger Anders Hedenbeck.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Det är jättefult där nu. Det är en ganska stor irritation inom föreningen som helhet och vi i styrelsen är uppriktigt förbannade.

Anders Hedenbeck berättar att vittnen har sett en man för ett par månader sedan med motorsåg i skogsdungen. Det ska ha varit i slutet av hösten eller strax efter nyår.

– Det var en person som var yrkesmässigt klädd, han markerade på träd och skärmade av med avspärrningsrep så det såg väldigt proffsigt ut. Vi trodde att han var från kommunen och gjorde lite röjningsarbeten, säger han.

Åtråvärd havsutsikt från Uggleberget efter att träd för 7,3 miljoner vandaliserats och nu fått tas ner.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

En annan boende uppger för GT att det var mitt på dagen hon såg en man orange arbetskläder spärra av området för att börja såga – och att hon också tog för givet att det var kommunens personal.

Enligt Anders Hedenbeck var det Bostadsrättsföreningen som sedan häromveckan kontaktade Park- och naturförvaltningen. Detta för att fråga när de skulle fortsätta med röjningsarbeten de uppfattade att kommunen inlett med motorsågsmannen några månader tidigare.

7,3 miljoner kronor

Park- och naturförvaltningen har med experters hjälp värderat skadan till 7,3 miljoner kronor. 

– Det är vad det skulle kosta att ersätta träden med plantskoleträd och driva upp dem till den storleken, säger parkförvaltaren Charlotta Minnbergh.

Om träden nu tas ner, det blir ju som att de som ville ta ner träden men fick nej nu får sin vilja fram?

– Jag kan inte spekulera i det. 

Polisen har fått in en anmälan om skadegörelse, men lade ner utredningen redan samma dag.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Polisanmälan gjordes den 23 mars. Den avskrevs direkt samma dag med motiveringen att brottet inte kunde utredas. 

GT har varit i kontakt med den boende som gjorde ansökan om att ta ned träden för två år sedan. Men denne vill inte medverka.

– Jag vågar inte uttala mig i detta. Jag är ledsen. Det vågar jag inte.


Ur arkivet: Hovås - om politiska eliten själv får välja

GT Granskar: Här bor flest politiker i Göteborg