Totalstopp i tågtrafiken – stor risk för urspårningar

Publicerad

Under hela fredagen råder det ett totalstopp på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad.

Anledningen är två misstänkta solkurvor i närheten av Munkedal.

– Risken vid solkurvor är urspårning, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Det råder just nu ett totalstopp på tågsträckan mellan Uddevalla och Strömstad. Lokförare har vid två separata tillfällen anmält misstänkta solkurvor på rälsen.

Den ena norr om Munkedal, det andra söder om.

– Klockan 15.25 upptäcktes den första. En lokförare rapporterade in att tåget krängde på banan. Vid 15.55 kom ytterligare en anmälan, säger Ulrika Karlsson.

All trafik stoppas – hela dagen

Trafikverket har beslutat att stoppa all trafik på Bohusbanan mellan Strömstad och Uddevalla under hela dagen. Personal finns ute på plats för att undersöka spåren.

Ersättningsbussar kommer trafikera sträckorna i stället för tågen.

Ulrika Karlsson på Trafikverket uppmanar alla resenärer att kontakta sitt tågbolag för mer information.

 

Det här en solkurva

Källa: Trafikverket.

 

Solkurvor är en allvarlig störning eftersom de drastiskt ökar risken för urspårning. 

En solkurva är en lokal utknäckning eller sidoförskjutning av ett spår på grund av solvärmen. Den uppkommer när spåret inte förmår att stå emot krafterna som verkar i spårets längdriktning.

För att en lokal utknäckning ska klassas som en solkurva ska spåret ha förskjutits åt sidan minst 25 millimeter på en sträcka av 10 meter, på grund av solvärmen, samtidigt som det råder höga tryckkrafter i spåret.

En solkurva kan bero på alltför stora spårkrafter, nedsatt spårstabilitet eller båda delarna. En typisk orsak till nedsatt spårstabilitet är ballastbrist. Enbart solvärmen är sällan den primära orsaken, trots att den har gett utknäckningen dess namn. Den är däremot oftast den utlösande faktorn. Det är vanligt att en solkurva utlöses när ett tåg passerar.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER