Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Torterade sitt offer till döds – fikar nu i frihet

Expressens bilder visar hur Kjell-Åke Johansson, 58, som dömdes till livstids fängelse för att ha torterat ihjäl sin hyresgäst Birgitta Lönnhager, njuter av en kopp kaffe på ett kafé i gallerian Nordstan i centrala Göteborg under en permission från Skogomeanstalten. Foto: Stefan Söderström
Elin Lönnhager, 25, är mycket kritisk till att hennes mammas mördare får vistas ute i frihet: "Jag tycker det är helt ut sagt för jäkligt".
Kjell Åke Johanssons egna ord om tortyren. Från poliens rekonstrionsfilm, där han visar hur han torterade sin hyresgäst Birgitta Lönnhager. "Jag var trött på att bråka hela tiden".
Kjell Åke Johanssons egna ord om tortyren. Från poliens rekonstrionsfilm, där han visar hur han torterade sin hyresgäst Birgitta Lönnhager. "Hon gick och så ramlade hon här ner på vänster sida. Jag vet inte om hon slog sig där."
Kjell Åke Johanssons egna ord om tortyren. Från poliens rekonstrionsfilm, där han visar hur han torterade sin hyresgäst Birgitta Lönnhager. "Det var bråk och jag var irriterad som jag hade tändvätska i handen och stänkte på henne och sa åt henne att stiga upp från golvet".

Birgitta Lönnhager, 43, torterades till döds i ett hus i byn Aspa norr om Lindesberg.

Här är de nya bilderna av hennes mördare, hyresvärden Kjell-Åke Johansson, 58, - på ett kafé Nordstan i Göteborg.

– Jag tycker det här är rent ut sagt för jäkligt att han får komma ut på permission bland andra människor, säger Birgittas dotter Elin Lönnhager, 25.

Nu har hon fått ett nytt chockbesked: Mannen vill släppas fri.

Birgitta, 43, dogden 27 maj 2002

I huset i byn Aspa utanför Lindesberg plågade sexsadisten Kjell-Åke Johansson ihjäl sin hyresgäst, tvåbarnsmamman Birgitta Lönnhager, 43. Den 27 maj 2002 orkade inte Birgitta Lönnhagers kropp stå emot fler långa nätter, bunden till händer, fötter och hals, slag från piskan, brännmärken från cigarettändaren, nålar i såren.

Fyra dagar senare hittades hon död.

Nu ansöker Johansson om att få sitt straff tidsbestämt, något Birgittas dotter Elin Lönnhager, 25, reagerar starkt på.

- Det här kommer tätt in på årsdagen, den 31 maj, då de hittade min mamma död. Vad händer nästa gång? Vem blir offret näst gång? En sådan människa ska inte få möjlighet till tidsbestämt, säger hon.

Torterade offret med en skruvdragare

Ett flertal verktyg användes under den flera månader långa dödsmisshandeln. Bland annat en blå elektrisk skruvdragare av märket Black & Decker. Ett annat vapen var en tandad kniv med rött plastskaft. Den ingick också som bevisning i polisens förundersökningsmaterial inför rättegången.

Erkände flera av övergreppen 2002

I september 2002 inleddes rättegången i Lindesbergs tingsrätt, där Kjell-Åke Johansson erkände en del av det lidande han utsatte sitt offer för. Att han borrade i hennes öron med elektrisk skruvdragare, gjorde brännmärken med en cigaretttändare, gasolbrännare och blåslampa. Samt att han vridit av hennes ena arm.

Misshandlade en tio månaders bebis till döds

Kjell-Åke Johansson dömdes till livstids fängelse för mordet på tvåbarnsmamman Birgitta Lönnhager. Han hade dessförinnan dömts till sammanlagt tio års fängelse för att ha torterat tre små barn. Ett av offren, en tio månaders bebis, avled. Han är också dömd för att ha misshandlat andra barn.

Kjell-Åke Johanssons egna ord om tortyren

Det var bråk och jag var irriterad så jag hade tändvätska i handen och stänkte på henne och sa åt henne att stiga upp från golvet.

Nyligen ansökte stjärnadvokaten Kerstin Koorti om att bli förordnad för Kjell-Åke Johansson i ett mål i Örebro tingsrätt som handlar om omvandling av ett livstidsstraff till ett tidsbestämt straff. Inom kort väntas den formella ansökan inkomma.

– Jag är nästan i chock. Gud hjälpe mig om den mannen får tidsbestämt straff, säger Elin Lönnhager, 25, vars mamma blev mördad 2002 av sin hyresvärd, Kjell-Åke Johansson.

Johansson sitter sedan den 3 januari i fjol inlåst på sexbrottsanstalten Skogome utanför Göteborg, men har haft flera permissioner. För en tid sedan släpptes han ut på en fem timmar lång resa till Brunnsparken och det stora köpcentrumet Nordstan i centrala Göteborg.

Skulle köpa ett tv-spel

Permissionen började klockan 10.15 på förmiddagen.

Några minuter senare, promenerade Kjell-Åke Johansson, klädd i en blå jacka, ut från anstaltsområdet tillsammans med en annan person. De gick till busshållplatsen och väntade in 52:an, mot centrala Göteborg. Den fem timmar långa utevistelsen var förlagd till Brunnsparken och Nordstan, en av Skandinaviens största gallerior.

I Kriminalvårdens permissionsbeslut framgår det att Kjell-Åke Johansson ville handla ett Playstation 2-spel, cd-skivor, scartkabel och en väska. Efter att ha besökt varuhuset Elgiganten tog Kjell-Åke Johansson rulltrappan en våning upp i gallerian. Där gick han och kriminalvårdaren in på ett fik och beställde var sin kopp kaffe. Efter fikapausen fortsatte de in på varuhuset Clas Ohlson där de tittade runt bland artiklarna.

Dömd för dråp

Strax efter halv tre på eftermiddagen gick permissionen mot sitt slut och klockan kvart över tre hade Kjell-Åke Johansson åter checkat in på Skogomeanstalten - efter fem timmar i frihet.

Kjell-Åke Johansson är, utöver mordet på tvåbarnsmamman Birgitta Lönnhager, dömd för flera allvarliga brott, bland annat för dråp på en bebis.

Elin Lönnhager, den mördade tvåbarnsmammans dotter, kokar av ilska när hon får veta att Kjell-Åke Johansson på nytt varit ute i det fria. Hon var 14 år när hennes mamma mördades efter lång och utdragen tortyr.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag kan inte riktigt förstå det här. Att en sådan människa kan få gå på öppna gator, mitt bland folk, säger hon.

– Han har ändå en dom på sig mot ett barn innan han dödade vår mamma. En normal människa häller inte tändvätska över en annan människa eller stoppar in en borr i örat. Det var mycket annat också.

Hyresvärden Kjell-Åke Johansson har utmålats som en av svensk kriminalhistorias mest bestialiska mördare. Det gåtfulla mordet, som han senare dömdes för, skedde i ett hus i byn Aspa i Västmanland, dit Birgitta Lönnhager och hennes dåvarande sambo flyttade in för att starta en kennel 2002.

Det slutade med att hon blev mördad.

"En mycket sjuk människa"

Mordet hade tortyrliknande inslag, enligt domen, där offret piskades, stacks med nålar och brändes med gasolbrännare.

Den 27 maj tog Birgitta Lönnhagers lidande slut. Då orkade inte hennes kropp stå emot.

– Jag minns inte ens hur jag kände, hur det var att krama mamma. Jag har inte fått min dos av den närhet jag behövt eftersom han tog hennes liv, säger dottern Elin Lönnhager.

Den 17 mars 2003 började Kjell-Åke Johansson avtjäna det livstidsstraff han dömdes till efter mordet. Under verkställigheten har han flyttats mellan flera anstalter och genomgått rehabiliteringsprogram, som ROS (Relation och samlevnad) och Prime for life (ett motivationsprogram som syftar till att minska risken för alkohol- och drogproblem, enligt Kriminalvården).

En person som känner till Kjell-Åke säger:

– Han är verkligen en mycket sjuk människa. Jag har svårt att se att han överhuvudtaget kan rehabiliteras.

Under en tid satt Kjell-Åke Johansson inlåst på Salberga. Då tog han kontakt med en anhörig, som hade drabbats av sjukdom.

– Han ville att vi skulle komma och besöka honom, men vi rev sönder och eldade upp hans papper. Jag vill inte ha med den mannen att göra. Det är sjukt att han får permissioner och kan promenera ute i det fria.

"Han ser sliten ut"

När en anhörig får se de nya bilderna av Kjell Åke Johansson ute i det fria, säger han:

– Jag känner igen honom mycket väl, även om vi inte har träffats sedan innan han dömdes för mordet. Han ser lite sliten ut, har gått upp i vikt och lagt sig till med skägg.

Elin Lönnhagers liv slogs i spillror när hennes mamma blev mördad för tolv år sedan.

– Jag och min syster var verkligen allt för vår mamma, hon levde för oss barn, säger Elin.

"Hon har ingen mormor"

Hon har försökt att gå vidare med sitt liv efter mordet, men stundtals har det varit tufft.

– Många av de saker jag har gått igenom hade jag velat delge vår mamma. Som när jag fick min första lägenhet, när jag fick barn och den gången jag förlovade mig. Alla de här bitarna som man vill dela.

Elin lider också med att hennes dotter aldrig fick träffa sin mormor.

– Hon har ingen mormor. Hon har ju bara sett henne på film och fotografier. Det är så orättvist.

När Elin Lönnhager av Expressen får veta att Kjell-Åke Johansson vill få sitt straff tidsbestämt, säger hon:

– Det här kommer tätt in på årsdagen, den 31 maj, då de hittade min mamma död. Vad händer nästa gång? Vem blir offret näst gång? En sådan människa ska inte få möjlighet till tidsbestämt, tycker jag.

Ute och fikar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!