Jan Hallberg har sagt att han inte tänker samarbeta med SD även om det ger den borgeliga alliansen majoritet. Men kniper Torslandapartiet ett mandat kan en ny maktsituation uppstå. Foto: Jan Wiriden
Jan Hallberg har sagt att han inte tänker samarbeta med SD även om det ger den borgeliga alliansen majoritet. Men kniper Torslandapartiet ett mandat kan en ny maktsituation uppstå. Foto: Jan Wiriden

Torslanda kan ge Hallberg makten

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Lennart Bjärknemyr i Torslanda kan hjälpa Jan Hallberg till makten i Göteborg. Torslandapartiet, Vägvalet och Sverigedemokraterna. De tre partierna ihop kan ge den borgerliga alliansen makten i Göteborg utan att behöva blanda in Miljöpartiet.
Torslandapartiet bildades efter att kommunfullmäktige i Göteborg vid mötet 9 september på nytt nobbat Torslanda att bilda egen kommun.
- Att vi skulle kunna stödja socialdemokrater eller vänstern om vi kommer in i fullmäktige ser jag som uteslutet, säger Torslandapartiets förstanamn Lennart Bjärknemyr.
Partiet har som primärt mål att Torslanda bryter sig loss från Göteborg och bildar egen kommun.
Torslandapartiet som av valmyndigheten rubriceras under rubriken övriga partier skulle behöva 2362 röster för att knipa ett mandat i valkretsen Hisingen i Göteborg.
Det mandatet skulle partiet i så fall ta från Vänsterpartiet som vid den preliminära rösträkningen i söndags tog valkretsens sista av 22 mandat.
Det skulle direkt skapa en ny maktsituation i kommunfullmäktige.

Vägvalet och SD viktiga

De rödgröna skulle med Miljöpartiets nio mandat få 40 mandat.
Den borgerliga alliansen med stöd av Torslandapartiet, Vägvalet och Sverigedemokraterna 41 mandat och makten.
Just nu innan post- och utlandsröster börjar räknas finns det 2 353 övriga röster i valkretsen. Majoriteten förmodligen röster på Torslandapartiet.
- Vi har grovt kalkylerat med att det krävs att var femte torslandabo måste rösta på oss för att få ett mandat, säger Lennart Bjärknemyr.
Bjärknemyr hoppade av Miljöpartiet i Göteborg i protest mot partiets agerande i Torslandafrågan.
Torslandapartiet kan alltså bli tungan på vågen utan att Jan Hallberg ens behöver diskutera med Miljöpartiet.
Kniper partiet vänsterns sista mandat på Hisingen så uppstår en helt ny situation för politiskt rävspel.
- Det är uteslutet att vi skulle diskutera med Sverigedemokraterna även om det skulle ge oss makten, säger Moderatledaren Jan Hallberg.

Nya öppningar

- Men skulle Torslandapartiet ta ett mandat av vänstern uppstår en situation där den rödgröna majoriteten inte är självklar och det öppnar för nya diskussioner och lösningar.
Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER