Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Torslanda kan ge Hallberg makten

Jan Hallberg har sagt att han inte tänker samarbeta med SD även om det ger den borgeliga alliansen majoritet. Men kniper Torslandapartiet ett mandat kan en ny maktsituation uppstå. Foto: Jan Wiriden
GÖTEBORG. Lennart Bjärknemyr i Torslanda kan hjälpa Jan Hallberg till makten i Göteborg. Torslandapartiet, Vägvalet och Sverigedemokraterna. De tre partierna ihop kan ge den borgerliga alliansen makten i Göteborg utan att behöva blanda in Miljöpartiet.

FAKTA

Torslanda stadsdelsnämnd omfattar 22588 invånare och en tredjedel av Hisingens yta. Torslanda var tidigare en egen kommun men inkorporerades med Göteborg 1969. Sedan femton år tillbaka har arbetet med att återbilda kommunen pågått. I en folkomröstning 1998 sa en majoritet av torslandaborna ja men övriga göteborgarna nej till delning. Göteborgs kommun sa därefter nej. 2009 lämnades en ny ansökan om att bilda egen kommun till statliga kammarkollegiet som just nu samlar in synpunkter. Den 9 september sa kommunfullmäktige på nytt nej till delning med siffrorna 44- 26 och 11 som avstod.

Torslandapartiet bildades efter att kommunfullmäktige i Göteborg vid mötet 9 september på nytt nobbat Torslanda att bilda egen kommun.
- Att vi skulle kunna stödja socialdemokrater eller vänstern om vi kommer in i fullmäktige ser jag som uteslutet, säger Torslandapartiets förstanamn Lennart Bjärknemyr.
Partiet har som primärt mål att Torslanda bryter sig loss från Göteborg och bildar egen kommun.
Torslandapartiet som av valmyndigheten rubriceras under rubriken övriga partier skulle behöva 2362 röster för att knipa ett mandat i valkretsen Hisingen i Göteborg.
Det mandatet skulle partiet i så fall ta från Vänsterpartiet som vid den preliminära rösträkningen i söndags tog valkretsens sista av 22 mandat.
Det skulle direkt skapa en ny maktsituation i kommunfullmäktige.

Vägvalet och SD viktiga

De rödgröna skulle med Miljöpartiets nio mandat få 40 mandat.
Den borgerliga alliansen med stöd av Torslandapartiet, Vägvalet och Sverigedemokraterna 41 mandat och makten.
Just nu innan post- och utlandsröster börjar räknas finns det 2 353 övriga röster i valkretsen. Majoriteten förmodligen röster på Torslandapartiet.
- Vi har grovt kalkylerat med att det krävs att var femte torslandabo måste rösta på oss för att få ett mandat, säger Lennart Bjärknemyr.
Bjärknemyr hoppade av Miljöpartiet i Göteborg i protest mot partiets agerande i Torslandafrågan.
Torslandapartiet kan alltså bli tungan på vågen utan att Jan Hallberg ens behöver diskutera med Miljöpartiet.
Kniper partiet vänsterns sista mandat på Hisingen så uppstår en helt ny situation för politiskt rävspel.
- Det är uteslutet att vi skulle diskutera med Sverigedemokraterna även om det skulle ge oss makten, säger Moderatledaren Jan Hallberg.

Nya öppningar

- Men skulle Torslandapartiet ta ett mandat av vänstern uppstår en situation där den rödgröna majoriteten inte är självklar och det öppnar för nya diskussioner och lösningar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!