Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

OG-torpedens liv i skräckfängelset

Goran Kotaran, 35, är seriemördaren som dömts för två mord i Sverige, två i utlandet och anklagas för fler än dubbelt så många.

Han var Original Gangsters torped i Göteborg, men tillbringar i dag sin tid innanför murarna på ”Alcatraz”.

I lokala medier beskrivs han som ”Balkans Hannibal Lecter” efter den kände skräckfilmsmördaren.

Goran Kotaran var Original Gangsters torped. Foto: JAN WIRIDEN
Goran Kotaran på en bild från 2004. Tagen på häktet i Göteborg. Foto: JAN WIRIDEN

En 24-årig man hittas död, misshandlad och drunknad, i Säveån i Göteborg i mars 2002. Kotaran erkänner att han slog ihjäl 24-åringen efter ett bråk.

– Han gick mig på nerverna, sa han senare.

I juni samma år dör en 18-åring av skott som skjutits genom persiennerna till hans lägenhet i Göteborg. Fallet kommer att kallas ”persiennmordet”

Den troliga måltavlan var 18-åringens storebror, knuten till Bandidos supporterklubb X-team. Bakgrunden var en konflikt mellan personer i Original Gangsters respektive X-team. Kotaran nekar.

2003 respektive 2004 döms Goran Kotaran, då kallad Original Gangsters värste torped, för morden. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård och utvisning. Redan nio månader senare anses han vara tillräckligt frisk för att utvisas. Väl i hemlandet slipper han dock ytterligare psykvård och blir i stället en fri man.

Och där kommer han att begå fler mord. I augusti 2005 hittas två män – Sead Kanurica, 49, och Predrag Vrban, 31 – mördade, nedgrävda i Goran Kotarans trädgård. Han erkänner mordet på Kanurica, nekar till det andra. 

Straffet blir 16 års fängelse för dubbelmordet.

Spelade handboll

Kotaran kom till Sverige under 1990-talet. Han var 13 år och bodde hos sin mamma i södra Sverige. I slutet av samma årtionde flyttade han tillbaka till sin pappa i Bosnien. Där fick han bevittna hur pappan sköts ihjäl utanför sitt eget kafé av en torped. Mordet på pappan tog den då 16-årige Kotaran hårt. Han har själv i en intervju med GT 2008 berättat att pappan betydde allt för honom och att hans liv började gå utför efter det. Han blev en annan person.

Bosnisk polis gräver upp två lik som hittades i Kotarans trädgård. Foto: NEZAVISNE NOVINE

Efter mordet på pappan återvände han till Sverige.

Blev yrkesmördare

Innan han blev en yrkesmördare var han en lovande handbollsspelare och spelade för det bosniska juniorlandslaget. Han var även aktuell för schweiziska RTV Basel. Med sitt klubblag Prijedor RK spelade han i Partille Cup. Det var efter den turneringen som han valde att stanna i Sverige. Han började spela för Lugi och IFK Malmö. Men handbollen ersattes med kriminalitet.

Två av hans vänner hittades mördade i Malmö vid årsskiftet 2001/2002. 

Denho Acar grundade Original Gangsters. Han lever i dag i Turkiet. Han har ansökt om att få komma tillbaka till Sverige, men nekas. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Strax därefter begav han sig till Göteborg där han kom i kontakt med Original Gangsters, det ökända kriminella nätverket. Och litet senare begår han alltså de två morden i staden.

Original Gangsters bildades 1993 av Denho Acar och var omtalade framför allt i början under 2000-talet då Kotaran blev medlem. 

OG-man skjuten

Gänget har på senare år av polisen ansetts försvagat men aktualiserades förra året när två OG-män åtalades för grova narkotikabrott i Göteborg. Förra tisdagen riktades strålkastarljusen återigen mot gänget när en man i 40-årsåldern sköts till döds vid en förskola i Lövgärdet i Göteborg.

Beslagtagen OG-väst i samband med knarkåtalet i Göteborg förra året. Foto: POLISEN

Enligt uppgift till GT var offret en ledarfigur inom gänget, något som Denho Acar också bekräftat.

I dag sitter Goran Kotaran fängslad i ett av landets hårdaste fängelser i staden Foca vid gränsen mellan Bosnien och Serbien. Fängelset uppges vara det största och säkraste i Bosnien.

”Balkans Alcatraz”

Den lokala tidningen Telegraf kallar den del av fängelset som Kotaran sitter på för ”Balkans Alcatraz”. 

Där är Kotaran under sträng bevakning av vakterna. På grund av säkerhetsskäl är de omgivande cellerna tomma på andra interner. 

Hannibal Lecter i ”När lammen tystnar”. Skådespelaren Antony Hopkins gestaltade karaktären.

Medfångarna har gett honom öknamnet ”Monstret från Dubica”, vilket syftar på staden Kozarska Dubica där han föddes. Av andra fångar kallas för ”Hannibal Lecter” efter seriemördaren i skräckfilmen ”När lammen tystnar”.

Bilderna inifrån högsäkerhetsfängelset i Foca.
Bilderna inifrån högsäkerhetsfängelset i Foca.
Bilderna inifrån högsäkerhetsfängelset i Foca.

Kotaran sitter med uppskattningsvis 350 andra fångar, enligt Telegraf. En av fångarna som sitter på fängelset är den serbiske krigsförbrytaren Radovan Stankovic, dömd för brott mot mänskligheten. Han lyckades fly 2007 men efter många år på rymmen kunde han återföras till fängelset.

Goran Kotaran har anklagats – och varit under utredning – för betydligt fler mord än de fyra han dömts för.

”En mördarmaskin”

Under rättegången i hemlandet anklagades han av ”spelkungen” Rade Kotur – själv dömd för bland annat försök till anstiftan till mord och grov ekonomisk brottslighet – för ytterligare 13 mord. 

”En mördarmaskin”, löd omdömet från Kotur som var åklagarsidans huvudvittne.

Kotaran har tidigare uppgett att han jobbade åt Kotur med att vakta hans spelautomater i Göteborg och andra delar av landet åren 2001–2002.

När GT träffade honom i Foca-fängelset 2008 sa han att han fortfarande var medlem i Original Gangsters.

Om sin syn på att döda andra människor, berättade han utan ånger:

– Människor mördar dagligen massor av djur för att äta. Varför skulle jag ha dåligt samvete om jag kanske har begått tio mord?

Enligt bosniska medier kommer Goran Kotaran att friges 2022.

 

LÄS ÄVEN: Goran Kotaran – svenska maffians mördare 

LÄS ÄVEN: Så gick det sen för de svenska maffialedarna