Ingen av cheferna på Göteborg Energi ville lyssna när Karin Törnqvist påtalade allvarliga fel och brister i projektet hon arbetade med som teknisk konsult.
Norska Embriq och sydkoreanska Nuri Telecom hade fått i uppdrag att byta ut alla el-mätare i Göteborg, och Karin Törnqvist märkte att de inte levererade vad Göteborg Energi betalade för. Dessutom såg hon hur den ansvarige projektledarens lojalitet fanns hos leverantören i stället för hos Göteborg Energi och att han fick betalt av det koreanska bolaget.
Till slut vände hon sig till SVT:s Televisions "Uppdrag granskning" med sina uppgifter. I programmet som sändes i september 2010 avslöjades också en av cheferna, Anette Winter, genom dold mikrofon när hon försökte skrämma Karin Törnqvist till tystnad genom att fråga om hon pratat med journalister.
Stod plötsligt utan jobb
Karin Törnqvist fick betala ett högt pris för att hon vågade ställa sig upp och berätta om det som länge hade tyngt henne och maken Per, som också arbetade i deras konsultbolag.
Efter att ha jobbat i över 20 år som framgångsrik projektledare och chef - och sedan, över en natt, upptäcka att ingen ville ha henne var överrumplande och chockartat.
Det tog över ett år innan Karin Törnqvist kunde försörja sig fullt ut igen som konsult.
- Jag fick snåla rejält under den här tiden, och visst var jag arg. Jag var fruktansvärt arg. Jag är civilingenjör med lång erfarenhet av projektledning och chefsskap. Jag trodde Göteborg var en ganska stor stad med många bolag och företag som skulle behöva min kompetens. Men nej, det visade sig att det som hänt var en belastning.
- Att den kommunala gemenskapen och makten skulle vara så stor förstod jag inte. Jag fick höra att jag hade ett fantastiskt cv, en bra utbildning och goda referenser, men de sa: "Hmm... det är ju lite svårt med det som hänt. Vi måste se till att ha bra relationer till våra uppdragsgivare. Vi är rädda för vad de skulle tycka om vi engagerar dig".
- När vi satt mitt uppe i det här på Göteborg Energi trodde jag att detta bara var ett speciellt projekt som gick åt skogen. Men det visade sig ju att det inte är någon kontroll eller riktigt ledarskap i något av de här bolagen. Missförhållandena dök ju även upp i fastighets- och bostadsbolag, och Göteborgs spårvägar, säger hon.
Karin Törnqvist tröttnade på att söka jobb och gång på gång möta samma reaktion vid anställningsintervjuerna. Så hon lade jobbsökandet på is ett tag, men i dag är hon fullt sysselsatt igen.
"Jobbar åt privata företag"
- Jag jobbar för privata företag som vill ha kompetenta människor som levererar det företaget har beställt. De håller i pengarna och är noggranna. För dem är det jag varit med om ingen belastning, snarare tvärtom.
- I kommunen har de tappat kontakten med vems de pengar de hanterar, att det är pengar som tillhör människorna som bor i Göteborg.
Hon säger att hon mår ganska bra igen men att ilskan fortfarande kan dyka upp. Som när hon städade på kontoret häromdagen och hittade mejl som skickats av chefer på Göteborg Energi efter avslöjandena. Mejl som utmålade henne som en opålitlig och instabil person, med påståenden om att hennes fakturor inte stämde och att hon var en dålig mor. Hur kunde hon jobba så mycket när hon hade fyra barn.
- Ja, fy f-n! Det var ren smutskastning, rentav förtal. Vi fick motbevisa allt och då försvann anklagelserna. Men de försökte verkligen... Det var vidrigt, så obehagligt.
Karin Törnqvist säger att hon och hennes man inte hade något val när det gällde att gå ut i medierna.
- Vi hade aldrig kunnat fortsätta jobba med det här i ryggen, att vi hade accepterat detta. Då hade vi varit med medansvariga.
Massivt folkligt stöd
Efter att "Uppdrag gransknings" program sänts brakade det loss i telefonen. Karin Törnqvist blev inbjuden till tv:s olika morgonsoffor, hon blev intervjuad av en rad tidningar och radiostationer. Gamla kollegor och kompisar hörde av sig, liksom människor från olika arbetsplatser som berättade om liknande erfarenheter.
När Karin Törnqvist gick ut på stan ville människor ta henne i handen och ge henne kramar.
- Allt det här stärkte mig, det var fantastiskt. Och jag fick ett bra stöd från Janne Josefsson och de andra på "Uppdrag granskning". Jag ångrar inte vad jag gjorde, men hade kanske inte vågat om jag stått där ensam utan min man och familj tillsammans med mig.
En väldigt kunnig person som hade stor trovärdighet.
Så beskriver "Uppdrag Gransknings" Janne Josefsson visselblåsaren Karin Törnqvist.
- Hon visade stort civilkurage, och det gör mig beklämd att hon blev så illa behandlad efter att ha gjort det, säger han.
- Man blir bedrövad över att hon i slutändan fick försvinna ut i en mörk korridor, medan vd:n och de andra fick gå med fulla avgångsvederlag.