Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tore, 76, fick dödsdom – i semesterparadiset

Tore Zachrisson, 76, är kritisk mot den svenska sjukvårdens bemötande.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Tore Zacrisson, 76, är kritisk mot den svenska sjukvårdens bemötande.Foto: HANNA BRUNLÖF
Tore Zacrisson, 76.Foto: HANNA BRUNLÖF
Birgitta och Tore Zachrisson.Foto: HANNA BRUNLÖF

Tore Zachrisson, 76, sökte vård för sina våldsamma smärtor – men akuten skickade hem honom och vårdcentralen nöjde sig med att ge honom smärtstillande.

Kort senare kollapsade Tore vid poolen under en efterlängtad semester på Gran Canaria. De spanska läkarna hittade metastaser på levern, en tumör på bukspottskörteln och blodproppar i lungorna.

– Jag har inte lång tid kvar, berättade läkarna. Det är kört, säger Tore.

Till slut blev smärtorna i nacken och benen övermäktiga. Efter två sömnlösa nätter satte sig Tore Zachrisson i bilen och körde från hemmet i Kållered till akuten på Mölndals sjukhus. 

Besöket blev kort.

– Det var helt tomt i vänthallen, men ändå vägrade inskrivningssköterskan att ta emot mig. ”Det här är inget för oss – du får söka dig till vårdcentralen i stället”, sa han – utan att konsultera läkare. Så ska det inte gå till, säger Tore.

Det var bara att åka hem igen. Dagen efter uppsökte Tore läkare på den vårdcentral där han är listad.

– Jag var orolig för att jag kunde ha blodproppar i vaderna, men smärtan i benen var läkaren inte alls intresserad av. Han fokuserade på nacken, men kunde inte säga vad som var fel. Jag fick starka smärtlindringstabletter utskrivna, berättar Tore.

Svimmade vid poolen

Han och hustrun hade bokat in en semesterresa till Gran Canaria några dagar senare, där paret skulle fira Tores stundande födelsedag och tillbringa julhelgen. Men med tanke på smärtorna var Tore osäker på om det verkligen var klokt att göra den långa resan.

– Läkaren sa bara att ”du är den som känner din kropp bäst” och att lite värme säkert kunde göra mig gott. Det är ju också ett jädra svar! Jag visste ju inte varför jag hade ont, men eftersom det var en doktor som sa det så tog jag ju till mig det.

Tore fick mardrömsbeskedet av spanska läkare.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Tore bestämde sig för att göra resan, och med facit i hand visade det sig vara både ett dåligt och ett bra beslut. Han fick åtminstone reda på vad det var för fel på honom.

På turistöns hotell intensifierades smärtorna, och vid poolen någon dag efter ankomsten kändes det plötsligt ”som att någon kört in knivar i ryggen”.

– Det höll i sig i några minuter, sen tuppade jag av, berättar Tore.

”Så fruktansvärt dåligt”

En läkare tillkallades, och efter en snabb undersökning beslutade hon att lägga in Tore på en intensivvårdsavdelning. Man tog prover och bara några timmar senare fick Tore mardrömsbeskedet: Han har cancer.

– De berättade att jag har metastaser i levern, en tumör på bukspottskörteln och två proppar i lungorna. Jag har inte lång tid kvar, berättade läkarna. Det är kört.

Birgitta Zachrisson.Foto: HANNA BRUNLÖF

Sedan Tore kom tillbaka till Sverige har han åkt in och ut på sjukhus. Han är trött och orkeslös – men också rejält förbannad.

– Jag hade ju den här grejen i mig redan innan, men om jag hade träffat några vettiga läkare så hade jag aldrig åkt ner till Gran Canaria. De borde ha förstått att något var ordentligt fel, säger Tore, och fortsätter:

– De skötte det så fruktansvärt dåligt. Jag kom till sjukhuset som en trasa och hade inte sovit på två dygn på grund av värken, och så skickar de hem mig. 

Vårdens svar

Anne Haglund Olmarker är chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

Hon kan inte uttala sig om det enskilda fallet gällande bemötandet på akuten i Mölndal, men skriver i ett mejl:

Det är olyckligt att höra att patienten inte är nöjd med bemötandet. Det är inte ovanligt att vi hänvisar patienter till vårdcentral för en första bedömning. Det är svårt att veta hur den exakta patientsituationen såg ut där och då. Men som patient kan man alltid anmäla synpunkter och klagomål. Dels kan man vända sig direkt till verksamheten, i det här fallet akuten. Eller till patientnämnden som kan ge hjälp och stöd.”

Sofi André är verksamhetschef på det vårdbolag som driver vårdcentralen där Tore är listad. Inte heller hon kan uttala sig om Tores ärende, men säger att hon förlitar sig på att läkaren har gjort en fullgod medicinsk bedömning.

– Det patienten kan göra för att få svar på det är ju att lämna det till Ivo och patientnämnden, så kommer man att titta på om vi har följt de riktlinjer som är. Från vår sida är det alltid välkommet. Det är så man lär sig och ser om man har gjort rätt eller fel, säger hon.

Mölndals sjukhus.Foto: ROBIN ARON

Tore Zachrisson väntar nu på en kallelse från onkologen på Sahlgrenska. Hoppet står till en stundande cytostatikabehandling. 

– Det finns en liten, liten chans att jag svarar bra på behandlingen. Det verkar som att livet kommer att ta slut på ett abrupt sätt, men jag är inte rädd. Kanske kan min historia hjälpa någon annan i framtiden, säger Tore, som avser att göra en anmälan till Ivo.