Jonas Ransgård står fast vid att det är nämndens ordförande Tord Karlsson (S) som ska avgå från Intraservice. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENJonas Ransgård står fast vid att det är nämndens ordförande Tord Karlsson (S) som ska avgå från Intraservice. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Jonas Ransgård står fast vid att det är nämndens ordförande Tord Karlsson (S) som ska avgå från Intraservice. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
En tjänsteman ska ha tillbringat tiden för en av sina skattefinansierade utlandsresor med att gå på konsert med Lenny Kravitz. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERGEn tjänsteman ska ha tillbringat tiden för en av sina skattefinansierade utlandsresor med att gå på konsert med Lenny Kravitz. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG
En tjänsteman ska ha tillbringat tiden för en av sina skattefinansierade utlandsresor med att gå på konsert med Lenny Kravitz. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG

"Försöker lägga hela ansvaret på förvaltningschefen"

Publicerad

Måndagen verkar bli avgörande för skandaldrabbade Intraservice direktör Nisse Waldefeldts framtid.

Det kunde GT avslöja i går.

Men alliansen i Göteborg står fast vid sitt krav att nämndens ordförande Tord Karlsson (S) borde gå.

– Han försöker lägga hela ansvaret på förvaltningschefen och det är inte rimligt, säger Jonas Ransgård, gruppledare (M).

Som GT kunde berätta under söndagen är flera möten inplanerade i frågan om Intraservice direktörs framtid efter ett rejält skandaldrabbat år.

– Jag räknar med att på ett eller annat sätt vara tillbaka i tjänst eller inte ha något jobb kvar, säger Nisse Waldefeldt själv om sitt möte med Intraservice nämndordförande Tord Karlsson (S) under måndagsförmiddagen.

Flera av varandra oberoende källor uppger att nämndens ordförande Tord Karlsson nu vill byta ut förvaltningsdirektören som han pekar ut som ytterst ansvarig för bristande underlag för utlandsresor och osunda relationer mellan en av förvaltningens tjänstemän och en storleverantör.

 

LÄS MER: Direktören sitter löst efter festresorna 

 

Tord Karlsson (S)Foto: MAGNUS GOTANDER

Fokus på Tord Karlsson själv

Men från alliansens sida läggs fokus på Tord Karlsson själv. 

–  Han försöker lägga hela ansvaret på förvaltningschefen och det är inte rimligt. Vi är överens i alliansen om att Tord Karlsson ska avgå, säger Jonas Ransgård, gruppledare för (M).

Kritiken rör bland annat Tord Karlssons ansvar för en av de kritiserade resorna - en nio dagars resa till Seattle i USA för att möta IT-jätten Microsoft. Stadsrevisionen kritiserade bland annat att Tord Karlsson och ytterligare ett par nämndpolitiker liksom direktören Nisse Waldefeldt tagit ut traktamenten för nio dagar och varit på plats under fler dagar än de tre heldagar och två timmar en fjärde dag som ingick i programmet.

 

Seattle-resan helt nödvändig

Tord Karlsson upprepade i GT under söndagen att resan var helt nödvändig för staden och att de många dagarna var resultatet av bland annat tidsskillnader och återhämtning.

– Det är helt tydligt här att han har utan att ha rätt om det beslutat om en resa för egen räkning och varit i väg nio dagar med traktamente på en resa med fyra dagars innehåll. Det behöver han ingen Stadsrevisor för att tala om att det inte funkar, säger Jonas Ransgård.

 

LÄS MER: Ny tjänsteman dras in i resehärvan: "Dyngrak" 

 

– Den signal som det skickar ut, att han inte tycker att han har något ansvar och att kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson tycker det är helt okej, det är fullständigt förödande för alla anställda och förtroendevalda som försöker göra sitt jobb så gott som möjligt.

Det har också från flera håll i det politiska motståndarlägret framförts kritik mot hur beslutsgången varit kring resan, att Tord Karlsson själv skulle ha fattat beslut om resan han själv var med på. Något han själv tillbakavisar som felaktigheter i protokollföringen där han missat att kontrollera protokollet i efterhand.

 

Kollektivt ansvar

Tillfrågad om sitt eget ansvar lägger Tord Karlsson även nu ansvaret på förvaltningschefen, Nisse Waldefeldt. Det gällde både reseadministrationen i stort och de osunda förhållanden som upptäckts kring en av tjänstemännen och en storleverantör.

– Det här är frågor som framför allt förvaltningen och Nisse måste ta ett ansvar för. Det är inte min roll att ha koll på hur tjänstemän förhåller sig gentemot leverantörer, det är förvaltningschefens ansvar, sa Tord Karlsson.

– Vi tillsätter direktören, i övrigt är det direktörens roll att ha koll på förvaltningen och hur tjänstemännen uppför sig eller inte. Det kan aldrig vara nämndens roll, säger Tord Karlsson.

Ann-Sofie Hermansson har kommenterat avgångskravet tidigare som väldigt långt gånget och säger att hon har fortsatt förtroende för Tord Karlsson.

Skiljelinjen i frågan går inte oväntat mellan blocken.

 

"Resor av vanvettig omfattning"

Jonas Ransgård och allianspartierna har menat att nämnden har ett större ansvar. Det var också formellt nämndens arbete som Stadsrevisionen granskade under hösten.

– Hela nämnden har ett kollektivt ansvar för att verksamheten funkar enligt riktlinjerna. Och ordföranden har ett större ansvar. Han förväntas inte gå igenom varje reseansökan som förvaltningschefen godkänt, men delegationsbeslut ska återrapporteras till nämnden och där borde man ha reagerat för mängden resor och ställt lite frågor om det, säger Jonas Ransgård:

– Tittar man på mängden resor, så är det en sådan vanvettig omfattning att det inte kan tolkas på något annat sätt än att det är nöjesresande.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER