Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppolitikernas starka reaktioner: ”Tragedi”

Partiledare Ebba Busch, KD, har twittrat om explosionen i Göteborg.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi, MP, reagerade starkt på händelsen i Göteborg.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledare Jimmie Åkesson, SD, twittrade om explosionen i Göteborg.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT
Karin Pleijel, MP, kommunalråd i Göteborg.
Foto: CATHARINA FYRBERG / PRESSBILD

Flera politiker har reagerat starkt på morgonens dramatiska händelse i Göteborg.

Partiledarna Ebba Busch, Märta Stenevi och Jimmie Åkesson skriver på sociala medier att deras tankar är hos de drabbade.

Kommunalrådet Karin Pleijel, MP, har varit på plats och sett förödelsen:

– Om det här är ett illvilligt dåd, då är det ett lågvattenmärke för Göteborg. Så här kan vi inte ha det i vår stad, säger hon.

Den kraftiga explosionen i ett bostadshus på Övre Husargatan i Göteborg har fått flera av landets toppolitiker att reagera med inlägg i sociala medier.

Partiledaren Ebba Busch, KD, skriver på Twitter: ”Sänder mina tankar och böner till de drabbade och deras anhöriga i Göteborg. Oavsett orsak är det här en tragedi”.

Jämställdhets och bostadsministern Märta Stenevi, MP, uttrycker bestörtning på Twitter: ”Fruktansvärt att följa rapporteringen från explosionen i Göteborg! Mina tankar är hos de skadade och deras familjer, på alla som fått sina hem demolerade och på blåljuspersonalen som sliter med räddningsarbetet”.

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg kallade till digital pressträff på tisdagseftermiddagen med anledning av händelserna.

– Göteborg ska känna att man har hela landets stöd, förklarade Stefan Löfven som började med att vända sig till skadade och boende i huset:

– Det här är något som verkligen drabbar de boende hårt, men också hela Göteborg och hela vårt land. Jag har pratat med Axel Josefsson som redogjort för kommunens arbete, sjukvården bistår också, och det stöd de drabbade kan få i en sådan här svår situation.

”Fruktansvärt integritetskränkande”

Kommunalrådet Axel Darvik, L, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, säger att han framför allt tänker på de boende och de som nu är allvarligt skadade.

– Det är hemskt att man inte kan känna sig trygg i sitt eget bostadsområde. Det är fruktansvärt integritetskränkande. I sitt hem vill man kunna vara trygg, konstaterar han.

Axel Darvik, L, kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg,.
Foto: PRESSBILD

Ännu är orsaken till explosionen inte fastställd men Axel Darvik säger att misstankar om bombdåd ligger nära till hands. 

– Om det är anlagt då är det att beteckna som en i raden av terrorhandlingar från kriminella gäng som riktas mot allmänheten. Jag drar mina slutsatser från tidigare bombdåd i Göteborg. De har varit gängrelaterade, både de i utsatta förorter och i innerstan. Om detta är ett i raden av sådana bombdåd då är det kopplat till problemen med de kriminella gängen, säger han.

Karin Pleijel, MP, kommunalråd i Göteborg.
Foto: CATHARINA FYRBERG

”Ett lågvattenmärke för Göteborg”

Kommunalrådet Karin Pleijel, MP, har varit på plats på Övre Husargatan på tisdagen.

– Jag gick dit för att se förödelsen på plats och för att få en starkare känsla för den här situationen och en uppfattning om omfattningen. Jag vill visa att vi som är i politiken verkligen bryr oss om våra medborgare, säger hon.

Karin Pleijel förklarar att det var ”förskräckligt” att se förödelsen. 

– Om det här är ett illvilligt dåd, då är det ett lågvattenmärke för Göteborg i trygghetshänseende. Så här kan vi inte ha det i vår stad. Att vakna upp på det här sättet, att höra en explosion och känna röklukt, det är helt absurt att tänka sig. Att inte kunna känna sig trygg när man ligger och sover...

SD:s Jörgen Fogelklou skriver i ett mejl: ”Om det är ett attentat, vilket det mesta i dagsläget tyder på så är det ett av de allvarligaste bombdåd vi sett i Sverige. Denna utveckling är något jag och mitt parti länge varnat för. För att komma till bukt med detta behövs två saker, det ena är det lättaste och mest konkreta. Sätt buset bakom lås och bom. Ge polisen och rättsväsendet det mandat och resurser de behöver för att lagföra, fängsla och i de fall det är möjligt även utvisa de kriminella. Idag går mina tankar främst till alla de som drabbats av gårdagens ytterst allvarliga händelse och till vår blåljuspersonal som alltid gör heroiska insatser närhelst det krävs.

Emmyly Bönfors, C, kommunalråd i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Även kommunalrådet Emmyly Bönfors, C, uttrycker sin medkänsla med de drabbade i ett mejl till GT:

”Jag kan bara föreställa mig paniken och oron både hos de som drabbats och anhöriga. Många göteborgare har idag mist sina hem under de mest fruktansvärda omständigheter. Jag vill skicka mina varmaste tankar till alla inblandade och hoppas att vi snart får veta vad som orsakade explosionen.”

Jonas Attenius, S, även han kommunalråd i Göteborg, är också bedrövad över händelsen:

– Jag har reagerat med chock och bestörtning. I det här läget är det mycket tankar till boende i området. Jag har varit på plats i dag och bland annat pratat med folk vid Saronkyrkan, människor som blivit av med sina boenden. Det är en chock hos många.

Se också:

Pappan fick sms av dottern: ”Vet inte om jag kommer ut”