I våras kunde GT/Expressen avslöja hur tidigare toppolitiker, från Arjeplog i norr till Växjö i söder, gått direkt från politiken till ett nytt jobb – och samtidigt kvitterat ut omställningsstöd.
Ett stöd som ska gå till politiker som av olika skäl har svårt att återgå till arbete.
Nitton politikers dubbla ersättningar har kostat skattebetalarna 11,4 miljoner, visade granskningen. Och Sveriges kommuner och regioner, SKR, öppnade redan då för att se över regelverket.
”Upphetsad debatt”
Men nu väljer allt fler kommuner och regioner att på egen hand gå före, och undersöker möjligheten att ändra reglerna.
Först ut att se över reglerna var Tranemo kommun där den tidigare kommunstyrelseordföranden Tony Hansen, S, gick tillbaka till sitt tjänstlediga arbete som fackombudsman med full lön, men ändå begärde fullt omställningsstöd på 52 000 kronor i månaden.
En kostnad för Tranemos skattebetalare på 814 393 kronor.

Men nu ser det ut att bli ändring.
I januari i år, bara några veckor efter att GT/Expressen avslöjat Tony Hansens dubbla ersättningar, fick kommunens arvodesberedning i uppdrag att se över reglerna.
– Det blev en sådan upphetsad debatt, säger Tony Hansens partikamrat Anders Brolin som i dag tagit över rollen som kommunstyrelsens ordförande.
Brolin: ”Inget svårt beslut”
Enligt honom är partierna överens om att det i framtiden inte ska gå att göra på samma sätt. Får man nya inkomster så ska de samordnas med omställningsstödet, så att stödet skrivs ner med samma summa.

– Det är ingen egentligen som vill ha den situation som uppstod där. Det var inget svårt beslut. Man såg inte den här konsekvensen då alla röstade för det regelverk vi har nu.
Efter att det avslöjats att det tidigare vänsterpartistiska kommunalrådet och gruppledaren i Umeå, Ulrika Edman, kvitterat ut dubbla ersättningar – enligt regler hon själv varit med och drivit igenom – har den politiska majoriteten också där inlett en diskussion om att se över regelverket.
Edmans partikolleger, som ingår i majoriteten, har också lagt en motion där de kräver samordning av omställningsstödet från dag ett. Alltså ett stopp för det deras partikollega Ulrika Edman just hade gjort.
”Kaka på kaka”
Vänsterpartiet beskriver nuvarande regler som ”en anmärkningsvärd fördel” och ”en orättvisa” som ”tillåtits segla under radarn och någonting som måste åtgärdas”.
Också i Region Jämtland-Härjedalen där flera politiker kunde avslöjas med att ha tagit ut dubbla ersättningar sker förändringar. Och i region Västernorrland ses nu hela systemet över.
Men också i kommuner som inte själva haft fall med politiker som tagit ut dubbla ersättningar har avslöjandena blivit en väckarklocka. Och det ställs krav på förändringar.
I Ronneby kommun beskriver Ronnebypartiets kommunfullmäktigeledamot Sune Håkansson i en motion uttaget av dubbla ersättningar som missbruk från vissa politikers sida.

”Utnyttjar systemet”
– Jag får intrycket att man ibland utnyttjar systemet, säger Sune Håkansson och kräver att regelverket ändras så att några dubbla ersättningar inte ska kunna betalas ut.
– Ibland får man intrycket att det i dag inte är någon skam längre att bli sparkad och få avgångsvederlag, man får nästan intrycket att det är en löneförmån. Det är fel.
OPF-KL14 och OPF-KL18
Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tagit fram regler för omställningsstöd åt sina medlemskommuner och regioner i två omgångar.
Första regelverket togs fram 2014 och heter OPF-KL14. De reglerna skulle bland annat komma tillrätta med kritiserade pensionslösningar för höga politiker.
2018 gjordes nya regler där ytterligare steg togs mot att politikers villkor skulle likna villkor för anställda inom kommuner och regioner.
SKR och flera tjänstemän som arbetar lokalt med reglerna beskriver dagens regler som betydligt mindre generösa än de som fanns tidigare.
Enligt bestämmelserna ska den förtroendevalde själv aktivt verka för att få ett nytt arbete.
Syftet med stödet anges som att det under en begränsad tid ska underlätta övergången till arbetslivet när en förtroendevald lämnat sitt/sina uppdrag.
”Viktigt är därför att det ekonomiska omställningsstödet tillämpas så att det inte motverkar detta syfte”, skriver SKR i sina riktlinjer.
Flera kommuner har samtidigt också valt att föra in en formulering om att politiker som lämnar sina uppdrag till följd av brottslig verksamhet, inte ska kunna ta del av omställningsstödet. Bakgrunden är ett fall med kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg, som lämnade sin post efter att ha ertappats med att ha köpt sex av en prostituerad.
”Vi vill markera”
I bland annat Tjörn och Laholms kommuner föreslås nu både att omställningsstödet ska samordnas från dag ett och att den som lämnar till följd av brottslighet inte kan ta del av stödet.
– Vi vill markera vad människor tycker är rimligt och själva ser som ganska självklart, säger Anders G Högmark, ordförande i kommunfullmäktige och arvodesberedningen på Tjörn.
– Att den regeln inte funnits gör att vi behöver ha en regel som är kopplad till det självklara. Det finns en så genuin uppfattning hos befolkningen och regelverket ska reflektera de värderingar som råder.

I en del kommuner avvaktar politikerna att Sveriges kommuner och regioner, SKR, ska se över regelverket och komma med ett nytt förslag till helt nya regler, där samordning från dag ett väntas ingå. Enligt Victoria Bergner, pensionsförhandlare vid SKR, är samordningen en av de huvudfrågor man diskuterar och kommer lägga mer kraft på under nästa år.
– Det är en sådan fråga som behöver utvärderas och diskuteras med medlemmarna, säger hon.
I andra kommuner har inte frågan om de dubbla ersättningarna väckts alls. Som i Borås.
Där kunde GT/Expressen avslöja hur det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Malin Carlsson gått tillbaka till sitt tjänstlediga jobb vid Arbetsförmedlingen efter att ha lämnat sitt uppdrag. Samtidigt kvitterade hon under elva månader ut 60 688 kronor i månaden i stöd från skattebetalarna. En total kostnad för skattebetalarna i Borås på 867 838 kronor.
Men enligt Annica Dahlén, personalchef i Borås stad, så har inte Malin Carlssons dubbla ersättningar lett till några krav på ändring från politikens sida.
Dubbla ersättningar kvar i Borås
Så även dagens toppolitiker i kommunen kan efter politikens slut, se fram emot dubbla ersättningar.
– Den diskussionen har inte väckts och inte varit uppe. Den behöver i så fall initieras från politiken, säger Annica Dahlén men utesluter inte att frågan kan aktualiseras längre fram:
– När det är valår kan precis vad som helst hända.