Toppolitikern Wannholt (D) formellt brottsmisstänkt

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Demokraternas gruppledare, kommunalrådet Martin Wannholt är nu formellt misstänkt för brott i utredningen av hans Brasilienaffärer.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
I ett Youtubeklipp upplagt i augusti 2015 visar Martin Wannholt upp Brasiltecos odlingar i Brasiliens regnskogar.
Foto: Youtube

Demokraternas gruppledare, kommunalrådet Martin Wannholt, är nu formellt misstänkt för brott i samband med mångmiljonaffärerna i Brasiliens regnskogar.

Flera investerare anmälde i somras toppolitikern för en serie påstådda brott och åklagare har därefter inlett en förundersökning om grov förskingring.

En av Göteborgs mest erfarna advokater, Allan Stutzinsky, företräder nu Martin Wannholt – som nekar till brott. 

– Jag önskar och hoppas att jag får komma in och visa upp papper för åklagaren så fort som möjligt, säger Wannholt och utesluter inte att han kommer göra en motanmälan.

Det var i juni som nio av Wannholts tidigare affärskompanjoner och investerare i bolaget Brasilteca gick till polisen med en flera sidor lång anmälan om påstådda oegentligheter.

Det rörde sig dels om uppgifter som GT kunde avslöja 2019, om att Martin Wannholt anklagas för att ha mörkat negativa uppgifter om den nu regnskadade teakodlingen inför att investerare gått in med mångmiljonbelopp. 

Men också nya anklagelser fördes fram i anmälan om hur pengar, enligt anmälarna, inte förts vidare till Brasilien. I stället skulle de ha hamnat hos Wannholt personligen och hos personer i hans närhet. 

Skäligen misstänkt 

I september beslutade kammaråklagare Bengt-Olof Berggren att inleda en förundersökning om förskingring i de delar som rör överföringar av bankmedel i projektet. Inledningsvis fanns ingen misstänkt eller utpekad i utredningen.

Men nu har Martin Wannholt formellt förts upp som misstänkt. Enligt en handling som inkommit till Göteborgs tingsrätt häromveckan gäller förundersökningen grov förskingring mellan åren 2010 och 2019. 

– Han är skäligen misstänkt, säger Bengt-Olof Berggren som fortfarande betonar att man är i inledningen av förundersökningen. 

Något första förhör där Martin Wannholt delges misstanke om brott, har ännu inte ägt rum. 

– Vi är långt ifrån klara i om eller när den misstänkte ska höras. Jag behöver få in mer material för att fatta beslut om det, säger Bengt-Olof Berggren. 

Skälig misstanke är den lägre graden av misstanke. 

Bengt-Olof Berggren hänvisar bland annat till det stora ”publika intresset”, som skäl för att Wannholt ska få advokat förordnad redan i detta tidiga skede i utredningen.

Och Wannholt har själv begärt Allan Stutzinsky, en av Göteborgs mest erfarna advokater inom särskilt ekobrottsmål.

Förnekar bestämt

Martin Wannholt själv förnekar bestämt att han skulle ha förskingrat några pengar och har i intervjuer beskrivit utredningen som del av en politisk förföljelse riktad mot honom, grundad på interna politiska konflikter inom Demokraterna.

Han har också sagt att han längtar efter att få höras i utredningen. 

– Jag vet ju varifrån anklagelserna härrör och jag välkomnar att detta utreds så jag får klargöra att jag inte begått något brott. Det ser jag fram emot, säger Wannholt och hoppas att åklagaren arbetar snabbt. 

– Jag önskar och hoppas att jag får komma in och visa upp papper för åklagaren så fort som möjligt. Det är inte roligt att ha ett sånt här drev efter sig. 

På frågan om han planerar att göra en motanmälan på de han uppger står bakom ”drevet” svarar Martin Wannholt:

– Jag avvaktar rekommendation från advokat, så jag väntar med den biten. 

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)