Toppolitikern kritiserade andra – var själv utomlands

Alexander Abenius, kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun åkte till Island under jul- och nyårshelgerna.
Foto: Dennis Lindbom/Pressbild
Kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun Alexander Abenius, M, åkte med familjen till Island under jul- och nyårshelgerna där nyåret bland annat firades vid Hallgrimskirkja i Reykjavik.
Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP TT NYHETSBYRÅN

Lerums högste politiker, kommunalrådet Alexander Abenius, M, kritiserade i mellandagarna sina politiska motståndare som inte följt restriktionerna under coronapandemin.

Samtidigt befann sig Abenius själv på Island, dit han åkte under coronapandemins andra våg före jul.

– För oss har vi av familjeskäl gjort bedömningen att det varit nödvändigt, säger Alexander Abenius.

Den 8 december gick regeringen ut med skärpta riktlinjer och en uppmaning till alla svenskar att ”begränsa resandet”. Bara verkligt nödvändiga resor bör genomföras. 

Trots det har flera höga politiker och tjänstemän kritiserats för att inte ha följt de svenska rekommendationerna under jul- och nyårshelgen. 

Både statsministern Stefan Löfven och justitieministern Morgan Johansson har kritiserats för shoppingbesök i jultid och MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har fått utstå kraftig kritik sedan han valt att resa ner till Las Palmas över jul- och nyårshelgerna. 

En av dem som spridit kritiken är Alexander Abenius, M, som är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun.

”Hyckleri” om Morgan Johansson

Han har på sina egna sociala medier delat kommentarer om justitieminister Morgan Johanssons shopping under mellandagsrean i Lund. Samtidigt som han, då inläggen gjordes, själv befann sig på Island för en ledighet under jul- och nyårshelgerna. 

Ett delat inlägg är ett väl spritt tv-klipp där den socialdemokratiske justitieministern beskrivs som en hycklare. 

Till klippet har Alexander Abenius partikollega Hanif Bali skrivit att han tycker att Morgan Johansson borde avgå – om än ”inte på grund av sitt hyckleri, utan på grund av sin rättspolitiska inkompetens”.

Samma dag, från Island, skriver Alexander Abenius att ”Förr fick ministrar avgå för att man inte betalt TV-licensen”.

Partikamrat pudlade efter utlandsresa

Under måndagen kom Alexander Abenius hem från Island igen efter nästan tre veckor. Och han försvarar familjens resa. 

– Från Lerums kommuns håll är vi väldigt noga med att vi följer rekommendationer och därför är det också viktigt att jag föregår med gott exempel genom att följa rekommendationerna. Och jag har varit väldigt väldigt noggrann när jag gått igenom precis som det står i rekommendationerna, att man ska planera sin resa väldigt noga, att vara försiktig, säger Alexander Abenius.

Även Alexander Abenius partikollega, riksdagsledamoten Hans Wallmark, ansåg att han hade följt alla rekommendationer då han reste ner till frun på Las Palmas under julhelgerna. Samtidigt medgav han senare i ett öppet meddelande på Facebook att han, såsom verkande i en ”förtroendebransch”, hade ”brustit i omdöme och därmed förtroende”

”För detta kan jag bara be förbehållslöst om ursäkt”, skrev Wallmark och fortsatte:

Den moderate riksdagsledamoten Hans Wallmark bad om ursäkt efter sin resa till Las Palmas i julhelgen, även om han ansåg att han följt de formella rekommendationerna.

Nödvändigt av familjeskäl

Givet alla andra svenskars uppoffringar finns all anledning att på goda grunder anse att jag borde avstått. Jag har inte rådfrågat min partiledning eller någon annan om denna resa i förväg.” 

Den 8 december gick Folkhälsomyndighetens generaldirektör också ut med en uppmaning till allmänheten om att avstå från icke nödvändiga resor: ”Tänk efter om resorna verkligen är nödvändiga att genomföra”, löd uppmaningen. Samtidigt skriver UD på sin hemsida att alla resenärer uppmanas att ”noga överväga om resan behöver göras”.

Om resan till Island var nödvändig, är en bedömningsfråga enligt Alexander Abenius själv. Tillfrågad om hur han ser på Hans Wallmarks resonemang säger han att ”frågan kan se ut lite olika från olika perspektiv”.

– Vi har valt att åka till Island för att träffa hela min frus familj som min son inte kunnat träffa på grund av pandemin. För oss har vi av familjeskäl gjort bedömningen att det varit nödvändigt. Det har inte varit nödvändigt utifrån ett professionellt perspektiv men helt och hållet från ett personligt perspektiv, säger Alexander Abenius.

Alexander Abenius, kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun åkte till Island under jul- och nyårshelgerna.
Foto: Dennis Lindbom/Pressbild

Men kan man helt särskilja det privata från det politiska då du är den heltidsavlönade högst ansvarige politikern i Lerums kommun, skulle inte du då kunna ta ett större ansvar här?

– Jag har gjort precis det som kommunen vill av våra kommuninvånare och det som vi som kommun och jag kommunicerat i media: att man ska följa rekommendationerna och jag tycker jag har gjort det. Både de svenska och isländska. 

Vad säger du till de Lerumsbor som velat följa alla regler och då valt att boka av den sedan tidigare planerade julresan och sedan får man läsa att kommunstyrelsens ordförande valt att åka?

– Vi ska följa de rekommendationer som finns. Har man då gjort bedömningen att man inte ska åka på sin resa, vad det än kan finnas för skäl, så tycker jag att det i grund och botten är bra. Samtidigt vill jag på samma sätt säga till de som valt att åka och följt rekommendationerna, att jag tycker att det är bra att de gjort det. 

Har de som trott sig följa rekommendationerna genom att helst avboka sina resor då gjort fel? 

– Det kan inte jag uttala mig om. Det är inte jag rätt person för att göra den bedömningen, säger Alexander Abenius.

Även MSB:s generaldirektör Dan Eliasson menade att hans resa till Las Palmas under jul och nyår var nödvändig. I en intervju i samband med hemresan sa Eliasson att han hade besökt sin dotter och firat jul med familjen:

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, sa Dan Eliasson och menade att det var en bedömning han gjort: 

– Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj. 

Isolerade sig

Alexander Abenius åkte till Island den 14 december och missade då ett fullmäktigemöte och kommunstyrelsens möte. Under kommunstyrelsemötet gick andre vice ordföranden Renée Bengtsson, S, in som ersättare för honom, berättar hon. 

Enligt henne har man inte formellt diskuterat hur man ska agera utifall att den högste politikern i kommunen skulle ”fastna” i utlandet.

– Inte formellt, säger Renée Bengtsson men hänvisar till delegationsordningen och att man kunnat sköta delar av arbetet digitalt.

Hur ser du på att man åker utomlands vid den här tiden?

– Det är en personlig fråga, det vill inte jag göra politik av. Det är något som Alexander måste ta själv, ett sådant beslut.

Alexander Abenius uppger att familjen följde isländska myndigheters rekommendationer i väl på plats på Island. Att de genomgick en veckas obligatorisk karantän/isolering att de tagit två covid-tester som båda varit negativa. 

Väl tillbaka i Sverige uppger han sig ha förberett en till två veckors ny isolering till följd av resan. 


Hans Wallmark ber om ursäkt för sin utlandsresa: