Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppolitikern kastas ut från Slottsskogen efter kioskbråk

Soraya Post, Fi, kastas ut från Slottsskogen i Göteborg efter kioskbråk.
Foto: ANNA SVANBERG
Linda Nygren, direktör vid Park- och naturförvaltningen i Göteborg, hoppas att tvisten med EU-parlamentarikern Soraya Post nu kan vara över.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Den långdragna kiosktvisten mellan EU-parlamentarikern Soraya Post, Fi, och Göteborgs kommun trappas upp.

Efter 17 år ska hon lämna sin kioskverksamhet i Slottsskogen, enligt en dom i Hyres- och arrendenämnden.

Soraya Post överväger att anmäla kommunen för diskriminering.

– Jag känner mig oerhört kränkt och orättvist behandlad, säger Soraya Post.

Feministiskt initiativs Soraya Post driver sedan 17 år tillbaka en kioskverksamhet i Slottsskogen. Men nu kan det vara slut med det.

Göteborgs kommun har sagt upp arrendeavtalet då hon bland annat, enligt kommunen, låtit en släkting sköta kioskverksamheten under hennes tid som EU-parlamentariker. 

Utan att andrahandsuthyrningen godkänts skriftligt. Dessutom har kommunen haft invändningar mot att kiosken varit stängd under långa perioder då många göteborgare besökt parken.

Soraya Posts kiosk i Slottsskogen har hållits stängd under stora delar av tvisten.
Foto: HENRIK JANSSON

EU-parlamentarikern Soraya Post: "Personligt agg"

Arrendeavtalet sades upp redan vid nyåret för ett år sedan, men Soraya Post har drivit frågan vidare till domstol med advokats hjälp.

Men utan framgång.

Nu går Hyres- och arrendenämnden på kommunens linje. EU-parlamentarikern ska återställa området som det en gång var.


LÄS MER: Toppolitikern kastas ut från Slottsskogen 


– Jag kan inte finna någon annan grund än att de hyser personligt agg mot mig, till min politiska tillhörighet eller min etnicitet. Jag vet inte. Mina advokater säger att det inte handlar om något annat än diskriminering, säger Soraya Post och lägger till att hon överväger att gå vidare med en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Kiosken ligger strategiskt, inte långt från Säldammen i centrala delarna av den välbesökta Slottsskogen. Och enligt Soraya Post har hon under åren investerat närmare två miljoner kronor i byggnaderna. 

Soraya Post, Feministiskt initiativ.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

"Investeringar för två miljoner"

Hon har lagt ut plattor och ställt byggnaderna på gjuten grund. Ledningar och rör har grävts ner, pengar hon nu krävt att få tillbaka.

– Jag vill bara få tillbaka de pengar jag lagt ut, säger Soraya Post.

– Jag är så ledsen. Så mycket som man jobbat och slitit. Vi har inte haft några sommarlov. Vi har varit i kiosken och jobbat.

Park- och Naturförvaltningens direktör Linda Nygren säger att de inte tar ut något i förskott. Soraya Post har fram till den 25 april på sig att överklaga.


LÄS MER: EU-parlamentarikern Soraya Post i kioskbråk med kommunen 


Men hon hoppas att tvisten nu kan vara över med Hyres- och arrendenämndens dom.

– Det har dragit ut på tiden och har inte varit en bra arbetsmiljö för vår personal som upplevt sig hotad av personer som bedrivit verksamheten, säger Linda Nygren.

Som GT tidigare kunnat berätta åtalades en av Soraya Posts medarbetare för att ha hotat en tjänsteman vid Park- och naturförvaltningen i en diskussion knuten till verksamheten. Något medarbetaren senare också dömdes för.

Kiosken.
Foto: HENRIK JANSSON

Tjänsteman hotades i tvist

Om Soraya Posts påståenden om att det skulle finnas ett personligt agg mot henne och att det skulle kunna vara tala om diskriminering, säger Linda Nygren:

– I det här fallet rör det sig om att verksamhet inte bedrivits i tillräcklig omfattning och att hon låtit andra sköta verksamheten, som man inte kan göra enligt avtalet. 

Om en eventuell anmälan till Diskrimineringsombudsmannen säger Linda Nygren:

– Då får hon göra det. 

Behandlas som arrendatorer

Enligt henne har Soraya Post behandlats som alla andra arrendatorer i motsvarande position.

Hyres- och arrendenämnden går helt på Göteborgs kommuns linje och konstaterar att Soraya Post "inte vidtagit någon åtgärd för att förbereda ett återställande".

Hon har inte heller, enligt domstolen, betalat någon arrendeavgift under 2017 då konflikten pågått eller lämnat in några underlag eller annan redovisning som styrker utlägg på två miljoner kronor.

Soraya Post beskriver kommunens argumentation som efterhandskonstruktioner. 

– Det går inte att prata med dem. Jag tänker överklaga nämndens beslut, säger hon.