Bilen voltade fyra gånger i luften och landade slutligen i en kohage. Foto: PolisenBilen voltade fyra gånger i luften och landade slutligen i en kohage. Foto: Polisen

Bilen voltade fyra gånger i luften och landade slutligen i en kohage.

 Foto: Polisen
Åklagaren misstänker att Anders Månsson somnade bakom ratten. Foto: PolisenÅklagaren misstänker att Anders Månsson somnade bakom ratten. Foto: Polisen
Åklagaren misstänker att Anders Månsson somnade bakom ratten. Foto: Polisen
Vice kommunstyrelseordföranden Anders Månsson åtalas för vårdslöshet i trafik. Foto: Götene kommunVice kommunstyrelseordföranden Anders Månsson åtalas för vårdslöshet i trafik. Foto: Götene kommun

Vice kommunstyrelseordföranden Anders Månsson åtalas för vårdslöshet i trafik.

 Foto: Götene kommun

Toppolitikern döms för vårdslöshet i trafik

Publicerad

Toppolitikern somnade vid ratten och voltade fyra gånger ut i en kohage.

Nu döms vice kommunstyrelseordföranden Anders Månsson till dagsböter för vårdslöshet i trafik.

Och tingsrätten tror inte på politikern. Hans påstående om att han väjde för ett djur och körde av vägen beskrivs som "en efterhandskonstruktion".

Det var på eftermiddagen, en onsdag i april som kommunpolitikern i Götene Anders Månsson var på väg hem från jobbet i Timmersdala.

På en raksträcka i höjd med Holmestad i Götene kommun såg en annan förare, som vittnade i rätten, hur Anders Månssons svarta Volvo V50 plötsligt får sladd, voltar fyra gånger i luften innan den landar i en kohage.

– Det såg ut som om han gled sakta ut åt kanten, inga snabba rörelser. Jag tror inte att han väjde för något. Han kom för nära kanten och åkte ner i diket och det var då han fick sladd, sa vittnet i förhör.

Nekar till brott

Anders Månsson är vice ordförande i kommunstyrelsen i Götene kommun och samtidigt ledare för det lokala partiet Götenes Framtid.

Han uppgav under rättegången att han hade tvingats väja för ett djur, troligtvis en katt. Den uppgiften avfärdas helt av tingsrätten som kallar det för "en efterhandskonstruktion".

Tingsrätten skriver: "I anteckningar från förhör med honom direkt efter olyckan har det noterats att han uppgivit att han nickat till ett par gånger innan olyckan, att han somnat precis innan olyckan och att det kan ha varit orsaken till olyckan. I de anteckningarna står det inte något om att han berättat att han väjt för ett djur."

Till GT har Anders Månsson tidigare sagt att han genom de skador han fick redan fått sitt straff.

Inga bromsspår

– Det förhöret hölls precis efter olyckan när jag var mycket svårt skadad, jag bröt ju ryggen på två ställen, så jag var fullständigt sönderslagen vid det tillfället och helt omtöcknad, sa Anders Månsson till GT.

Polisen har även undersökt om det finns några färska bromsspår på vägbanan i anslutning till olyckan utan att finna några.

– Jag tycker det är oerhört tråkigt och har aldrig varit med om maken tidigare trots att jag åkt av vägen flertalet gånger men det har aldrig lett någonstans, sa Anders Månsson inför rättegången.

Han skadade ryggen och säger att han tvingades gå med rullator de första månaderna. Men i dag är han bättre och har kunnat återgå till politiken och arbetet igen som vanligt.

– Men jag har svårt för tunga lyft och det kommer nog sitta kvar resten av livet.

Får stå för advokatkostnader

Anders Månsson ska betala 30 dagsböter enligt domen. Själva nivån på boten blir något lägre då han skadades själv vid olyckan. Hans inkomst gör att han kommer att få stå för delar av försvarskostnaderna själv.

GT söker Anders Månsson. Hans försvarare Thomas Ört säger att han inte vill uttala sig innan han diskuterat frågan med sin klient.

– Jag har fått domen per e-post och har läst den. Men jag vill avvakta att uttala mig innan jag talat med min klient, säger Thomas Ört.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER