Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppmoderatens nya jobb får stark kritik

Före detta toppmoderaten Göran Lindblad jobbar som lobbyist åt "The European Azerbaijan Society", som har starka kopplingar till diktaturen.
Foto: Miael Sandholm

När toppmoderaten Göran Lindblad slutade som riksdagsman efter valet sadlade han snabbt om till konsult.

Expressen kan i dag avslöja att han jobbar som lobbyist åt  organisationen "The European Azerbaijan Society" - med starka kopplingar  till regimen i Azerbajdzjan.

Pengarna från organisationen stoppar han in i sin tandläkarpraktik -  och tar på det sättet ut över en halv miljon kronor i inkomstgaranti  från riksdagen.

- Man bör naturligtvis vara mycket aktsam med att agera rådgivare åt  varje form av regim som inte möter våra krav på demokrati, säger  statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

VÄRDLAND - OCH DIKTATUR. Azerbajdzjan visade upp sig från sin bästa sida när Eurovision song contest arrangerades i huvudstaden Baku i lördags. Men regimen får hård kritik av Amnesty.
Foto: Foto: Sergei Ilnitsky / Epa / Scanpix

Reinfeldt säger sig även förstå att det väcker frågor att Lindblad   samtidigt kvitterar ut inkomstgaranti från riksdagen, då det stödet i   första hand syftar till att hjälpa till under en omställningstid.

-  Om det finns en möjlighet till en ersättning under en tid är ändå   syftet att man ska agera utifrån en arbetslinje och söka ett jobb och   försöka hitta en annan försörjning, säger statsmininstern till TT.

Det  var i valet 2010 som Göran Lindblad åkte ur riksdagen efter 13 år  som  ledamot för Moderaterna. Han var ordförande i riksdagens delegation   till Europarådet, en samarbetsorganisation i Europa som arbetar med   främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter. Lindblad var också   vice ordförande i Europarådets parlamentariska församling.

Bara  några veckor efter valet blev han kontaktad av "The European  Azerbaijan  Society", TEAS, en organisation som verkar för  azerbajdzjanska  intressen i Europa. Vid årsskiftet 2010/2011 började han  jobba som  lobbyist på organisationens kontor i Bryssel.

TEAS har starka kopplingar till den hårdföra regimen i diktaturen Azerbajdzjan.

Tale Heydarov, som är ordförande i TEAS, är son till Kamaladdin Heydarov, minister i Azerbajdzjans regering.

Enligt mejl mellan amerikanska diplomater som har publicerats av Wikileaks är TEAS en organisation som pratar med regimens röst.

"Sällskapet  utger sig för att vara en oberoende stödgrupp, med dess  dagordning  återspeglar väldigt mycket de mål som regeringen i  Azerbajdzjan har",  skriver en amerikansk diplomat i Azerbajdzjan hem  till  utrikesdepartementet i USA.

Familjen en del eliten

Familjen Heydarov tillhör den absoluta  eliten i Azerbajdzjan, både  politiskt och ekonomiskt, och styr företag  som tillverkar allt ifrån  juice till kaviar.

– Vi vet att  regimen är oerhört korrupt och styrs av familjen Aliyev,  som äger  enorma rikedomar, som bara vissa får ta del av. Familjen  Heydarov ingår  i den här eliten, säger Elisabeth Löfgren,  pressekreterare på Amnesty  Sverige.

Azerbajdzjan har hamnat i blixtbelysning under Eurovision  Song  Contest, framför allt för sin syn på mänskliga rättigheter.  Amnesty  menar att man som lobbyist i en organisation som TEAS måste  vara  uppmärksam på vad man egentligen bidrar till.

– Arbetar man  som lobbyist för Azerbajdzjan så måste man vara  medveten om risken för  att det man gör kan bidra till att kränka  mänskliga rättigheter, säger  Elisabeth Löfgren.

Medger kopplingar till regimen

När Expressen konfronterar Göran Lindblad  hävdar han att TEAS är en  självständig organisation, men erkänner också  kopplingarna till regimen i  Azerbajdzjan.

Hans uppgift i TEAS är  enligt honom att lobba i frågan om kriget  mellan Azerbajdzjan och  Armenien. Han säger rakt ut att han nu lobbar  mot sina gamla kollegor i  Europarådet.

– Eftersom jag har en bakgrund som riksdagens  representant i  Europarådet, så har jag ganska mycket kontakter, och då  har de anlitat  mig. Jag gör lobbyaktiviteter gentemot  EU-parlamentariker och  Europarådsparlamentariker, säger Lindblad.

När det gäller Azerbajdzjans syn på mänskliga rättigheter tycker han att det finns mycket att önska.

–  Det finns ingen ursäkt för att låsa in politiska motståndare eller   inte tillåta fredliga diskussioner. Men de har förbaske mig rätt när det   gäller kriget mot Armenien, säger Lindblad.

Hur mycket han får betalt av TEAS vill han inte berätta.

– Det är en sak mellan mig och uppdragsgivaren. Det står i kontraktet att jag inte får uppge det.

Men pengarna från TEAS stoppar han in i sitt bolag - en tandläkarpraktik - och får därför ut inkomstgaranti från riksdagen.

–  De går rakt in i bolaget, som är skyldigt flera hundra tusen  kronor.  När det är återbetalt, då kan jag börja ta ut lön och då kommer   ersättningen från riksdagen att minska, säger Göran Lindblad.

Maximal inkomstgaranti

Under 2011 fick Göran Lindblad på det sättet ut maximal inkomstgaranti från riksdagen: 518 199 kronor.

Göran Lindblads engagemang i TEAS får stark kritik från flera håll.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) reagerar väldigt starkt.

–  Att en svensk före detta riksdagsman går regimens ärenden är rent  ut  sagt förkastligt, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

–  Stämmer uppgifterna är det oerhört upprörande. Azerbajdzjan är en   diktatur där regimkritiska bloggare, fristående journalister och   hbt-aktivister trakasseras och fängslas. Att en svensk före detta   riksdagsman går regimens ärenden är rent ut sagt förkastligt, säger hon.

Också Göran Lindblads eget parti är kritiskt till hans nya jobb.

–  Det är mycket problematiskt, eftersom det strider mot våra   grundläggande värderingar, om det är så att han jobbar för den där   regimen, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

–  Inkomstgarantin ska vara en omställningsförsäkring. Har man  intäkter så  ska man inte ta ut den. Det är inte okej att leva på  riksdagspengar  som man inte behöver efter att man har slutat som  riksdagsledamot. Så  det är jag också kritisk mot, fortsätter hon.

Riksdagsmannen Valter Mutt (MP), som är engagerad i situationen i Azerbajdzjan, tycker det är "uruselt" av Lindblad.

– Jag tycker det är väldigt dåligt. Det är upprörande, uruselt. Det finns inte något som helst försvar för det här, säger han.

"Ytterst dåligt omdöme"

Även Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde blir upprörd.

–  Det är självklart alldeles oacceptabelt att jobba på det här sättet   som han gör, avlönad av en diktatur. Göran Lindblad har uppenbarligen   ett ytterst dåligt omdöme i den här frågan, säger han.

– När det  gäller inkomstgarantin är det att utnyttja systemet. På  papperet är det  inget fusk, men i realiteten är det ett sätt att  maximera  inkomstgarantin på ett som jag tycker oärligt sätt, fortsätter  Linde.

FAKTA

"Att en svensk före detta riksdagsman går regimens ärenden är rent ut sagt förkastligt"

Birgitta Ohlsson, EU-minister (FP)

"Det är självklart alldeles oacceptabelt att jobba på det här sättet som han gör, avlönad av en diktatur"

Hans Linde, utrikespolitisk talesperson i Vänsterpartiet

"Jag tycker det är väldigt dåligt. Det är upprörande, uruselt. Det finns inte något som helst försvar för det här"

Valter Mutt, riksdagsman (MP)

"Arbetar man som lobbyist för Azerbajdzjan så måste man vara medveten om risken för att det man gör kan bidra till att kränka mänskliga ­rättigheter"

Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty Sverige

Jobbar för landets intressen i Europa

"The European Azerbaijan Society", TEAS, har ett uttalat uppdrag att verka för diktaturen Azerbajdzjans intressen i Europa, enligt sin hemsida både på det politiska, ekonomiska och kulturella området.

Ordförande i TEAS är Tale ­Heydarov, son till Kamaladdin ­Heydarov, som är "minister för nödsituationer" i den Azerbajdzjanska regeringen. Kamaladdin Heydarov var tidigare ordförande för Azerbajdzjans tullmyndighet.

Enligt dokument som läckt ut via Wikileaks skrev en amerikansk diplomat hem till USA att vissa anser att Kamaladdin Heydarov till och med är mäktigare än presidenten.

Familjen är en av landets rikaste och driver en lång rad företag som tillverkar allt från betong, textilier och mjölk till pianon, alkohol och CD-skivor.