Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppmoderatens nya jobb får stark kritik

Före detta toppmoderaten Göran Lindblad jobbar som lobbyist åt "The European Azerbaijan Society", som har starka kopplingar till diktaturen.Foto: Miael Sandholm

När toppmoderaten Göran Lindblad slutade som riksdagsman efter valet sadlade han snabbt om till konsult.

Expressen kan i dag avslöja att han jobbar som lobbyist åt organisationen "The European Azerbaijan Society" - med starka kopplingar till regimen i Azerbajdzjan.

Pengarna från organisationen stoppar han in i sin tandläkarpraktik - och tar på det sättet ut över en halv miljon kronor i inkomstgaranti från riksdagen.

- Man bör naturligtvis vara mycket aktsam med att agera rådgivare åt varje form av regim som inte möter våra krav på demokrati, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

FAKTA

"Att en svensk före detta riksdagsman går regimens ärenden är rent ut sagt förkastligt"

Birgitta Ohlsson, EU-minister (FP)

"Det är självklart alldeles oacceptabelt att jobba på det här sättet som han gör, avlönad av en diktatur"

Hans Linde, utrikespolitisk talesperson i Vänsterpartiet

"Jag tycker det är väldigt dåligt. Det är upprörande, uruselt. Det finns inte något som helst försvar för det här"

Valter Mutt, riksdagsman (MP)

"Arbetar man som lobbyist för Azerbajdzjan så måste man vara medveten om risken för att det man gör kan bidra till att kränka mänskliga ­rättigheter"

Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty Sverige

Jobbar för landets intressen i Europa

"The European Azerbaijan Society", TEAS, har ett uttalat uppdrag att verka för diktaturen Azerbajdzjans intressen i Europa, enligt sin hemsida både på det politiska, ekonomiska och kulturella området.

Ordförande i TEAS är Tale ­Heydarov, son till Kamaladdin ­Heydarov, som är "minister för nödsituationer" i den Azerbajdzjanska regeringen. Kamaladdin Heydarov var tidigare ordförande för Azerbajdzjans tullmyndighet.

Enligt dokument som läckt ut via Wikileaks skrev en amerikansk diplomat hem till USA att vissa anser att Kamaladdin Heydarov till och med är mäktigare än presidenten.

Familjen är en av landets rikaste och driver en lång rad företag som tillverkar allt från betong, textilier och mjölk till pianon, alkohol och CD-skivor.

VÄRDLAND - OCH DIKTATUR. Azerbajdzjan visade upp sig från sin bästa sida när Eurovision song contest arrangerades i huvudstaden Baku i lördags. Men regimen får hård kritik av Amnesty.Foto: Foto: Sergei Ilnitsky / Epa / ScanpixReinfeldt säger sig även förstå att det väcker frågor att Lindblad samtidigt kvitterar ut inkomstgaranti från riksdagen, då det stödet i första hand syftar till att hjälpa till under en omställningstid.

- Om det finns en möjlighet till en ersättning under en tid är ändå syftet att man ska agera utifrån en arbetslinje och söka ett jobb och försöka hitta en annan försörjning, säger statsmininstern till TT.

Det var i valet 2010 som Göran Lindblad åkte ur riksdagen efter 13 år som ledamot för Moderaterna. Han var ordförande i riksdagens delegation till Europarådet, en samarbetsorganisation i Europa som arbetar med främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter. Lindblad var också vice ordförande i Europarådets parlamentariska församling.

Bara några veckor efter valet blev han kontaktad av "The European Azerbaijan Society", TEAS, en organisation som verkar för azerbajdzjanska intressen i Europa. Vid årsskiftet 2010/2011 började han jobba som lobbyist på organisationens kontor i Bryssel.

TEAS har starka kopplingar till den hårdföra regimen i diktaturen Azerbajdzjan.

Tale Heydarov, som är ordförande i TEAS, är son till Kamaladdin Heydarov, minister i Azerbajdzjans regering.

Enligt mejl mellan amerikanska diplomater som har publicerats av Wikileaks är TEAS en organisation som pratar med regimens röst.

"Sällskapet utger sig för att vara en oberoende stödgrupp, med dess dagordning återspeglar väldigt mycket de mål som regeringen i Azerbajdzjan har", skriver en amerikansk diplomat i Azerbajdzjan hem till utrikesdepartementet i USA.

Familjen en del eliten

Familjen Heydarov tillhör den absoluta eliten i Azerbajdzjan, både politiskt och ekonomiskt, och styr företag som tillverkar allt ifrån juice till kaviar.

– Vi vet att regimen är oerhört korrupt och styrs av familjen Aliyev, som äger enorma rikedomar, som bara vissa får ta del av. Familjen Heydarov ingår i den här eliten, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty Sverige.

Azerbajdzjan har hamnat i blixtbelysning under Eurovision Song Contest, framför allt för sin syn på mänskliga rättigheter. Amnesty menar att man som lobbyist i en organisation som TEAS måste vara uppmärksam på vad man egentligen bidrar till.

– Arbetar man som lobbyist för Azerbajdzjan så måste man vara medveten om risken för att det man gör kan bidra till att kränka mänskliga rättigheter, säger Elisabeth Löfgren.

Medger kopplingar till regimen

När Expressen konfronterar Göran Lindblad hävdar han att TEAS är en självständig organisation, men erkänner också kopplingarna till regimen i Azerbajdzjan.

Hans uppgift i TEAS är enligt honom att lobba i frågan om kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien. Han säger rakt ut att han nu lobbar mot sina gamla kollegor i Europarådet.

– Eftersom jag har en bakgrund som riksdagens representant i Europarådet, så har jag ganska mycket kontakter, och då har de anlitat mig. Jag gör lobbyaktiviteter gentemot EU-parlamentariker och Europarådsparlamentariker, säger Lindblad.

När det gäller Azerbajdzjans syn på mänskliga rättigheter tycker han att det finns mycket att önska.

–  Det finns ingen ursäkt för att låsa in politiska motståndare eller inte tillåta fredliga diskussioner. Men de har förbaske mig rätt när det gäller kriget mot Armenien, säger Lindblad.

Hur mycket han får betalt av TEAS vill han inte berätta.

– Det är en sak mellan mig och uppdragsgivaren. Det står i kontraktet att jag inte får uppge det.

Men pengarna från TEAS stoppar han in i sitt bolag - en tandläkarpraktik - och får därför ut inkomstgaranti från riksdagen.

–  De går rakt in i bolaget, som är skyldigt flera hundra tusen kronor. När det är återbetalt, då kan jag börja ta ut lön och då kommer ersättningen från riksdagen att minska, säger Göran Lindblad.

Maximal inkomstgaranti

Under 2011 fick Göran Lindblad på det sättet ut maximal inkomstgaranti från riksdagen: 518 199 kronor.

Göran Lindblads engagemang i TEAS får stark kritik från flera håll.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) reagerar väldigt starkt.

–  Att en svensk före detta riksdagsman går regimens ärenden är rent ut sagt förkastligt, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

–  Stämmer uppgifterna är det oerhört upprörande. Azerbajdzjan är en diktatur där regimkritiska bloggare, fristående journalister och hbt-aktivister trakasseras och fängslas. Att en svensk före detta riksdagsman går regimens ärenden är rent ut sagt förkastligt, säger hon.

Också Göran Lindblads eget parti är kritiskt till hans nya jobb.

–  Det är mycket problematiskt, eftersom det strider mot våra grundläggande värderingar, om det är så att han jobbar för den där regimen, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

–  Inkomstgarantin ska vara en omställningsförsäkring. Har man intäkter så ska man inte ta ut den. Det är inte okej att leva på riksdagspengar som man inte behöver efter att man har slutat som riksdagsledamot. Så det är jag också kritisk mot, fortsätter hon.

Riksdagsmannen Valter Mutt (MP), som är engagerad i situationen i Azerbajdzjan, tycker det är "uruselt" av Lindblad.

– Jag tycker det är väldigt dåligt. Det är upprörande, uruselt. Det finns inte något som helst försvar för det här, säger han.

"Ytterst dåligt omdöme"

Även Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde blir upprörd.

–  Det är självklart alldeles oacceptabelt att jobba på det här sättet som han gör, avlönad av en diktatur. Göran Lindblad har uppenbarligen ett ytterst dåligt omdöme i den här frågan, säger han.

– När det gäller inkomstgarantin är det att utnyttja systemet. På papperet är det inget fusk, men i realiteten är det ett sätt att maximera inkomstgarantin på ett som jag tycker oärligt sätt, fortsätter Linde.