Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppchefens nya uppdrag – efter sågade miljondealen

Komundirektören Susanne Wirdemo förhandlade fram avtale efter att socialchefen Susanne Åhman redan sparkats enligt ett betydligt mindre dyrt avtal.
Foto: Alingsås kommun
Det nya avtalet ger den sparkade socialchefen i Alingsås, Susanne Åhman, 18 månadslöner. Kostnad för skattebetalarna: 1,4 miljoner.
Foto: GT
Socialchefen i Alingsås kommun Susanne Åhman fick en nysydd fallskärm värd 1,4 miljoner kronor. Nu har hon fått nytt jobb i Göteborgs stad. Miljonfallskärmen får hon ha kvar.
Foto: GT/Pressbild

Den specialförhandlade fallskärmen gav den sparkade socialchefen i Alingsås, Susanne Åhman, 16 månadslöner mot att hon gick på dagen.

Nu kan GT avslöja att den tidigare socialchefen redan fått ett nytt jobb – i Göteborgs kommun.

Och fallskärmen, som kostade skattebetalarna 1,4 miljoner kronor, får hon behålla. 

Det var den 22 mars som Alingsås kommun i ett kortfattat pressmeddelande offentliggjorde att socialchefen Susanne Åhman tvingats sluta, efter lite drygt två och ett halvt år på jobbet.

Vad kommunledningen inte meddelade var att socialchefen fick med sig en nyförhandlad fallskärm värd 1,4 miljoner kronor.

Det kunde i stället GT avslöja några dagar senare.

Nu kan vi berätta att den sparkade socialchefen redan fått ett nytt jobb: i en stadsdel i Göteborgs kommun. Och fallskärmen med 16 månadslöner från Alingsås får hon behålla. 

Kommundirektören Susanne Wirdemo skrev under

Susanne Wirdemo är kommundirektör i Alingsås och den som skrev under avtalet för kommunens räkning. 

Hon är självkritisk i dag även om hon menar att de inte hade så många andra val i den situation som var.


LÄS MER: Toppchefen misskötte ekonomin - fick gå med miljonfallskärm


– Generellt kan jag säga att jag tycker att vi ska vara bättre på att göra den den här typen av överenskommelser framöver. Som skattebetalare är det klart att jag anser att vi ska värna om skattemedlen på bästa sätt.

Vad säger du till de som tycker det sticker i ögonen när en kommun betalar ut 16 månadslöner, och den personen mer eller mindre direkt går till en annan kommun och får lön?

– Jag kan mycket väl förstå att de reagerar på det. Jag hade gärna sätt att vi kunde göra på något annat sätt, men vi hade inte den möjligheten i det läget. 

Den sparkade socialchefen hade ett helt vanligt anställningsavtal i Alingsås kommun med sex månaders uppsägningstid. Och det var det anställningsavtalet som sades upp inledningsvis med motiveringen arbetsbrist.

Där kunde historien ha slutat.

Men så, några dagar senare, tecknas ett helt nytt avtal mellan kommunen och den redan formellt sparkade socialchefen där hon får 16 månadslöner utbetalt mot, som det heter i avtalet, ett "omedelbart avslutande av sin anställning". 

Sex månaders uppsägningstid med arbetsplikt hade bytts mot en utbetalning på 16 månadslöner utan motprestation.

Den sparkade kommunchefen i Alingsås, Susanne Åhman, har fått nytt jobb - i Göteborgs kommun. Med sig får hon sin fallskärm värd 1,4 miljoner.
Foto: Alingsås kommun

Vill inte kommentera

Och den tidigare socialchefen kunde gå vidare och söka andra jobb. I en passus i avtalet anges särskilt att de utbetalade månadslönerna inte ska samordnas med eventuella nya inkomster. 

När GT når Susanne Åhman genom hennes nya jobb i Göteborgs stad avböjer hon att kommentera sin nya tjänst.

Den officiella förklaringen till varför Susanne Åhman fick lämna sin post har varit att hon ansvarade för en budget i socialförvaltningen som sprack rejält. Hennes förvaltning gick back med 18 miljoner kronor, enligt kommunledningen. 

Susanne Åhman själv har inte velat kommentera skälen för hennes uppsägning. Men i sin ansökan om anställning i Göteborgs stad beskriver Susanne Åhman det hela som en konsekvens av maktskiftet i kommunen. 

“I samband med politiskt maktskifte fick jag lämna min tjänst i Alingsås och är nu intresserad av nya uppdrag”, skriver Susanne Åhman.

Tillfrågad om hennes bild av skälen för avslutet, säger hon nu till GT:

– Det kan jag inte säga. Jag kan inte svara, jag kan inte säga någonting mer.

Kommundirektören Susanne Wirdemo menar att det är en beskrivning av läget som får stå för den sparkade socialchefen.

– Jag fick i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att slutföra hennes uppdrag och där finns ett antal partier representerade och det fanns ingen som hade någon annan uppfattning i det läget.

Hon står fast vid att det rörde ledningen av socialförvaltningen, där svårigheterna att hålla budgeten var en tung fråga.

Nytt toppjobb i Göteborg

Susanne Åhmans nya tjänst är formellt som verksamhetsutvecklare med uppdraget att vara ställföreträdande sektorschef då en ordinarie sektorchef är engagerad i ett tidsbegränsat projekt.  

"Du kommer vara ställföreträdande sektorschef vid dennes frånvaro, övriga arbetsuppgifter och ansvarsområden kommer att definieras efter hand i samarbete med sektors- och områdeschefer", går det att läsa i anställningsannonsen. Tjänsten är i första läget tidsbegränsad till den 31 oktober.

Susanne Åhman kom från posten som socialchef i Herrljunga kommun, där hon bara hade arbetat ett år då hon gick vidare till Alingsås. I Alingsås ersatte hon i sin tur den tidigare socialchefen Arne Wiik efter att han - efter bara två år - valde att gå vidare till chefsjobb i Göteborg och stadsdelen Angered.

Samtidigt har socialnämnden i Alingsås fått ytterligare problem med ekonomin. Enligt Alingsås tidning väntas socialnämndens underskott enligt senaste beräkningarna bli ännu större under 2017: 52,3 miljoner kronor.

Enligt kommundirektören finns nu en diskussion i Alingsås om att villkoren för uppsägning av förvaltningschefer sätts redan då en chef anställs, där anställningstryggheten byts ut mot ett avgångsvederlag i de fall chefen måste gå.