Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkas med miljonfallskärm – efter nio månader på jobbet

GT:s reporter om höga kommunchefen i Falkenberg som får gå.
”Jag känner själv att jag inte hunnit göra några misstag”, säger Niklas Andersson.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Efter nio månader blev situationen ohållbar. 

Nu sparkar den politiska ledningen i Falkenberg en av kommunens högsta chefer.

Med sig får kultur-, fritids-, och teknikförvaltningens chef Niklas Andersson tolv månadslöner utbetalt i klump.

– Jag känner själv att jag inte hunnit göra några misstag, säger Niklas Andersson.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg beslutade under tisdagen att arbetsbefria och säga upp en av kommunens högsta chefer, Niklas Andersson.

Bakgrunden beskrivs i ett pressmeddelande som ”ett icke fungerande ledarskap och allvarliga brister i arbetsmiljön”.

– Det finns en samlad och bred kritik som när man väger ihop det är en ohållbar situation som vi inte heller kan reparera, i vart fall inte med enkelhet. Då är det viktigare att tänka på arbetsmiljön och hur förvaltningen fungerar, säger Lars Fröding, kommunchef.

– Avvikelsen från det önskade beteendet är så långt att det inte har gått att göra på något annat sätt. 

Rekryterades från privata näringslivet

Niklas Andersson rekryterades från det privata näringslivet och arbetade sin första dag den 4 mars i år. Han ansvarade för både kultur- och fritidsområdet och teknikförvaltningen. 

Men i ett mejl från ledningsgruppen för de verksamheter som chefen haft att leda radas problemen med hans ledarskap upp:

”Vi har ingen fungerande ledningsgrupp

Vi arbetar inte tillsammans

Vi arbetar inte strategiskt”

I mejlet som undertecknats av en rad chefer uppges att verksamhetschefer rundas, politikerna upplever att de fått felaktig information och underlag och det påstås att beslut ändras. Det talas också om ”obekväma och opassande skämt”

”Inte hunnit göra några misstag”

Niklas Andersson beskriver sig som överrumplad av beslutet och säger att han inte kan relatera till någon händelse där han skulle ha uttryckt sig på ett obekvämt och opassande vis.

– Jag skulle vilja smälta detta, säger han då GT når honom.

– Det känns märkligt ska jag säga. Jag skulle få ihop två förvaltningar som haft problem tidigare så det har varit ett ganska tufft jobb. Jag känner själv att jag inte hunnit göra några misstag. 

Niklas Andersson berättar också att han fick en biträdande förvaltningschef vid sin sida för att underlätta när han för första gången kom in som hög chef inom en offentlig förvaltning. 

På frågan om kommunledningens ansvar för att välja en person till hög chef som inte har erfarenhet från offentlig förvaltning säger kommunchefen Lars Fröding:

– Om vi bara vågar anställda dem som är lika oss själva så får vi väldigt dålig utveckling. Ofta blir det bra, men ibland visar det sig att vi inte fick det som vi önskar oss, säger Lars Fröding. 

Arbetade i nio månader

Chefen tillträdde sin tjänst i början av mars månad och har alltså hunnit arbeta under nio månader då beskedet kom på tisdagen. 

I enlighet med sitt anställningsavtal ersätts han med 12 månadslöner som betalas i en engångssumma, motsvarande en sammanlagd kostnad på 1,2 miljoner kronor.

– Vi måste följa ingångna avtal och betala ett avgångsvederlag, men kostnaden att ha kvar en icke fungerande chef, en av våra högsta, är avsevärt större. Vi är måna om att våra högsta chefer står för den värdegrund och de värderingar som vi tycker är viktiga, säger Lars Fröding i pressmeddelandet under tisdagen.

Niklas Andersson hänvisar till det avtal som skrivits, men beskriver det samtidigt som märkligt att få så många månadslöner efter så kort tid. 

– Det är ju väldigt bra betalt. Det är märkligt, säger Niklas Andersson.