Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tony tog fel bro – får böta 387 000 kronor

– Tony André Johansen tog gamla Svinesundsbron hem till Norge med sin nyinköpta Lamborghini. Det kostade honom 387 000 svenska kronor.
Foto: Privat
Bröderna Ted och Tony André Johansen var först i världen med att beställa en Lamborghini Avendator Roadster. Nu står bilen i deras bilfirma i Roa. Prestigekunder vill inte ha en bil som valsat runt i pressen.
Bröderna Ted och Tony André Johansen var först i världen med att beställa en Lamborghini Avendator Roadster. Nu står bilen i deras bilfirma i Roa. Prestigekunder vill inte ha en bil som valsat runt i pressen.

Han tog fel bro på väg hem från Kinna till Norge med sin nyinköpta Lamborghini Aventador Roadster. Efter över ett års krångel med myndigheterna tvingas Tony André Johansen och hans bror Ted från Grua i Norge att betala sammanlagt 387 000 svenska kronor i böter.

– Det är inte klokt i Norge, helt vansinnigt, säger Tony André Johansen.

Tony André Johansen driver tillsammans med sin bror Ted en bilfirma som köper och säljer exklusiva sportbilar. Den här gången hade bröderna redan för tre år sedan beställt en Lamborghini Aventador Roadster av en importör i Göteborg.

– Vi var den första i världen att beställa den nya modellen, berättar Ted Johansen.

I februari förra året var det dags att hämta bilen i Kinna. Som vanligt hade Tony och Ted ordnat alla papper inför transporten med hjälp av en speditör. Bilen transporterades i ett täckt släp. Innan de åkte hade de också betalat momsen på 760 000 kronor.

Framme vid gränsen skulle Tony handla lite mat i Svinesund innan han körde sista biten.

– För att slippa köra en omväg tillbaka tog jag gamla Svinesundsbron över till Norge, berättar Tony.

Bilen beslagtogs

Problemet var att vid gamla Svinesundsbron finns ingen tullstation. Där ska egentligen bara den köra som inte har något att deklarera.

– Min avsikt var hela tiden att köra till tullkontoret för att deklarera bilen på den norska sidan, berättar Tony André Johansen.

Men innan han hann dit blev han stoppad i en gränskontroll och tullen beslagtog hans Lamborghini värd 5,8 miljoner svenska kronor.

– Vi är bilhandlare, om vi smugglar in en bil kan vi inte registrera den och därmed inte sälja den. Det fanns inte heller någonting som skulle betalas vid gränsen, det enda vi skulle ha var en stämpel i våra papper.

– Vi hade inte ens något att vinna på att inte deklarera bilen. Tvärtom! Momsen hade vi redan betalt. Hade vi inte deklarerat bilen hade vi inte fått dra av den svenska momsen och förlorat 760 000 kronor, säger Ted Johansen som är den skött alla juridiska turer för bröderna och det gemensamma bolaget.

Böter och straffavgift

De tog nio veckor innan bröderna lyckades häva beslaget. I samband med det dömdes de till 50 000 kronor i böter och 250 000 kronor i straffavgift, sammanlagt 320 000 svenska kronor, för brott mot tullagen.

Bröderna överklagade böterna och ärendet har nu varit uppe i Haldens tingsrätt. Och rätten gick emot bröderna Johansen.

– Bilen fördes in till Norge utanför den norska tullens kontroll. Att köra över gränsen på ett ställe som saknar tullstation är ett lagbrott. Det finns dessutom en tydlig skylt vid den gamla Svinesundsbron där det står att den endast ska användas av den som inte har något gods att förtulla, fastslog rätten.

Slutnota: 387 000 kronor

Rätten trodde inte att Tony Johansen försökt smuggla in bilen, men det hjälpte inte när det blev dags att utdöma straff. Tony André Johansen dömdes till böter och ska dessutom betala rättegångskostnader och tio procent av bilens värde i straffavgift. 387 000 svenska kronor blev slutsumman för bilhandlaren för att ha tagit ta fel bro över Svinesund.

– Men sammanlagt har nog detta kostat oss tre till fyra miljoner. Vi har ägnat oändligt mycket tid åt alla dessa juridiska turer. Våra pengar har varit låsta så vi har begränsats i våra affärer. Och vi har inte kunnat sälja Lamborghinin för det pris vi tänkt oss eftersom de kunder som är intresserade inte vill ha en bil vars historia valsat runt i pressen, säger Ted Johansen.

Nu har bröderna överklagat till nästa instans och Ted Johansen ser i alla fall en liten ljusning för bröderna.

– I veckan avgjordes ett liknande ärende i lag i norska hovrätten. Den anklagade friades helt, berättar Ted Johansen lättat.