Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonje förlorade sin katt – rasar mot djurplågarna

Tonje Hagen kokar av ilska.
Katten Wilma blev sex år gammal.

Katten Wilma var nyfiken och social. Något som matte Tonje Hagen, 25, tror kan ha kostat henne livet.

– Hon hälsade på alla. Men den här gången antar jag att hon gick fram till fel person. Det är fruktansvärt hur någon kan göra så mot ett försvarslöst djur. Wilma fick lida så mycket, säger Tonje.

Tonje var på semester i USA, ovetandes om vad som hade hänt hennes älskade katt Wilma. Familjen ville vänta med att berätta tills hon var hemma i Uddevalla igen – de visste hur hårt den fruktansvärda nyheten skulle drabba henne.

Wilma är död, förklarade de, i bilen på väg hem till lägenheten i Hovhult. Och sättet hon hade dött på var förfärligt. 

– Mamma upptäckte att något var fel eftersom Wilma gick konstigt och tappade matlusten. Hon brukar vara jättesocial och aktiv, men nu drog hon sig undan och ville bara vara för sig själv, berättar Tonje.

Katten Wilma dog efter att ha utsatts för kraftigt våld.
Foto: Privat / Privat

Veterinären trodde först att Wilma hade blivit påkörd av en bil, men efter en röntgenundersökning visade sig sanningen vara en annan – ännu hemskare.

– Veterinären berättade för mamma att det inte kunde röra sig om något annat än brutalt våld. Det var så mycket inne i Wilma som var trasigt, säger Tonje.

Rösten spricker när hon fortsätter:

– De sa att de kunde försöka att operera, men att Wilma redan hade gett upp.

Den 16 mars fick Wilma somna in.

”Fruktansvärt”

Tonje sörjer sin älskade katt, och kokar samtidigt av ilska.

– Hon hälsade på alla. Men den här gången antar jag att hon gick fram till fel person. Det är fruktansvärt hur någon kan göra så mot ett försvarslöst djur. Wilma fick lida så mycket.

Tonje publicerade ett inlägg på Facebook, där hon varnar andra kattägare för att lämna sina djur utan uppsyn. Inlägget har delats över tusen gånger, och inom kort kontaktades hon av företrädare från Djurens vänner, som sa sig känna till ytterligare tre likande fall i området. 

– Jag är en extrem djurvän och har varit så arg den senaste veckan. Det kanske nästan är lika bra att man inte vet vilka det är som har gjort det här. Annars vet jag inte vad jag skulle kunna göra, säger Tonje.

Tonjes Facebook-inlägg har delats över tusen gånger.

Viktigt att anmäla

Stefan Lång är jourhavande förundersökningsledare i Uddevalla. Han känner inte till några polisanmälningar om misshandlade katter i staden på senare tid, men uppmanar alla som har uppgifter om det att höra av sig till polisen.

– Är det så att katter blir skadade där det är uppenbar djurplågeri som ligger bakom, så ska man kontakta oss. Annars finns risken att det sprider sig rykten som inte går att belägga.

På Facebook spekuleras det i att ett ungdomsgäng ligger bakom djurplågerierna. Ett antal personrån utförda av unga människor har anmälts i området under den senaste tiden, berättar Stefan Lång.

– Men att de skulle ha utsatt djur för plågeri har inte anmälts, säger han.