Tonårsligans våldsnatt – fyra offer under ett dygn

Rånarligans misstänkte ledare fångad av övervakningskamera när han plockar ut pengar från rånoffers bankkort.
Foto: POLISEN
Här i Haga misshandlades och förnedrades det första rånoffret under skräcknatten.
Foto: POLISEN

Natten till den 10 augusti står en sönderslagen och apatisk ung man på Haga Kyrkogata i Göteborg.

Han är ett av offren för en ung rånarliga som under drygt tre timmar utsatte ett antal personer i centrala Göteborg för svårt våld, skräck och förnedring.

Flera i ligan var i det läget misstänkta för andra rån – men släpptes ur häktet i väntan på rättegång.

Klockan har passerat 01 den 10 augusti när en man i 30-årsåldern kommer gående på Haga Kyrkogata i Göteborg.

– Där står en kille där som är helt borta. Jag ser direkt att han blivit väldigt svårt misshandlad. Han är blodig i hela ansiktet. Jag försöker få kontakt med honom medan jag ringer polis och ambulans, berättar mannen.

Han misstänker att det unga brottsoffret blivit sparkad i huvudet och fruktar att han utsatts för knivvåld.

– Jag jobbar i restaurangbranschen och har sett många misshandlade personer genom åren. Den här killen har troligen hjärnskakning utöver alla synliga skador.

En serie brutala knivrån

En kvinna ansluter och hjälper till med att ringa runt till brottsoffrets anhöriga och vänner.

– Vi ville ju inte att han skulle behöva åka till sjukhuset själv i det skicket. Han gråter och berättar osammanhängande vad han råkat ut för.

Här i Haga misshandlades och förnedrades det första rånoffret under skräcknatten.
Foto: POLISEN

Sen kommer ambulansen. Likaså en polispatrull och en omfattande utredning startar vilket ska leda till att tre unga grips några veckor senare. De är misstänka för bland annat en serie brutala knivrån.

Några timmar tidigare, på kvällen den 9 augusti, sitter ett gäng på en krog vid Vasaplatsen och festar. Bland annat en 17-åring från Majorna, en 18-åring från Uddevalla och en 24-åring från Falkenbergs kommun. 

De lämnar krogen när det börjar närma sig midnatt och beger sig ut på stan för att råna.

Klockan 23.45 hittar de sitt första offer på Skolgatan i Haga. Det är en man i 20-årsåldern som ska genomlida två helvetiska timmar. Han stöter på rånarna av en slump. Han hade lämnat sina vänner tillfälligt för att gå hem och hämta sin legitimation eftersom man skulle fortsätta umgås på en lokal på Andra Långgatan.

Tvingades kyssa fötter

När han kommer ut från portuppgången förföljs han av tre män. I förundersökningen berättar han vad som sedan händer: 

”Jag tittade bakåt och såg att de hade ”bandanas” över ansiktet. De tryckte ner mig på marken och började slå mig. En av dem satte kniven mot min hals. ”De frågade ”Var bor du”. Jag vet att det är helt galet, men jag svarade att jag ”bor precis här”. De sa ”ok, kom då”. Vi började gå hem till mig.  Det fanns inte så mycket att stjäla, de tog en Chrome-book och ett par skor. Några jackor. Sen gick vi ut igen. Jag öppnade dörren precis när min granne som bor bredvid gick in till sig, jag fick ögonkontakt med honom. Sen gick vi ut och precis innan vi gick ut på gatan så slog de mig i ansiktet... Sen tog de med mig ner i en slags port. Där tvingade de ner mig på knä och han, den drivande, skulle filma när jag kysste hans fötter. Han tog upp fötterna ur skona och tryckte dem i ansiktet. Efter detta så började de att... alltså det är suddigt, men de knäade mig på näsan och stampade mig i ansiktet. Sen är det helt svart. När mitt medvetande vaknar till liv så är jag i Vasa igen. Några främlingar hade hittat mig.”

En så kallad karambitkniv, en av flera knivar rånarligan hotat sina offer med.
Foto: POLISEN

En av rånarna begav sig till en bankomat vid Järntorget och plockade ut pengar från offrets bankkort medan misshandeln pågick. Han fick ut 1 300 kronor.

Flyr i panik

Medan den sönderslagne unge mannen får hjälp i Haga tar sig rånarna vidare till Föreningsgatan. Där kommer en man i 25-årsåldern gående. Han är nästan hemma efter att ha tillbringat kvällen på musikfestivalen ”Way out West” i Slottsskogen. Han har hörlurar på sig och blir totalt överrumplad och nerslagen av rånarna klockan 02.10.

Han berättar sedan vad som hände i polisförhör:

De tar min väska och frågar hur mycket pengar jag har på mitt kort och kollar igenom mig. De tar av mig glasögonen och stampar på dem och tar min Apple Watch. De säger att jag ska gå med dem och de vill att jag ska ge dem koden till kortet för att en av killarna ska ta ut pengar... så då vill de följa med mig hem och frågar vad mer för saker jag har hemma. När vi går ut från gården så ser jag min chans att springa så det gör jag.”

Mannen flyr i panik och springer flera kilometer ner till Kungsportsplatsen utan att se sig om innan han vågar ringa polis och några vänner som tar hand om honom. 

Rånarna beger sig mot Järntorget där man kliver på en spårvagn klockan 02.57. Man är skräniga och högljudda och dricker alkoläsk. En av rånarna spiller på ett säte vilket får en man att reagera. Han får en burk kastad på sig.

Men fler på vagnen har reagerat på det högljudda gänget som kliver av spårvagnen vid Chapmans Torg. En annan ung man som kliver av frågar vad de sysslar med. Svaret kommer i form av ett antal slag, sparkar och två knivhugg. Innan polis och ambulans är på plats flyr man hem till 17-åringen där man övernattar.

Nytt rån dagen efter

När rånartrion sovit ut skiljs de åt, men redan samma eftermiddag begår 17-åringen från Majorna nya brott, enligt polisens förundersökning. Tillsammans med två nya kumpaner tvingar han till sig bankkort och jacka av en ung kille inne i Göteborgs centrum.

Detta rån är inte alls lika brutalt som de tidigare, men ska leda till att rånarligan åker fast. Brottsoffret känner 17-åringens medbrottslingar och pekar ut dem direkt i ett polisförhör. Snart är också 17-åringen misstänkt och 20 augusti gör polis husrannsakan i mammans lägenhet i Majorna. Här hittas stöldgods från rånen och härvan nystas upp av utredarna.

17-åringen anhålls dagen därpå.

Förundersökningen visar att han hade utfört ytterligare ett brutalt knivrån veckan före gripandet. Denna gång på Jungmansgatan i Linnéstaden.

Här avtvingas en man bland annat sitt bankkort och dess kod. Medan en av rånarna går i väg för att tömma kontot står en annan med en kniv pressad mot brottsoffrets hals. Det handlar om minst 20 minuter. 17-åringen plockar ut 3 000 kronor ur en bankomat på Linnégatan innan han återvänder till platsen där rånoffret haft en kniv pressad mot sin hals i 20 minuter. 

Brottsoffren har mått oerhört dåligt psykiskt efter händelserna. Men de var långt ifrån de första som råkade ut rånarligan. 

Hade släppts ur häktet

17-åringen från Majorna, som verkar vara rånarligans ledarfigur, greps redan i våras men släpptes trots misstanken att han redan då låg bakom en serie av knivrån.


LÄS MER: Skräckgänget rånar för att visa sin makt 


Åklagare Linda Wiking har i en tidigare intervju om rånarligan förklarat varför: 

– När han berättade och erkände, ganska detaljerat, så kände jag att det ej fanns någon kollusionsfara längre och han är dessutom relativt ung. Så då hävde vi häktningen och han blev skickad till ett boende i stället. 

17-åringen rymde dock tämligen omgående från boendet och trappade upp våldet och terrorn i samband med rånen ytterligare. Sedan han greps på nytt i augusti sitter han dock häktad i väntan på rättegång.

Hans advokat Karl Sjölander har nyligen sagt:

– Han har erkänt rånen från i våras, men nekar till de senare fallen under sommaren.

Totalt misstänks fem personer ha deltagit i rånen. De står nu åtalade för bland annat grovt rån, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Rättegången kommer att ske under hösten.


LÄS MER: Rånligan tvingar offret att kyssa deras fötter