Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonårsliga döms för flera rån

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
En tonårsliga dömdes vid Göteborgs tingsrätt för flera rån.
Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Sex tonåringar har dömts av Göteborgs tingsrätt för inblandning i fyra fullbordade rån och ett rånförsök på Hisingen.

Det handlar om en rånliga som riktat in sig på andra ungdomar.

Under rättegången har de unga offren kunnat berätta vad de varit utsatta för.

– En sån här process är mer påfrestande ju yngre man är. Det är en lättnad att få en dom och att kunna gå vidare, säger advokat Daniel Kazemi som företrätt fem av offren.

På tisdagen dömdes sex unga personer av Göteborgs tingsrätt för att ha varit delaktiga i fyra rån och ett rånförsök. Det rör sig om tonåringar mellan 17 och 19 år.

Deras offer har varit andra ungdomar, den yngsta 13 år.

– Målsägarna har stått upp och vittnat om vad de varit med om. Därigenom har de fått viss upprättelse för de integritetskränkande brott de blivit utsatta för, säger kammaråklagare Thomas Willén i ett pressmeddelande från polisen.

Han säger till GT att han det också betyder mycket för offren att det nu blivit fällande domar.

Två av ungdomarna dömdes till sluten ungdomsvård, en dömdes till ungdomstjänst i 130 timmar och de tre övriga fick skyddstillsyn och föreskrift att följa den vård som frivården beslutar om förklarar Thomas Willén.

Göteborgs-Posten skriver att hälften av de dömda tillhör ett kriminellt gäng från norra Biskopsgården i Göteborg.

”Svårutredd brottslighet”

– Jag får säga att polisen har gjort ett väldigt bra arbete här och jobbat metodiskt och exemplariskt för att utreda det här. Det är svårutredd brottslighet eftersom så många människor är inblandade, säger Willén.

Det är polisen på Hisingen som utrett en rånliga som begick en rad rån på Hisingen från mars 2018 till våren 2019.

– Det har varit ett komplext ärende med många misstänkta som vi lyckats identifiera och knyta till varandra genom övervakningsfilmer och vittnesmål, säger utredningsledaren Jonas Håkansson vid Hisingspolisen i polisens pressmeddelande.

Polisen skriver på sin hemsida att ärendet varit mycket omfattande. 

Efter rånvågen kunde sju misstänkta personer anhållas, och fem av dessa var bland dem som stod inför rätta vid Göteborgs tingsrätt. Även tre andra ungdomar från samma bekantskapskrets åtalades, alltså totalt åtta personer varav två friades.

”Anmälningar om ungdomsrån tvärdog”

Efter att polisen tagit in de sju ungdomarna minskade antalet ungdomsrån på Hisingen markant.

– Det blev en tydligt signalvärde och anmälningarna om ungdomsrån bara tvärdog här på Hisingen. Sedan dess har vi inte alls haft samma omfattning av liknande brottslighet, säger Jonas Håkansson.  

Advokat Daniel Kazemi har företrätt fem av offren under rättegången:

– Det är skönt när en så lång process når sin kulmen på det här sättet, att man får en dom från tingsrätten. Nästan i alla fall handlar det om väldigt unga målsäganden och en sån här process är mer påfrestande ju yngre man är. Det är en lättnad att få en dom och att kunna gå vidare.