Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännerna utförde brutala mord – döms tillsammans

De två vännerna, som är hemmahörande i Stockholmsområdet, döms nu till långa fängelsestraff.
Gärningsmannen fångades på bild när han, efter att ha skjutit den 57-årige mannen, använde vapnet som ett tillhygge och slog honom. Foto: Polisen
Mordet i Göteborg skedde i stadsdelen Guldheden i slutet av maj i fjol. Foto: HENRIK JANSSON
57-åringen mördades på Lidingö, i ett bostadsområde mitt på dagen. Foto: Polisen
De två vännerna Sebastian Makonnen och Hrayr Megerdijian, som är hemmahörande i Stockholmsområdet, döms nu till långa fängelsestraff. Foto: Polisen

Sebastian Makonnen, 20, avfyrade skotten som dödade en småbarnsfar i Göteborg. 

Hrayr Megerdijian, 23, körde flyktbilen när en företagare utsattes för en ”ren avrättning” på Lidingö.

Nu döms de två – och flera av deras vänner – till långa fängelsestraff för sin gemensamma verksamhet.

Mord för pengar.

Den stora rättegången i Göteborgs tingsrätt – där sammanlagt 14 personer stod åtalade – kretsade kring två mord och förberedelser till ett tredje dåd.

Huvuddelen av av de inblandade är från Stockholm. De är i övre tonåren eller i början av 20-årsåldern. Enligt åklagarna har tonårsligan mördat på beställning i utbyte mot pengar. 

Morden har varit planerade och organiserade där varje inblandad person haft en särskild roll att utföra. I båda fallen har unga kvinnor tagit på sig rollen att ta hand om mordvapnen efter dåden.

På måndagen föll domarna i Göteborgs tingsrätt.

20-årige Sebastian Makonnen, som var 19 när morden skedde, fälls mot sitt nekande för att ha skjutit ihjäl en 32-årig man i stadsdelen Guldheden i Göteborg i maj 2018. Han döms också för medhjälp till mord i samband med att en 57-årig företagare som låg i en infekterad ekonomisk tvist sköts till döds på öppen gata på Lidingö utanför Stockholm två veckor efter det första mordet.

Straffvärdet för brotten är livstid, men på grund av hans låga ålder sänks påföljden för Sebastian Makonnen till 14 års fängelse

Peter Dahlqvist företräder Makonnen, han säger:

– Jag förutsätter att vi kommer att överklaga.

De två vännerna Sebastian Makonnen och Hrayr Megerdijian, som är hemmahörande i Stockholmsområdet, döms nu till långa fängelsestraff. Foto: Polisen
Hrayr Megerdijian, 23, (t.v) döms till livstids fängelse för mord. Sebastian Makonnen, 20, (t.h) döms till 14 år. Foto: Polisen

Firade på NK efter mordet

För mordet i Göteborg mottog Sebastian Makonnen betalning på 100 000 kronor. Det är oklart om pengarna utgör hela mordsumman eller om det är en delbetalning. Dagen efter mordet firade Makonnen och en kvinna genom att handla på NK för 15 000 kronor.

23-årige Hrayr Megerdijian blir döms till lagens strängaste straff. Mot sitt nekande döms han till livstids fängelse för mordet på Lidingö. Han pekas ut som chaufför för flyktbilen, men tingsrätten går på åklagarens linje att han varit så involverad i den överhängande mordplanen att han döms som gärningsman för mord.

Hans försvarsadvokat Tobias Enochson säger att domen kommer att överklagas.

– Vår uppfattning är att det är svårt att följa tingsrättens bevisvärdering så som domen är skriven. Det som står att läsa är slutsatser men vi får inga svar om varför och hur tingsrätten resonerat, säger han.

Flera andra personer döms i samband med de två morden som tingsrätten benämner som ”rena avrättningar”. Straffvärdet är livstids fängelse – men på grund av låg ålder får de dömda lägre påföljder.

En man som var 17 år vid tidpunkten fälls för mord för att ha skjutit och slagit den 57-årige företagaren på Lidingö. Tonåringen döms till fyra års sluten ungdomsvård.

Flera får åldersrabatt

En flicka som var 16 år när mordet i Göteborg skedde döms för mord till sluten ungdomsvård i två år och elva månader.

Två män – 20 och 18 år gamla – hade i uppdrag att bränna flyktbilen efter mordet på Lidingö. I samband med att bilen antändes blev de båda brandskadade och kunde gripas vid Lidingöbron kort efteråt. Nu döms de till fängelse: sju år och fyra månader respektive fyra år och tio månader. De åtalades i första hand för mord men döms för medhjälp till samma brott.

Försvarsadvokaten Marcus Lodin företräder den 20-årige bilbrännaren. Han säger att de kommer att överklaga domen.

– Min klient har förnekat att han skulle ha varit med och förberett och planerat det här mordet, säger han.

Två män döms för att ha antänt flyktbilen efter mordet på Lidingö. Båda männen brandskadades i samband med händelsen. Foto: Polisen

Vem eller vilka som beställt morden är fortfarande oklart. En 20-åring åtalades för anstiftan till mord i Göteborgsfallet – men frikändes i tingsrätten. I förundersökningen till Lidingöfallet berörs inte frågan om vem som beställt mordet.

Det var den 20 maj förra året som en 32-åring kopplad till en kriminell falang i stadsdelen Biskopsgården sköts till döds i Göteborg. 

Han hade just satt sig i bilen efter att ha sagt hej då till sina barn och deras mamma. I förhör har kvinnan berättat att hon förstod direkt vad som hade hänt. Hon sprang i rikting mot skottlossningen. Där fann hon mannen mördad, sittandes i förarsätet på sin bil.

Sambons ord till företagaren

Då hade gärningsmannen redan flytt platsen. Vittnen har berättat hur de såg en maskerad skytt hoppa in i en väntande bil som sedan snabbt körde från platsen.

Efter mordet hittades en GPS-sändare på underredet av 32-åringens bil. Åklagarens teori är att tonårsligan kunnat följa offrets rörelser i realtid när mordet planerades.

Två veckor efter mordet i Göteborg skedde mordet på Lidingö. Klockan var 15.41 den 5 juni när det första larmsamtalet inkom till SOS om att en man skjutits och blivit slagen framför ögonen på flera vittnen.

Efter att gärningsmannen försvunnit i den väntande flyktbilen samlades människor för att undsätta den skjutne mannen. En av inringarna till SOS var hans sambo. I telefonsamtalet hör man henne prata med honom:

– Älskling jag är här hos dig, älskling jag är här.

I telefonsamtalet säger hon att sambon levt med en hotbild mot sig:

– Jag vet vad det här gäller, jag kan förklara det för polisen. Han är i en tvist med en före detta uppdragsgivare.

Senare samma månad gjordes ytterligare gripanden i Göteborg när polisen misstänkte att Sebastian Makonnen och den nu dömde 17-åringen förberedde ytterligare mord på två ledargestalter i en av Göteborgs kriminella falanger. I måndagens dom frikänns de för de anklagelserna.