Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonårsflicka lurade män på pengar på dejtingsajt

Foto: shutterstock

Tonårsflickan tog kontakt med en ung kille på en dejtingsajt. Hon låtsades att hon var ensamstående mamma och behövde pengar till mat och blöjor – hon utsatte honom även för hot och utpressning.

Han betalade tusentals kronor till ”Ellie” som hon kallade sig, innan han förstod att han var lurad.

”Jag mådde psykiskt dåligt. Jag vågade inte gå ut genom dörren för jag visste inte vad som skulle hända”, har han berättat i polisförhör.

Nu har hon dömts.

Flickan var 16 år när hon tog kontakt med en kille på dejtingsajten Badoo. Hon utgav sig för att heta ”Ellie” och vara ensamstående mamma som hade problem med ekonomin. Hon behövde pengar till mat och blöjor till sitt barn, förklarade hon.

Först skrev de till varandra via sajten men höll sedan kontakt via sms.

Den unge mannen har sagt till polisen att han till en början tyckte att ”Ellie” var snäll och trodde på det hon skrev. Han ville hjälpa henne även om de inte hade träffats. Han swishade allt större summor.

”Det var för att Ellie hade det väldigt jobbigt. Hon påstod att hon hade det jobbigt med sitt ex och han ville ha tillbaka pengar som Ellie var skyldig. Den konversationen var lång. Hon menade på att jag absolut inte fick gå till polisen. Att jag inte fick berätta om hennes ex. För att hon inte skulle bli av med vårdnad om sitt barn”, har han berättat i förhör med polisen.

Skickade nakenbilder till varandra

Flickan har hävdat att en del av pengarna var betalning för nakenbilder. Samtidigt har mannen berättat för polisen att de båda skickat nakenbilder till varandra och att det har varit frivilligt.

När han insåg att ”Ellie” hade kontaktat honom för pengarnas skull skrev han att han inte ville höra av henne längre. Då hotade hon honom via sms och eftersom han mådde dåligt och blev rädd betalade han ytterligare drygt 7 000 kronor, vilket framgår i domen.

Mannen hade totalt swishat 29 150 kronor innan han förstod att han blivit lurad och utsatt för utpressning, vilket framgår i polisens förundersökning.

När flickan skickade en skärmdump med ett meddelande som påstods vara från polisen, då berättade han vad som hänt för sin mamma och de kontaktade polisen.

”Vågade inte gå utanför dörren”

Han har förklarat i förhör att han tyckte det var roligt att prata med ”Ellie” i början av kontakten, men att han sedan mådde allt sämre:

”Sen när hon började hota. Så mådde jag psykiskt dåligt. Hade huvudvärk och magen vände sig hela tiden. Jag vågade inte gå utanför dörren för jag visste inte vad som skulle hända.”

Den då 16-åriga flickan gick också in på dejtingsajten Tinder där hon fick kontakt med en annan kille. Först swishade han henne pengar frivilligt. Därefter utgav hon sig för att vara ”Ellies syster” och hotade att polisanmäla honom om han inte swishade pengar till henne.

Hon kom med upprepade hotelser och påstod att den påhittade dottern blivit omhändertagen av socialtjänsten och att hon behövde pengarna för att kunna få tillbaka barnet.

Han svarade flera gånger på sms att han ville lämnas i fred och han ville veta säkert att det var sista gången ”Ellie” skulle kräva pengar av honom. Han har berättat för polisen att han betalade för att han var rädd.

Hotade kontakta föräldrar

Hon försökte också få honom att betala pengar genom att hota med att sprida nakenbilder på honom och kontakta hans föräldrar.

Nyligen dömdes flickan, som nu är 18 år, i Göteborgs tingsrätt för bedrägeri, utpressning vid två tillfällen och försök till utpressning vid två tillfällen. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter på grund av hennes låga ålder.

Hade hon varit vuxen hade straffet uppgått till fängelse i sex månader, enligt domen.

Samtidigt dömdes en annan jämnårig flicka till dagsböter för penningtvättsförseelse för att ha hjälpt till att hantera pengarna.

Flickorna döms också att betala tusentals kronor i skadestånd.

Larmnummer att ha koll på

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm