Tonåring döms för mordet på Inger, 68

En 17-årig pojke döms för mord och mordbrand.
Foto: Tobias Marbenius
Inger Åséns trakasserades av ungdomar innan hon mördades.
Foto: Privat

Inger Åsén, 68, omkom efter att hennes villa i Nässjö sattes i brand. 

Nu döms en 17-årig pojke till fyra år sluten ungdomsvård för bland annat mord och mordbrand. 

Två vänner till honom, en pojke och en flicka, döms för brott relaterade till händelsen.

Det meddelade Eksjö tingsrätt under fredagen. 

Trakasserierna av Inger Åsen, 68, började ombord på en buss. Tre tonåringar – två pojkar och en flicka – valde där ut den äldre damen som sitt offer. De kastade föremål och okvädesord efter henne, händelser som har fångats på film.

Trakasserierna skulle komma att fortsätta resten av den dagen, och sluta i en tragedi.

När bussen nådde Inger Åséns hållplats så blev hon inte fri från sina plågoandar. De tre tonåringarna valde att följa efter henne. Den nu morddömde pojken spottade på kvinnan och ungdomarna kastade snö- och isklumpar på henne. De följde efter Inger hela vägen till hennes hem.

Hon ringde polisen flera gånger den dagen. När en patrull kom hem till henne så var ungdomarna borta. Men de kom tillbaka senare.

Trakasserierna fortskred. Inger larmade återigen polis vid 19-tiden. Kort därpå, 19.23, kom nästa larm. I samtalet med SOS berättar Inger att ungdomarna återigen kommit tillbaka till hennes villa.

– De har slagit sönder huset för mig. Jag är livrädd.

Bara minuter efter det samtalet fick räddningstjänsten det första larmet om en misstänkt brand i den aktuella villan.

Branden kom att bli våldsam och kostade Inger Åsén livet.

Pojke döms för mord och mordbrand

En pojke, som hunnit fylla 17 år efter händelsen, har erkänt att han startade branden genom att tända eld på en plastpåse som satte fyr på kläder som fanns i närheten. Han gjorde ingenting för att släcka branden eller varna omgivningen enligt utredningen.

De två andra tonåringarna vittnar om att han skrattade i samband med att ungdomarna flydde den brinnande villan.

Pojken åtalades misstänkt för bland annat mord, grov mordbrand och ofredande. Brott som han nu döms för. Påföljden som Eksjö tingsrätt utdelat där fyra års sluten ungdomsvård.

– Jag har sagt tidigare att det inte är helt förvånande. Man kan tycka att längden på den slutna ungdomsvården är lång men det är allvarliga brott i grunden. Jag har pratat med min klient men vi har inte pratat om eventuellt överklagande, säger pojkens försvarare Hans-Christian Renström.

Hur ställer sig din klient till domen? 

– Vi är inte helt förvånade, inte han heller. 

De två andra tonåringarna åtalades för ofredande samt brott mot lagen om skydd mot olyckor eftersom de varken varnade kvinnan eller slog larm och kallade på hjälp när det började brinna. Brott som de också döms för. Pojken döms till ungdomsvård och 40 timmars ungdomstjänst, flickan till 50 timmars ungdomstjänst.