Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonåringarna döms
till ungdomsvård

Carl-Eric Cedvander, 61, misshandlades så svårt att han fått bestående hjärnskador och blivit blind på ena ögat.

På tisdagen dömdes de två tonårspojkar till ungdomsvård och ungdomstjänst för grov misshandel.

Advokat Ulf Carlzon, Carl-Eric Cedvanders målsägarbiträde, tycker att de kom för lätt undan.

- Påföljden var lite väl snäll, säger han.

FAKTA

Det var den 18 mars som Carl-Eric Cedvander, 61, tog en promenad med sin hund Barney till Kortedala torg. Utanför Hemköp hamnade han i konflikt med ett gäng ungdomar och det hela slutade med att han slogs medvetslös. Carl-Eric Cedvander, 61, fördes till sjukhus med livshotande skador och det var till en början oklart om han skulle överleva. Efter att ha legat i koma i två månader vaknade han men har fått men för livet. Han har bland annat fått svåra skallskador och har förlorat synen på ena ögat.

Klockan 14 på tisdagen meddelade Göteborgs tingsrätt domen för den uppmärksammade misshandeln på Kortedala torg den 18 mars.

Carl-Eric Cedvander, 61, blev då brutalt misshandlad och han svävade länge mellan liv och död. Sju pojkar togs in till förhör, fyra av dem häktades men bara två åtalades misstänkta för synnerligen grov misshandel, en 16-åringen och en 15-åring som nu hunnit fylla 16 år han med.

Döms till ungdomsvård

Båda pojkarna döms till ungdomsvård med så kallat ungdomskontrakt och ungdomstjänst för grov misshandel. Den några månader äldre av de två pojkarna döms till 70 timmars ungdomstjänst och den andre till 100 timmars ungdomstjänst. Enligt tingsrätten har pojkarna tillsammans vållat Carl-Eric Cedvanders skador och det rörde sig inte om nödvärn. Hade de varit vuxna så hade de dömts till två och ett halvt år respektive ett och ett halvt års fängelse. Pojkarna ska även, solidariskt, betala skadestånd till Carl-Eric Cedvander på 130 777 kronor.

"Lite besviken"

I slutpläderingarna i tingsrätten yrkade försvarsadvokaterna på friande domar medan kammaråklagare Carl-Henrik Andersson yrkade på att den något äldre pojken skulle dömas till tio månaders sluten ungdomsvård den andre till nio månaders sluten ungdomsvård för synnerligen grov misshandeln. Rätten anser dock inte att det rör sig om synnerligen grov misshandel utan skriver i sin dom att det rörde sig om ett mycket kort händelseförlopp och att "omständigheterna inte är så starkt försvårande att gärningen kan bedömas som synnerligen grov".

Rätten anser det dock fastställt att det var den yngre av de båda pojkarna som utdelade den sista sparken mot Carl-Eric Cedvanders huvud, den som beskrivits som en "fotbollsspark".

Per Söderberg, som försvarade den yngre av de båda pojkarna, tog emot domen med blandade känslor.

- Jag är lite besviken över den fällande domen men nöjd med påföljden, att han inte dömdes till sluten ungdomsvård, säger han.

Var domen väntad?

- Jag hade inte väntat mig något. Man vet aldrig hur en dom blir.

Han har, efter att domen meddelades, varit i kontakt med pojkens pappa.

- Det var ett väldigt kort samtal men spontant var han nöjd med att hans son inte dömdes till sluten ungdomsvård, säger Per Söderberg.

Advokat Ulf Carlzon, Carl-Eric Cedvanders målsägarbiträde, hade räknat med en fällande dom men tycker att pojkarna kom för lätt undan.

- Påföljden var lite väl snäll, säger han.

Ändrat sina berättelser

En av 16-åringarna har under rättegången erkänt att han sparkade Carl-Eric Cedvander för att hjälpa sin kamrat.

- Då sparkade jag honom två gånger i låret, sedan sprang jag därifrån, sa 16-åringen i rätten.

Han har dock ändrat sin berättelse flera gånger under utredningens gång, något kammaråklagare Carl-Henrik Andersson tog upp under förhandlingen i tingsrätten.

- Det var förhörsledaren som skrämde mig. Jag kände att jag var tvungen att säga något, sa pojken till sitt försvar.

Den andre åtalade pojken har också erkänt visst våld. Han berättade under rättegången att han slog Carl-Eric Cedvander tre gånger med öppenhand samt sparkade honom på låret en gång.

Även han har under utredningens gång ändrat sin berättelse. I tidigare förhör har han bland annat sagt att han hörde Carl-Eric Cedvander skrika på hjälp, men det tog han tillbaka i rätten.

- Det var sådan press hela tiden. Jag sa allt och skulle kunna säga mycket mer bara för att få komma bort från häktet, gav han som förklaring.