Tonåringar döms för våldtäkt på skolgård

En flicka våldtogs på en skolgård i Västsverige.

Några dagar senare våldtogs hon igen, av en kamrat till den första gärningsmannen, samtidigt som denne gav sig på och våldtog flickans kompis.

Nu döms de båda tonårspojkarna till ungdomsvård för våldtäkt mot barn.

Våldtäkterna inträffade i maj i år inne på ett skolområde i Västsverige.

Gärningarna ska inte ha begåtts inne i skolans lokaler och föranleddes av att de två pojkarna, som är i övre tonåren, stämde träff med ett par skolflickor.

Flickorna är båda i yngre tonåren och har vittnat om att de blivit våldtagna av pojkarna efter att ha träffat dem ytterligare två gånger, den ena flickan våldtogs vid båda tillfällena. 

Händelserna polisanmäldes och i slutet av sommaren kunde pojkarna anhållas och häktas.

Döms för våldtäkt mot barn

Eftersom de båda flickorna var under 15 år åtalades de misstänkta för våldtäkt mot barn.

Nu har domen i målet fallit. 

Den ena pojken döms till sluten ungdomsvård i tio månader för våldtäkt mot barn. I domen framgår det att han först våldtagit den ena flickan och sedan hennes kamrat. Utöver ungdomsvården döms han till att betala 135 000 kronor i skadestånd till båda flickorna.

Enligt hans försvarsadvokat Fredrik Hagby kommer tingsrätten dom att överklagas.

– Min klient ämnar överklaga domen, säger Haby.

Den andra pojken döms till ungdomsvård med särskilda föreskrifter och 100 timmars ungdomstjänst. Han ska dessutom betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan han våldtagit.

Den andra pojkens advokat, Göran Persson, vill inte kommentera domen.

Emelie Beillon är åklagare i fallet:

– Tingsrätten har dömt till stor del som jag yrkade avseende våldtäkt i två fall. Men så gjorde de en annan rubricering i det tredje händelsen, där jag ansåg att det var grov våldtäkt mot barn och de dömde som våldtäkt mot barn. Jag ska noga gå igenom domen, om jag ska överklaga kan jag inte svara på i dag. 

Båda pojkarna nekar till att ha våldtagit flickorna och menar att det handlade om frivilliga samlag, men enligt tingsrättens bedömning är flickornas berättelser trovärdiga.

Lagen säger att samlag med barn under 15 år betraktas som våldtäkt.

I tingsrättens dom står det också att barn under 15 år inte kan samtycka till sexuella handlingar.