Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåring misstänks för mordförsök

Alexandra Mezher.
En 15-årig pojke misstänks för mordet.
Foto: Henrik Jansson

Den tonåring som misstänks för knivmordet på ett HVB-hem i Mölndal misstänks nu för att ha försökt mörda ytterligare en person. Han begärdes på onsdagseftermiddagen häktad.

GT kan berätta att hemmet vid flera tillfällen kontaktat barn- och ungdomspsykiatrin angående den nu mordmisstänkte. Och enligt Alexandras vänner så uttryckte hon själv oro över att jobba ensam på boendet.

– Hon berättade att de var tvungna att jobba själva på nätterna och att hon inte kände sig trygg, säger vännen Parisa Rajabion.

Tidigt i måndags morse dödades Alexandra Mezher, 22, på sitt jobb på ett HVB-hem i Mölndal.  En av de boende på hemmet, en pojke som enligt häktningsframställan är 15 år gammal, misstänks för mordet.

Nu meddelar polis att 15-åringen misstänks också för mordförsök. Som GT tidigare har kunnat berätta så arbetade Alexandra Mezher ensam på boendet då hon attackerades. Det var andra boende som fick ingripa och i det tumultet ska knivmannen även ha försökt mörda ytterligare en person.

Enligt GT:s uppgifter så har HVB-hemmets personal nära inpå mordet försökt söka hjälp till den nu misstänkta 15-åringen via barn- och ungdomspsykiatrin (Bup). Något som bekräftas av Staffan Alexandersson som fungerar som talesman för HVB-hemmets ledning.

– Jag vet att Bup varit inblandade på något sätt just för den här pojken. Men jag vet inte hur den kontakten sett ut men jag vet att vi sökt hjälp och att vi gjort det vid flera tillfällen, säger han.

"Hon kände sig inte trygg"

Alexandras vänner, syskonen Parisa och Elshan Rajabion är upprörda på arbetsgivaren.

– Vi pratade med Alexandra om det för bara någon vecka sedan. Hon berättade att de var tvungna att jobba själva på nätterna och att hon inte kände sig trygg, säger Parisa.

– Hon ville hjälpa människor som var utsatta. Och tyvärr började hon jobba på det där skitstället. Förlåt mig, men du förstår säkert min ilska, tillägger Elshan.

Vännerna säger att de inte känner någon vrede gentemot den pojke som tog Alexandras liv – att de inte har hunnit tänka på honom överhuvudtaget. Däremot är de oroliga över att främlingsfientliga krafter ska utnyttja det faktum att gärningsmannen är ett ensamkommande flyktingbarn

– Det är en individuell person som bär ansvaret för det som har hänt. Det spelar ingen roll var han kommer från. Om Alexandra hade hört någon säga något sådant hade hon blivit skitförbannad. Hon hade inte accepterat det, säger Elshan.

Begärs häktad

Enligt häktningsframställan som åklagaren lämnade in till tingsrätten i Göteborg sent under onsdagseftermiddagen finns det risk för att den misstänkte 15-åringen att undanröja bevis och försvåra utredningen om han inte häktas.

Det finns också skäl, enligt åklagaren, för att 15-åringen ska fly om han inte häktas.

För att häkta en person som är 15 år krävs så mycket starka, så kallade synnerliga, skäl. I samband med att den misstänkte anhölls under måndagen skrev åklagaren att det fanns oklarheter vad gäller hans identitet.

I häktningsframställan anges han som relativt nyligen fyllda femton år. Men åldern är, i och med identitetsproblemen, inte helt fastställd.

Advokaten har tystnadsplikt

Åklagaren har meddelat att hon inte kommer kommentera utredningen före det att häktningsförhandlingen äger rum under torsdagen.

Även den misstänkte 15-åringens advokat Nicklas Unger har varit tystlåten.

– Jag kommer inte lämna några kommentarer alls som läget är nu. Det har med min tystnadsplikt att göra och förundersökningen måste ha sin gång, sa han under tisdagen.