Tonåring frias för dråpförsök på poliser

Här väntade patrullen för att få stopp på ynglingen som jagades av andra poliser under vansinnesfärden.
Foto: Polisen
Spikmattan som användes vid insatsen
Foto: Polisen
Här slutade vansinnesfärden. Vid Spekeröd fick polisen stopp på ynglingens bil.
Foto: Polisen

Det var i augusti förra året som en tonåring drack energidryck spetsad med tändvätska under en vansinnesfärd. 

Han åtalades bland annat för dråpförsök på två poliser, då han misstänktes ha försökt att köra på dem, och grov vårdslöshet i trafik. 

Under torsdagen kom tingsrättens dom – tonåringen frias för dråpförsök men döms för en rad andra brott.

Tonåringen frias för åtalspunkterna försök till dråp, försök till grov misshandel samt ofredande. Däremot döms han för skadegörelse, vårdslöshet i trafik, våldsamt motstånd och förolämpning.

Mannen döms till dagsböter.

Blandade energidryck med tändvätska

Det var i slutet av förra sommaren som tonåringen satte sig i sin mammas bil och körde norrut på E6. Med sig i bilen hade han en halv flaska tändvätska som han blandade med energidryck. Enligt förundersökningen drack han upp blandningen under bilfärden. 

Den unge mannen har i förhör uppgett att hans mål med resan var att nå Uddevallabron, där han tänkte forcera räcket med bilen. 

Dramatisk polisjakt

Men han nådde aldrig fram till bron. Färden på motorvägen var så vinglig att en dramatisk polisjakt inleddes. Flera patruller var inblandade både i biljakten och i försöken att sätta stopp för den vingliga färden. 

Mannen misstänktes för dråpförsök alternativt försök till grov misshandel. Detta eftersom två poliser fått kasta sig undan för att inte bli nedmejade av den unge mannens bil.

Han åtalades också för grov vårdslöshet i trafik. Vansinnesfärden som mestadels skedde på E6 innehöll en mängd manövrar som innebar stor fara för medtrafikanter.

"Åk tillbaka till djungeln"

Till slut fick polisen stopp på bilen med hjälp av bland annat spikmattor, i höjd med Spekeröd i Stenungsunds kommun, och mannen kunde då gripas.

Den då 18-årige mannen ska då ha utövat våldsamt motstånd, spottat en kvinnlig polis i ansiktet och kallat en en annan polis för saker i stil med "jävla apa". Han ska även ha sagt saker som "åk tillbaka till djungeln" eller "du hör inte hemma i detta vackra samhälle". 

För detta åtalades han för våldsamt motstånd och förolämpning, vilket han också dömdes för under torsdagen. När mannen fördes till Kungälvs sjukhus ska han ha slagit sönder inventarier. Detta förklarar mannen med att han var irriterad för att det tog tid och han ville hem till sina kompisar, enligt förundersökningen. Tonåringen nekar till de flesta av brotten men erkänner att han druckit tändvätskeblandningen och förolämpat den ena polisen.

Frias för dråpförsök

Under torsdagen kom domen från Uddevalla Tingsrätt. Mannen döms för skadegörelse, vårdslöshet i trafik, våldsamt motstånd och förolämpning. Han döms till dagsböter på totalt 3500 kronor. Däremot frias han för försök till dråp på poliserna, försök till grov misshandel och ofredande.

Tingsrätten tar i sin bedömning upp flera faktorer som kan ha påverkat polisernas vittnesuppgifter. Till exempel att det gått lång tid sedan det inträffade och därför kan vara svårt att komma ihåg detaljer, samt att det snabba händelseförloppet har upplevts som obehagligt och skrämmande. Det har också kommit fram att poliserna i anslutning till händelsen har talat med varandra om det som hänt. Tingsrätten menar att det inte kan uteslutas att poliserna omedvetet har tagit intryck av vad de andra har sagt. 

Detta gör att tingsrätten bedömer polisernas uppgifter med en viss försiktighet.

Tingsrätten skriver också att poliserna hade kort tid på sig att förbereda stoppet med spikmattan, vilket ledde till att en av poliserna inte hann få på sig sin reflexväst och att de inte hann sätta ut det stopptält som normalt används vid stopp med spikmatta. 

"Detta har medfört att de har utsatt sig för en särskild risk för att bli påkörda när mannen närmade sig stopplatsen. Det är alltså inte han som har framkallat den farliga trafiksituation som har uppstått", skriver tingsrätten i sin bedömning.

Allvarlig psykisk störning

I domen framgår det att en läkarundersökning har gjorts och att läkare kommit fram till att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid flera av gärningstillfällena.

Tingsrätten anser att mannens psykiska störning inte innebär att han har saknat medvetenhet om vad han faktiskt har gjort i vissa fall. Tingsrättens slutsats är att mannen "under händelseförloppen i en sådan grad har varit medveten om vad han har gjort att det inte på denna kan uteslutas att kan ha haft uppsåt".

När det gäller dråpförsöket på poliserna konstaterar tingsrätten att den uppkomna situationen varit svår för mannen att hantera och bemästra, eftersom hans agerande kan ha påverkats av den för honom svåra trafiksituationen och hans psykiska störning.