Platsen där Kevin hittades mördad 1998. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Platsen där Kevin hittades mördad 1998. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Tonåring erkände våldtäkt – polisen såg inget samband

Publicerad

Ett år efter Kevins död i Dottevik våldtogs en treårig pojke i samma bostadsområde.

Förövaren var en tonåring som varit misstänkt för Kevins död.

Polisen förkastade sambanden.

Orsaken: Christian och Robin hade inte nämnt andra barn i de numera kritiserade förhören.

Efter Kevins död påstod flera barn att tonåringen setts tillsammans med Kevin på fotbollsplanen där vittnen sist såg fyraåringen i livet.

Dagen efter ska han dessutom ha berättat att han hittat Kevins skor.

Enligt förundersökningen kring fyraåringens död som Expressen granskat rör det sig om ett par barnsandaler med kardborrelåsning, som fanns bakom en bod cirka 30 meter från platsen där Kevins kropp hittades.

 

LÄS MER: Fallet Kevin på en minut 

 

Enligt obduktionen hade pojken blivit strypt. Han hade även blåmärken i skrevet. 

Under utredningen var misstankarna väldigt starka mot tonåringen. Polisen kunde bevisa att han ljög i förhören.

Men utredarna var fast bestämda vid att bröderna Christian och Robin låg bakom fyraåringens död. Och i deras förhör nämnde de aldrig att andra barn var i närheten när Kevin dog.

Mindre än ett år emellan

Mindre än ett år senare, den 11 maj 1999, rapporterar Expressen att en treåring våldtagits i Dottevik.

Det var treåringens mamma som upptäckte vad som hänt när hon kom för att hämta sin son på en lekplats. Barnet fördes till sjukhus där läkare konstaterade att han våldtagits.

Enligt artikeln hade mamman sett en tonåring snabbt lämna platsen där hon fann sin son. Tonåringen rymde först till Norge. När han återvände till Arvika erkände han våldtäkten.

 

LÄS MER: Så gick det till när bröderna blev misstänkta för mordet på Kevin 

 

Arvika kommuns dåvarande socialchef Jan-Åke Hermansson uttalade sig.

– Det här är mycket olyckligt för den aktuella stadsdelen. Nu rivs gamla sår upp och luften är åter full av frågor och funderingar.

I artikeln från 1999 spekulerades det i om det kunde bli aktuellt att undersöka om tonåringen var inblandad i Kevins död.

Tonåringen figurerade i Kevinutredningen på ett tidigt stadium, men spaningsledaren Rolf Sandberg avfärdade honom på ett tidigt stadium. När tonåringen nio månader senare erkände att han våldtagit en treårig pojke stod Rolf Sandberg fast vid det beslutet. "Det finns inget som helst samband mellan de här två brotten", sa han då.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Rolf Sandberg förkastade teorin

Kriminalkommissarie Rolf Sandberg förkastade teorin.

– Det finns inget som helst samband mellan de här två brotten, sa han.

När reportern frågade om han var tvärsäker på att ”pojkarna som dödade Kevin inte hade hjälp av någon för att till exempel flytta Kevins kropp” svarade polisen:

– Ja, absolut.

– Det är otänkbart att de skulle kunna hålla det hemligt under en långutredningstid. Om de haft hjälp, så hade vi fått reda på det nu.

"Olyckliga omständigheter"

Att tre barn i en liten stadsdel i Arvika på kort tid skulle ha gjort sig skyldiga till så ovanliga brott var enligt Sandberg ”olyckliga omständigheter”.

Han ansåg inte att förundersökningen kring Kevins död skulle återupptas.

I dag säger Rolf Sandberg att han inte minns händelsen 1999 och vill därför ännu inte kommentera uppgifterna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER