Tommy Rander ska rädda Kaparna

Tommy Rander är tillbaka som ordförande i Kaparna efter ett stormigt extra årsmöte i går kväll. Och han räknar kallt med fortsatta bråk: Det har gått så långt det senaste året och fördärvat så mycket förtroende - speciellt hos förarna.
Foto: PER PER

GÖTEBORG. Mr Kaparna är tillbaka.

På det extra årsmötet i går kväll valdes Tommy Rander, 57, till nygammal ordförande.

- Jag har inga grandiosa ambitioner. Enda målet är att få upp vagnen på vägen igen, säger han.

Ryan Sullivan.
Foto: TOMMY TOMMY

För drygt ett år hoppade han av ordförandeposten i speedwayklubben Kaparna efter 15 år i styrelsen. Nu, när krisen är som störst, är Tommy Rander mannen som ska rädda elitseriespeedwayen i Göteborg. - Det är Ryan Sullivans fel. Han ringde och nästan grät i telefonen och ville att jag skulle komma tillbaka. - Vad klubben inte behöver nu är folk som påpekar att vi går minus. Det vi behöver är människor som faktiskt gör något åt det, säger han. Därför hade Tommy Rander ett stort krav för att ställa upp som ordförandekandidat: att få tillsätta sin idealstyrelse. - De jag ville ha är alla utmattade, men de ställer upp. Då kunde ju inte jag säga att jag struntar i det.

Bråken är inte över

 Men omröstningen blev jämn. Med röstsiffrorna 92-72 besegrade han sin motståndare Lars Angbo och Tommy Rander tror inte alla konflikter är lösta. - Nej, det tror jag inte. Det har gått så långt det senaste året och fördärvat så mycket förtroende. Särskilt hos förarna, säger han.

Vill få tid att jaga pengar

 Kaparna försöker nu skjuta fram seriepremiären en vecka för att vinna tid. I första hand krävs en halv miljon kronor för att kunna ställa ett lag på benen. - Jag tror det löser sig. Vi får helt enkelt skrapa fram pengarna genom gott fotarbete och hårt jobb med sponsorer, säger Tommy Rander. Den skuld på 120 000 kronor som Kaparna var tvungna att betala in till kommunen i dag är i alla fall löst. Men förhållandet till Göteborgs kommun kunde vara bättre. - Vårt stora problem är att vi tvingas betala 450 000 per år än någon annan elitserieklubb i speedway. Jag kan bara glädja mig åt det fantastiska stödet från kommunen, säger Kaparnas nye ordförande med tydlig ironi i rösten. Ärligt talat. Tror du Kaparna överlever? - Ja. Annars hade jag aldrig gått in i det här igen.

FAKTA

Namn: Tommy Rander.
Ålder: 57.
Familj: Hustrun Nanny och barnen Louise, 22 och Martin, 17.
Aktuell som: Nygammal ordförande i Kaparna.
Han valdes till ordförande 1998 och satt i fem år.
I styrelsen valdes han in redan 1988.

Klubben fyller 81 i år
Kaparna bildades 1923 och hette till en början Göteborgs Motorsportklubb.
Bytte 1950 namn till det nuvarande.
1968 tar klubben sitt första av fyra SM-guld.
Det senaste vanns förra året.
Kaparna bäste förare genom tiderna är Ove Fundin som körde för klubben 1958-70.
I dag är det australiensaren Ryan Sullivan och lagkaptenen Joonas Kylmäkorpi som är de stora stjärnorna.