Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tolv anmälningar om ofredande på festival

Alexandra Larsson är en av alla tjejer som utsattes för sexuella ofredanden under festivalen.
Foto: Privat
Den första anmälan kom in till Värmlandspolisen vid 22-tiden på fredagskvällen och sen har ytterligare elva strömmat in under natten.
Foto: Peo Möller

Ett stort antal unga flickor ska sent på fredagskvällen ha utsatts för sexuella ofredanden på festivalen "Putte i Parken" i Karlstad.

Än så länge har 16 anmälningar kommit in till Värmlandspolisen. Den yngsta flickan som har utsatts är inte mer än 12 år gammal.

Alexandra Larsson, 17, är en av alla tjejer som utsattes för tafsattackerna:

– Jag kände hur någon tog handen bakifrån och tog mig på könet. Som tur var hade jag jeans på mig, men jag tänkte bara ”gud vad händer”, säger hon till Aftonbladet.

Den första anmälan kom in till Värmlandspolisen vid 22-tiden på fredagskvällen. Sedan dess har ytterligare minst 15 anmälningar kommit in, och Värmlandspolisen utesluter inte att fler är på väg.

– Varje ärende kan ha flera offer, så det kan handla om ännu fler flickor, säger polisens Per-Arne Eriksson.

De sexuella ofredandena ska ha begåtts framför scen under pågående konserter.

– Flickorna beskriver det som att det är en grupp på sju till åtta yngre killar som omringar dem. De kommer fram och tafsar på rumpa och bröst och stoppar händer innanför kläder, säger Per-Arne Eriksson.

LÄS MER: Flera anmälningar om våldtäkt på Bråvallafestivalen

Blev tagen på könet

En av alla flickor som utsattes för tafsande på festivalen är 17-åriga Alexandra Larsson. Medan hon hade uppmärksamheten riktad mot spelningen på scen, stoppade en okänd gärningsman upp fingrarna mellan hennes ben, skriver Aftonbladet.

– Jag kände hur någon tog handen bakifrån och tog mig på könet. Som tur var hade jag jeans på mig, men jag tänkte bara ”gud vad händer”, säger Alexandra, som GP var först med att intervjua, till tidningen.

Efter övergreppet valde Alexandra och hennes vänner att lämna konserten. Hon har nu bestämt sig för att polisanmäla händelsen.

Två pojkar kunde senare gripas, misstänkta för sexuellt ofredande, men de släpptes kort därefter.

– De två misstänkta tillhör gruppen ensamkommande flyktingbarn. De släpptes på grund av sin låga ålder och skickades tillbaka till sitt boende. De är under 18 år gamla, säger Per-Arne Eriksson vid Värmlandspolisen.

"Mår psykiskt väldigt dåligt"

Enligt initiala uppgifter ska inga av flickorna ha fått allvarliga fysiska skador i samband med ofredandena.

– Nej, vi har inga sådana uppgifter. Men flera av dem mår psykiskt väldigt dåligt, säger Eriksson.

Under lördagens konserter kommer polisen att förstärka sin närvaro på festivalen. Även civilklädda poliser kommer att finnas på plats under natten.

På festivalen "Putte i Karlstad" uppträder bland annat Petter, Bob Hund, Markoolio, Pernilla Andersson och Europe. Förra året hade "Putte i parken" i Karlstad 75 000 besökare vilket var rekord.

Festivaler en spegling av samhället

Festivalarrangören Niclas Lagerstam vill inte ge någon intervju. I stället hänvisar han till festivalens Facebooksida. Där skriver man:

"Vi på Putte i Parken känner djupt med dem som fått sin festivalupplevelse förstörd pga sexuella ofredanden, och vi tycker att det är jättetråkigt att en festival inte bara kan få vara glädje, musik, och gemenskap. Dock existerar festivaler inte i ett vakuum utan är en spegling av samhället, därför vet vi att sånt här förekommer även hos oss. Tillsammans med polisen, ordningsvakter, våra säkerhetsansvariga och Trygghetscenter med flera, arbetar vi stenhårt för att Putte i Parken ska vara en så trygg och säker plats som möjligt."