Stefan Dangardt, presstalesman vid polisen i Värmland Foto: Jörgen Westlin/PressbildStefan Dangardt, presstalesman vid polisen i Värmland Foto: Jörgen Westlin/Pressbild
Stefan Dangardt, presstalesman vid polisen i Värmland Foto: Jörgen Westlin/Pressbild
Tjuvarna tog sig in igenom kattluckan till villan. OBS. bilden är en genrebild Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCKTjuvarna tog sig in igenom kattluckan till villan. OBS. bilden är en genrebild Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Tjuvarna tog sig in igenom kattluckan till villan. OBS. bilden är en genrebild  Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Tjuvarnas nya fräcka trick – sovande familj märkte inget

Publicerad

Under natten till torsdagen tog sig någon in genom kattluckan till altanen i ett hus i Karlstad. 

I huset låg familjen och sov. 

Kattluckeknepet är inget som polisens presstalesperson Stefan Dangardt hört talas om innan.

– Lite vig måste man nog vara, säger han. 

Det var under natten till torsdagen som en bostad i Karlstad fick påhälsning via kattluckan, som SVT tidigare rapporterat.

– Man har alltså gått in via kattluckan och tog en del verktyg. Folk har varit hemma i huset, men inte hört någonting, säger Stefan Dangerdt, presstalesperson vid polisen i Värmland.

Enligt polisen har man troligtvis lyckats sträcka sig in genom luckan och låst upp dörren.

– Det beror lite på hur den sitter, men lite vig måste man nog vara lite vara.

LÄS MER: Polisen Andréas frustration – när misstänkta tjuvar släpptes

"Kattluckan har jag aldrig hört talas om"

Stefan Dangardt har inte hört talas om att tjuvar tar sig in genom kattluckan tidigare.

– Det var ett nytt tillvägagångssätt för mig, det har jag aldrig hört talas om. Tidigare använde sig vissa tjuvar av något specialverktyg som man kunnat gå in genom brevinkastet på en lägenhetsdörr. Men genom kattluckan har jag aldrig hört talas om.

Inbrotten har legat på en ganska jämn nivå under sommaren, berättar Stefan Dangardt.

Enligt honom är det inte så vanligt att inbrotten sker när någon är hemma. Ofta görs inbrott i hus där de boende är bortresta, eller under dagtid när de är på jobbet. Brotten går snabbt och är svårutredda.

LÄS MER: Polisens varning: Lås även om du är hemma 

 

Inbrotten går snabbt

– Man tar sig in via ett fönster, beger sig direkt till sovrummet för där vet man att folk förvarar sina smycken och dyrbarheter. Man räfsar igenom lådor och tar det man hittar. Hittar man mobiltelefoner eller bärbar dator så tar man med sig också. Sen är man ute ur huset på två-tre minuter.

Stefan Dangardt råd för att skydda sig mot inbrott är främst att ha bra lås.

Altandörren vanligt ingångssätt

– Inte minst på altandörrar. Det är väldigt vanligt ingångssätt. Och lås på fönster också. 

Det är även bra om man kan få huset att se bebott ut även när man är bortrest. 

– Grannsamverkan är väldigt bra, att man tillsammans i kvarteret kan komma överens om att klippa varandras gräs och tömma och parkera på varandras garageuppfarter.

Han uppmanar också till att konfrontera okända personer och att ringa polisen om man ser något misstänkt.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER