Försiktiga generaler. Informationschefen Jonas Dahl och museichefen Jette Sandahl menar att tavlan inte togs ner på grund av hoten utan för att den hotade att ta fokus från den viktiga HIV/AIDS-debatten.
Försiktiga generaler. Informationschefen Jonas Dahl och museichefen Jette Sandahl menar att tavlan inte togs ner på grund av hoten utan för att den hotade att ta fokus från den viktiga HIV/AIDS-debatten.

Tog ner tavla efter hot från islamister

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG Hotelser har riktats mot Världskulturmuseets aids-utställning.
En tavla föreställande ett samlag och med verser ur Koranen har retat upp islamister.
Hot mot museet, verket och personalen har nu tvingat ledningen att ta ner tavlan.
Museichefen Jette Sandahl vill inte närmare precisera vilken typ av hot som uttalats. – Det är inte väsentligt. – Och vi tar inte ner tavlan på grund av hot utan för att diskussionen om tavlan tar bort fokus från utställningens verkliga ärende, nämligen de mänskliga tragedierna runt hiv/aids och nödvändigheten av att världssamfundet samlas för att lösa detta globala problem. Tavlan "Scène d’Amour" har målats av konstnärinnan Louzla d’Arabi och ett nytt verk av samma konstnär kommer nu att hängas. Jette Sandahl säger sig inte känna till om något hot riktats mot konstnärinnan och vet inte heller var hon bor. Gapar tomt. Muslimer har upplevt tavlan "Scène d´Amour" som kränkande mot deras tro eftersom den är en kombination av figurativ bild och verser ur koranen. Tavlans plats gapar nu tom och tavlan får inte heller fotograferas.

Papper istället för tavla

Världskulturmuseets informationschef Jonas Dahl berättar att ungefär 700 mejl har kommit till museidirektören sedan utställningen invigdes för en dryg månad sedan. I ett plakat som nu fyller den tomma platsen efter tavlan har museiledningen dock uttryckt att man känner sorg och förfäran över de hot som riktats mot "tavlan, museet och dess personal".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER