I början av maj var en grupp ungdomar från ett HVB-hem i Hafgors ute på en utflykt i skogen.
Där hittade de, har de sedan berättat, något som såg ut som en liten och väldigt medtagen hundvalp, övergiven på en skogsväg.
De bestämde sig för att ta med sig den tillbaka till boendet, där personalen misstänkte att det i stället kunde röra sig om en vargunge.
Polis tillkallades, och djuret – som blivit allt svagare – avlivades.
Efteråt genomförde Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) en obduktion, och tog hjälp av Grimsö forskningsstation för att göra en DNA-analys.
Biologen: ”Aldrig hört talas om det”
Resultaten visar att det faktiskt var en liten vargunge som ungdomarna hittade.
Till Värmlands Folkblad säger Linda Thelin, biolog, att ungen mest troligt var högst ett dygn gammal.
– Den var grå och hade ett märke på bröstet vilket gjorde det lite oklart om det handlade om en varg eller ej, men DNA-analysen gav klara besked, säger hon.
Hon säger att det är väldigt ovanlig att en varg som nyss fått ungar lämnar dem utanför lyan.
– Det är omöjligt för oss på SVA att säga vad som hänt valpen innan den påträffats, men klart är att det är mycket ovanligt att träffa på en nyfödd varg på det här sättet. Jag har jobbat med rovdjur i olika funktioner i ungefär 15 år och har aldrig hört talas om det.
Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent, sa i samband med den ovanliga upptäckten till SvenskJakt:
– Man ska alltid lämna vilda djur kvar i skogen och det spelar ingen roll vad det är för något. Man har inte rätt att plocka upp dem och de är nästan aldrig övergivna. De ligger och trycker. Många djur har det beteendet att de gömmer sig och ligger stilla, säger Gunnar Glöersen.