Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tog med valp från skogen – misstänks vara vargunge

Vargunge på Skansen från 2007.
Foto: ERICH STERING / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN

En grupp ungdomar trodde att de hittat en skadad hundvalp i skogen. 

Men när de kom tillbaka till HVB-hemmet förstod personalen att det kunde vara en vargunge. 

Ärendet ska nu utredas av polisens avdelning för miljöbrott, skriver SvenskJakt.

– Man ska alltid lämna vilda djur kvar i skogen och det spelar ingen roll vad det är för något, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent.

I söndags var ett gäng ungdomar från ett HVB-hem i Hagfors ute i skogen norr om Lesjöfors. Under utflykten trodde de att de såg en skadad hundvalp som de tog med sig tillbaka boendet. På plats på hemmet fick personalen i stället känslan av att det kunde vara en vargunge. 

Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland, bekräftar att hon fått information om händelsen för SvenskJakt. 

Ungdomarna ska ha befunnit sig i skogen för att bland annat kolla på ruiner av den gamla krutfabriken i Tyfors. Var de hittade valpen är ännu inte klargjort. 

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent, säger att man inte ska slå fast att det är en vargunge innan man vet säkert. 

– Jag har bara läst det som stått men vargvalpar så här års är ju bara någon vecka gamla. Frågan är om det kan vara en rävvalp. Det verkar väldigt osannolikt att det är en vargvalp, men jag vet ju inte hur stor den är. Men man ska vara försiktig med att fastslå vad det är innan det är bekräftat. 

Ska alltid lämna vilda djur i skogen 

Varg är statens vilt och har därför ett särskilt skydd. Händelsen har nu hamnat hos polisens avdelning för miljöbrott. 

– Man ska alltid lämna vilda djur kvar i skogen och det spelar ingen roll vad det är för något. Man har inte rätt att plocka upp dem och de är nästan aldrig övergivna. De ligger och trycker. Många djur har det beteendet att de gömmer sig och ligger stilla, säger Gunnar Glöersen.

I samråd med länsstyrelsen i Värmland har den misstänkta vargvalpen nu avlivats uppger polisen i Värmland för tidningen NWT

Från arkivet: