Tog körkortet - efter 22 försök

Fler än åtta av tio klarar uppkörningen på första eller andra försöket, visar statistiken. Men det finns de som har större problem: En person i Göteborg behövde 28 försök för att få sitt körkort.
Foto: Jan Wiriden

22 uppkörningar. Så många krävdes innan en kvinna i Göteborg klarade körkortet. 

Men för de allra flesta går det på första eller andra försöket. 

- Och trafikskolelever klarar det betydligt oftare direkt än privatister, säger Ulf Ryd på förarenheten i Göteborg.

Säkerhetskontroller, högerregler, trafikljus och vägskyltar. För att få ta körkort räcker det inte att köra bra – man måste dessutom komma ihåg alla regler vid uppkörningen.

 Fler än åtta av tio klarar det på första eller andra försöket, visar statistik som GT.se har gått igenom. Men för några krävs det betydligt mer än så.

 Under de senaste sju åren har närmare 60 000 personer kört upp i Göteborg. Av dem behövde 4 500 personer, drygt sju procent, mer än två omprov.

 – Människor har olika begåvningar och en del är inte så bra på att köra bil. Jag hjälpte en elev som hade över ett dussin privata uppkörningar och hon kämpade och slet till hon fick ett körkort, säger Ulf Jansson, trafiklärare på Guldhedens trafikskola.

70 procent klarar det direkt

 För den som kör upp via en trafikskola är chansen att klara sig betydligt bättre enligt statistiken. Över 70 procent av dem gör det på första försöket.

 – De har fått en gedigen utbildning och kommer färdiga till oss. De kan köra bil, medan det är väldigt vanligt bland de privata att de helt enkelt kommer och chansar, säger Ulf Ryd, kontorschef vid vägverkets förarenhet i Göteborg.

 Även på kunskapsprovet skiljer det sig stort mellan hur många försök som behövs. En person i Göteborg behövde 28 försök, flera andra 25 eller 26 försök.

 Bör man få ta körkort om man behöver så många försök?

 – Det går inte att neka någon som bara är lat och inte lägger tid och energi på att utbilda sig. Men om det visar sig att man har medicinska problem så ska man självklart inte ha körkort, säger Ulf Ryd.

FAKTA

Körprov:
• 2001–2007 har 59 139 personer gjort körprov i Göteborg. Bland de 20 902 som körde upp via trafikskola klarade 73 procent körkortet på första försöket, 18 procent på andra och 5 procent på tredje. Bland de 38 237 som körde upp privat klarade 47 procent det på första försöket, 25 procent på andra, 14 procent på tredje och 7 procent på fjärde.
• Bland dem som krävt flest uppkörningar behövde en person 22 försök, en person 18 försök, fyra personer 16 försök och åtta personer 15 försök.

Kunskapsprov:
• 2001–2007 har 74 395 personer skrivit kunskapsprov i Göteborg. Av dem klarade 71 procent det på första försöket, 14 procent på andra, 7 procent på tredje och 4 procent på fjärde.
• En person klarade det först på 28:e försöket, tre på 26:e, tre på 25:e och en på 24:e försöket.
2007 års siffror är fram till 25 oktober.