Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tog en sömntablett –  och vaknade på E18

Kvinnan tog en sömntablett och vaknade först efter att hon ovetandes satt sig i bilen, kört ut på E18 och krockat. OBS, genrebild! Foto: Ulf Ryd
Toxikologen Kai Knudsen. Foto: Leif Jacobsson

KARLSKOGA. Efter att ha tagit en sömntablett gjorde kvinnan ett obehagligt uppvaknande. Hon hade satt sig i bilen och kört ut på E18.

När hon vaknade hade hon krockat med en annan bil, skriver Nya Wermlands Tidningen.

– Man gör saker som man inte kommer ihåg eller ens vet att man har gjort, säger toxikologen Kai Knudsen.

Kvinnan hade tagit en sömntablett och gått och lagt sig. Hon hade inga planer på att åka ut och köra bil - ändå vaknade hon mitt ute på vägen, skriver Nya Wermlands Tidningen.

Det var i september förra året som kvinnan gjorde det överraskande uppvaknandet. När hon vaknade till hade hon dessutom varit med i en bilolycka. Något som kanske inte var så konstigt eftersom det visade sig att kvinnan hade kört bil i sömnen. När hon vaknade var hon chockad över att hon hade lyckats ta sig ut på vägen, skriver Nya Wermlands Tidningen.

Det var i korsningen mellan E18 och Filipstadsvägen som kvinnan hade kört in i en framförvarande bil. Innan hade en annan bilist på vägen uppmärksammat att kvinnan körde vingligt.

Minnet släcks ner

Kai Knudsen är överläkare och toxikolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han säger till GT att många sömntabletter kan ha amnesi-effekter vilket innebär att minnet stängs av. Det betyder att man i vaket tillstånd kan göra märkliga saker som man inte minns efteråt.

– Man gör saker som man inte kommer ihåg eller ens vet att man har gjort, säger han, till GT.

Enligt Kai Knudsen fungerar de flesta sömntabletter så att man känner sig bra dagen efter trots att man fortfarande har läkemedlet i kroppen. Det är då man kan drabbas av minnesförluster trots att man är helt vaken när man gör vissa saker.

– Om du hade stått där i garaget när hon kom till sin bil hade du nog kunnat prata med henne men du kanske hade märkt att hon var lite knepig, dåsig eller påverkad på något sätt, säger han till GT

Efter händelsen åtalades kvinnan för vårdslöshet i trafiken, men friades av tingsrätten som ansåg att hon inte hade handlat med uppsåt.