Tobias Bergman startade en insamling till förmån för Cancerfonden. Nu har insamlingen dragit in över en miljon kronor. Foto: PrivatTobias Bergman startade en insamling till förmån för Cancerfonden. Nu har insamlingen dragit in över en miljon kronor. Foto: Privat
Tobias Bergman startade en insamling till förmån för Cancerfonden. Nu har insamlingen dragit in över en miljon kronor.  Foto: Privat
Cancern tog Tobias Bergmans liv. Sent i höstas gick han bort, bara 41 år gammal. Han sörjs av änkan Maria Bergman och sina barn. Foto: PrivatCancern tog Tobias Bergmans liv. Sent i höstas gick han bort, bara 41 år gammal. Han sörjs av änkan Maria Bergman och sina barn. Foto: Privat
Cancern tog Tobias Bergmans liv. Sent i höstas gick han bort, bara 41 år gammal. Han sörjs av änkan Maria Bergman och sina barn.  Foto: Privat

Tobias samlade ihop miljon – efter sin död

Publicerad

Cancern tog Tobias Bergmans liv.

Men hans engagemang kunde sjukdomen inte döda.

Efter Tobias bortgång har hans insamling till Cancerfonden dragit in över en miljon kronor - och pengarna fortsätter att ticka in.

– Han kämpade för detta långt efter att han insåg att han skulle dö. Det var detta han ville lämna efter sig, säger änkan Maria Bergman.

Tobias Bergman från Kungälv blev 41 år gammal. Sent i höstas tog cancern hans liv efter flera hjärnoperationer och nästan fem års sjukdom.

– Det började med malignt melanom sedan spred sig cancern till hjärna. På slutet hade han metastaser i hela kroppen, säger Maria Bergman.

När han fick sin cancerdiagnos hanterade Tobias Bergman beskedet på samma sätt som han hanterade livet i stort - med aktiv handling och positiva tankar.

– Tobbe var väldigt duktig på att se glaset som halvfullt. Han hade en helt obotlig optimism när det gällde att komma på nya insamlingar, säger hans fru Maria Bergman.

"Engagemanget enormt"

I samband med sin 40-årsdag drog Tobias Bergman i gång en insamling till förmån för Cancerfonden.

På Facebookgruppen Min 40-årskris - kampen mot en hjärntumör eller två eller tre delade han med sig av sin resa med cancern som följeslagare.

Resultatet kom som en chock till och med för den alltid så entusiastiske initiativtagaren.

– Engagemanget blev enormt. Han skrev personligt om det sorgliga och om det positiva på ett sätt som gjorde att många kunde relatera till Tobbes situation.

Tobias Bergman anordnade bland annat ett motionslopp i Kungälv, han startade ett megastryktips och han arrangerade fotbollsresor. Den gemensamma nämnaren - pengarna gick till cancerforskningen.

– Trots att han var så sjuk så ville han göra en insats för andra. Det är det som är det mest fantastiska. Han sa: "Det är det här jag vill göra. Jag vill visa för mina barn att det är detta jag har tagit mig an", säger Maria Bergman.

"Då känns det mest tomt"

Tre månader efter Tobias död har hans insamling dragit in över en miljon kronor - målet är en och halv miljon kronor.

– Det här är en av de insamlingar till Cancerfonden som har dragit in mest pengar. Det är också en av de insamlingar som har flest enskilda bidragsgivare. Det tycker jag är så stort. Även personer som inte har så mycket pengar har skänkt vad de har kunnat.

Saknaden efter Tobias är stor men Maria minns honom varje dag med glädje och värme. Maria Bergmans röst brister när hon berättar:

– Mest ont gör det när jag gör något väldigt roligt som att åka skidor med barnen eller umgås med vänner. När jag inte kan dela glädjeämnena med Tobbe, då känns det mest tomt.

Hon är övertygad om att Tobias gärning har något att lära oss alla.

– Det är viktigt att våga ta hjälp och våga be om hjälp för folk vill jättegärna hjälpa till. De vet bara inte vad de ska göra. Man kan inte bara sitta och vänta.

Efter Tobias död har insamlingen fortsatt i oförminskad styrka - vilket var precis vad upphovsmannen önskade.

– Det var precis det han ville. Att det han gjorde skulle komma andra till nytta. Han kämpade för detta långt efter att han insåg att han skulle dö. Det var detta han ville lämna efter sig.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER