Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobias gick ner 73 kilo – genom promenader

Tobias, 27, före viktnedgången.Foto: Privat
Tobias efter viktnedgången, nu berättar han att han kan handla i vanliga klädbutiker igen.Foto: Privat

Tobias Ohlson, 27, från Uddevalla har alltid varit medveten om att han varit överviktig. 

Något han inte direkt reflekterat eller mått dåligt över – men efter ett besök på vårdcentralen förändrades allt. 

– Det var då jag bestämde mig för att gå ner i vikt. Jag gav mig fan på det, det är vad det handlar om.

Det var i februari i fjol som Tobias hade gått en tid och funderat på att börja ta hand om sig själv. En dag besökte han vårdcentralen i ett annat syfte, men väl där uppmärksammade läkaren hans övervikt och skickade honom till en dietist. Hans viktnedgång som därefter följde var Bohusläningen först med att berätta om.

– Dietisten var jättebra. Hon började peppa mig och visade att hon verkligen brydde sig. Det gav mig motivation och fick mig att tänka "nu kör jag!".

Sedan dess har Tobias träffat sin dietist en gång i månaden. Efter första besöket började han byta ut coca-cola mot vatten, skräpmat mot husmanskost och han började även promenera 20-30 minuter varje dag. Men någon diet går han inte på.

– Jag tyckte inte att det var så tufft som jag hade förväntat mig, det berodde nog mycket på att jag verkligen hade bestämt mig, säger han och fortsätter:

– Jag fick byta ut öl mot torrt vitt vin, det var kanske den största utmaningen, skrattar han.

73 kilo försvann

Månaderna gick. Och i september hade Tobias gått ner 50 kilo. Då började han springa.

– Jag sprang mitt första lopp, ett litet lokallopp här i Uddevalla. Men det var det första loppet jag någonsin sprungit i mitt liv.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

I december hade Tobias gått ner 73 kilo och kommer nu i storlek large igen.

– Det känns helt bisarrt. Det måste ha varit i mellanstadiet senast som jag hade den storleken. Jag är så glad att äntligen kunna handla kläder i vanliga butiker igen.

Funderar på Göteborgsvarvet

Nu springer han flera gånger i veckan eller kör crosstrainer på gymmet vid dåligt väder. 

– Jag har börjat fundera på Göteborgsvarvet lite halvt på skämt. Men det skulle vara så himla kul, jag springer milen nu och siktar på att fixa ytterligare en. 

Den fysiska smärta som Tobias kände i kroppen innan han började förändra sin kost och motion är nu borta.

– Trots att jag förstod att jag var överviktig så trodde jag från början att smärtan i knän och rygg berodde på ansträngning eftersom jag har ett fysiskt arbete.

 

LÄS OCKSÅ: Thords förvandling – på bara tre månader 

 

Så var det alltså inte. I dag berättar Tobias att han inte kan vara utan träningen. Målet är att gå ner ytterligare 5 kilo så att vågen stannar på 95 kilo. Efter det berättar han att han ska söka efter nya mål med träningen, just nu lutar det åt styrketräning.

– Jag får lite dåligt samvete om jag inte har rört på mig någon dag. Jag måste åtminstone få den dagliga promenaden för att må bra.

– Man får ge sig fan på det, det är det som det handlar om, avslutar han.