Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toapapperschefen manar alla till lugn

Butikschefens förvåning över att hyllorna länsas: ”Kom blixtsnabbt”
Martin Drobena, platschef vid pappersbruket i Lilla Edet, berättar att man har tillverkningen av toapapper under kontroll.
Foto: Pressbild
I vissa butiker gapar toappershyllorna tomma under coronakrisen.
Foto: HENRIK JANSSON
Men i andra, som på Christer Lindblads Stora Coop på Backaplan i Göteborg, är det mer välfyllt.
Foto: HENRIK JANSSON

Berg av toarullar i kundvagnarna följt av tomma butikshyllor – jakten på det mjuka guldet har varit intensiv senaste tiden.

– Det är helt fascinerande. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger Martin Drobena, platschef vid pappersbruket i Lilla Edet.

Där är tillverkningen i full gång och någon brist på toapapper blir det inte försäkrar han.

Hela gångar med hyllor gapar tomma i butikerna efter att kunder bunkrat upp med stora lass av toalettpapper.

Men den som inte har ett lager där hemma behöver inte vara orolig. Det produceras toapapper i fabrikerna precis som vanligt.

– Jag har ingen bra förklaring till fenomenet. Det är helt fascinerande och något jag inte upplevt tidigare i hela mitt liv. Kanske finns det en rädsla över att behöva mötas av tomma hyllor framöver, men jag ser det inte som ett problem eftersom jag vet att vi har kapacitet för att kunna försörja svenska marknaden med toalettpapper, säger Martin Drobena som är platschef vid Essitys pappersbruk i Lilla Edet där toalett- och hushållspapper tillverkas under varumärkena Edet, Torky och Tork.

De stora ”moderrullar” som ska bli toa- och hushållspapper på Essitys pappersfabrik i Lilla Edet.
Foto: Essity
Essitys pappersfabrik i Lilla Edet. Nästan alla Edet-produkter tillverkas här.
Foto: Essity

”Stort tryck på oss”

Martin Drobena försäkrar att det är ”full fart” i fabriken.

– Det är ett stort tryck på oss, och under den här peaken kanske det blir lite jobbigare men vi kommer att klara det här utan problem. Vi kör alla våra produktionslinjer med full bemanning, säger han och tillägger:

– Om två, tre veckor tror jag att det kommer att ha lugnat sig. Då har folk handlat så mycket att de har en stor buffert med toapapper hemma.

I Lilla Edet jobbar 400 personer. Tre maskiner tillverkar de stora moderrullarna som sedan konverteras till färdigvara som toalett- och hushållspapper. 

Varje vecka produceras 2 000 ton mjukpapper i fabriken.

Martin Drobena konstaterar också att produktionen inte riskerar att stoppas på grund av coronaviruset.

– Såklart har vi vidtagit åtgärder för att minska riskerna för eventuell smitta hos oss, säger han.

Levererar till butiker som vanligt

Robert Torstensson är Sverigechef för konsumentprodukter på Essity och han bekräftar att företaget levererar papper till butikerna precis som vanligt utan störningar.

– Vi har tillgång till råmaterial och har välfungerande maskiner och transporter. Och vi har kunnat justera upp produktionen för att kunna möta en ökad efterfrågan, säger han och fortsätter:

– Anledningen till att hyllorna är tomma är att den ökade efterfrågan har kommit väldigt snabbt. Sedan en vecka tillbaka ser vi ett ovanligt köpbeteende. 

Men även om det gapar tomt är det tillfälligt, menar Robert Torstensson:

– Är det slut i butiken en dag kommer det mer produkter nästa dag. Vi gör allt för att öka vår produktion och fortsätta leverera varor.

Robert Torstensson, Sverigechef för konsumentprodukter på Essity
Foto: Essity

Essity har produktion i flera länder och samarbetar över gränserna.

Martin Drobena förklarar att om det mot förmodan skulle finnas en risk att produktionen i Lilla Edet inte klarar av att leverera tillräckliga volymer, finns möjlighet att ta hjälp av företagets systerfabrik i Finland.

– I dagsläget ser vi inte att det behovet finns, säger han.

TV: Stefan Löfvens uppmaning till svenskarna

Statsministerns uppmaning: ”Stanna hemma”