Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tjuvparet slog till mot pensionärer på sjukhus

Paret ska ha stulit en handväska från en dam i en Ica-butik i Borås. Foto: POLISEN
Kvinnan ska vid tillfället ha tagit pengar från en kvinna i en bokhandel i Frölunda. Foto: POLISEN
Paret ska ha försökt komma åt pengar av en man på sjukhuset i Borås, men en väktare kom till platsen och avstyrde det hela. Foto: POLISEN

På västsvenska sjukhus, matbutiker och apotek.

Där ska de ha slagit till – det gifta tjuvparet som turnerat runt i Europa.

Offren är pensionärer som inte hann reagera innan det var för sent.

– De åker runt mellan olika länder och gör likadant. Det vi har hittat är väl toppen på ett isberg, säger åklagaren Johan Fröjelin, som nu åtalar maken och makan.

Den äldre herren hade varit och handlat på Apoteket på sjukhuset i Borås. Lutad mot rullatorn gick han mot busshållplatsen – då dök en kvinna upp vid hans sida.

Hon började "fäkta med armarna och gestikulerade en del", beskriver herren i förhör. Han uppfattade det som att hon ville växla pengar. Efter några minuter ska hon plötsligt ha begett sig därifrån tillsammans med en man. Senare på dagen insåg herren att han blivit bestulen på sin plånbok – av mannen och kvinnan, misstänker polisen.

Och historierna går igen.

Medelåldern: 83 år

Det är äldre människor som pantat burkar på Coop i Stenungsund, handlat mat på Ica i Borås eller sålt bingolotter i Angered. Bland annat.

 

LÄS MER: Barnbarnsbedragarna Andrzej och Slowomir döms

 

Alla ska de på ett eller annat sätt ha kommit i kontakt med paret. Alla ska de på ett eller annat sätt ha blivit av med tillhörigheter. Stöldgodset är plånböcker, kontanter och mobiltelefoner.

– Medelåldern på de målsägande är 83 år, berättar åklagaren Johan Fröjelin.

Övermannades på Apoteket

Ett av offren lurades på sin plånbok på ett apotek i Angered. På övervakningsfilmerna  syns hur mannen och kvinnan övermannar honom när han kliver innanför entrédörrarna. I förhör förklarar han att "det kommer en tjej och trycker sig mot honom och frågar vad klockan är".

 

Den äldre herren berättar i förhör hur han blev övermannad när han klev in på Apoteket i Angered. Foto: POLISEN

 

Därefter kom "en kille från andra sidan".

När paret försvunnit kände den äldre mannen att det var "lätt i fickan" där han tidigare haft plånboken. Den var inte kvar.

 

LÄS MER: Äldreligan slog till på Ica och Coop

 

Mannen säger i polisförhör att han mådde dåligt efter stölden. Dagarna som följde var plågsamma. Han hade mardrömmar och kunde inte sova.

Det var omständligt att få nya kort från banken och han tvingades låna pengar för att kunna köpa mat.

Åker runt i Europa

Han och hon som den äldre mannen beskriver som "killen" och "tjejen" är i verkligheten ett gift par som planerat och slagit till på ett utstuderat sätt, enligt åklagaren Johan Fröjelin.

 

När kvinnan pantade burkar på Coop i Stenungsund ska paret ha stulit hennes handväska och flera hundra kronor. Foto: POLISEN

 

Och de västsvenska pensionärerna ska vara långt ifrån de första som utsatts för paret.

– De åker runt mellan olika europeiska länder och gör likadant och de är dömda för likadana brott i andra länder. Det är så de jobbar. Det är seriebrottslighet, säger Johan Fröjelin.

 

LÄS MER: Bluffmakarnas luriga parkeringsmetod

 

Kvinnan har, enligt förundersökningen, tidigare dömts till fängelse för stölder i Storbritannien, Danmark, Tyskland och Österrike, vilket Borås Tidning också skrivit om.

Mannen uppger i förhör att han en gång för länge sedan suttit frihetsberövad i Tyskland efter ett bråk, men uppger att han "i övrigt inte är dömd för brott i något annat land".

Paret gifte sig

Nu står de åtalade vid Borås tingsrätt för totalt åtta grova stölder och två grova stöldförsök. De fem första händelserna inträffade våren 2015, de fem sista under början av 2017.

– Det finns ingen anledning att tro att det är ett stort nätverk bakom, men däremot vet vi att de opererat tillsammans med i varje fall en person till under 2015. Däremot såg vi inte att det skulle ha varit fler än de två här nu, under 2017, säger Johan Fröjelin.

 

Här misstänks paret ha slagit till i Västsverige

Angered centrum

Borås

Frölunda torg

Stenungsund

 

Det går två år mellan de första brottstillfällena och de sista. Vad tror ni att de har gjort däremellan?

– De har befunnit sig på andra ställen. Och de har passat på att gifta sig. Men vi har inte dokumentation på allt de har gjort. Det vi hittat är väl toppen på ett isberg.

I förhör erkänner paret vissa av brotten, medan de nekar till andra. De säger att de var i Sverige för att tigga och för att arbeta.