Foto: Jan Düsing
 Foto: Jan Düsing

Tjuvfisket av kräftor – stort problem i Vättern

Publicerad

Kräfttider är högsäsong för tjuvfiskarna i Vättern som i år avancerat sig för att undvika att åka fast.

Ett stort problem, menar Michael Bergström, fisketillsynsman på länsstyrelsen i Jönköping.

– Det går att göra grova pengar på att sälja kräftor svart. Det är pengar rakt ner i fickan, säger han till Jönköpings-Posten.

Från och med den andra helgen i augusti och fem veckor framåt får allmänheten fiska kräftor i Vättern. Men de senaste veckorna har över 100 omärkta kräftburar tagits i beslag av polisen. Detta uppger Jönköpings-Posten.

– Det handlar om riktiga tjuvfiskare, säger Michael Bergström till tidningen.

Som fisketillsynsman på länsstyrelsen i Jönköping ansvarar han för att se till att reglerna följs. Men trots det stora antalet tillslag har tjuvfiskarna hittat nya metoder för att undvika att åka fast.

– Mjärdarna är förankrade vid botten för att det ska vara svårare för oss att upptäcka.

Burarna har alltså ingen märkning vid vattenytan och blir därför mycket svåra att upptäcka, menar Michael Bergström.

Lukrativ bransch

Ett avancerat ekolod ger dock möjlighet att upptäcka omärkta kräftburar, skriver Jönköpings-Posten.

Tjuvfisket av kräftor är en lukrativ bransch och det finns stora pengar att tjäna på den svarta marknaden.

– Det går att göra grova pengar på att sälja kräftor svart. Det är pengar rakt ner i fickan. De här tjuvfiskarna konkurrerar med yrkesfiskarna, säger Michael Bergström.

Det är framför allt tips från allmänheten som hjälper länsstyrelsen att hitta de otillåtna burarna. Både privatpersoner och yrkesfiskare hör av sig för att berätta att deras burar blivit vittjade eller rent av stulna. Han uppmanar alltid till polisanmälning.

– Hela kedjan är genomrutten. Om det inte fanns någon efterfrågan från privatpersoner och restauranger att köpa kräftor svart skulle det heller inte ske något otillåtet fiske, säger Michael Bergström till Jönköpings-Posten

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER