Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuven stal Arnes cykel – lämnade sen tillbaka den

Så många brott anmäldes i Sverige i fjol.
Tjuven stal Arne Johanssons cykel – för att sedan lämna tillbaka den.Foto: Privat
Arne Johansson, 78.Foto: Privat

78-årige Arne Johanssons trehjuliga elcykel stals från garaget i hans lägenhetshus.

Efter en vecka ringde han polisen för att kolla läget.

Då stod cykeln utanför polishuset.

– Då hade alltså tjuven drabbats av någon typ av samvetskval. Eller var den kanske svår att sälja? Och så stod den där, olåst, säger Arne.

I mitten av januari gick Arne Johansson från Ytterby i Kungälvs kommun ner till lägenhetshusets garage, där han hade ställt sin cykel natten innan. Då var den borta, något som Kungälvs-Posten tidigare skrivit om. Arne ringde polisen och försäkringsbolaget och spanade på internet.

– Jag bor i en bostadsrättsförening och under huset har vi ett gemensamt garage. Där hade jag min cykel stående. Garagedörren är låst och cykeln likaså, men likväl var den borta, säger han.

Trehjulingen använder Arne dagligen när han ska motionera eller göra ärenden.

– Den är väldigt händig för mig som har gångproblem, med utslitna knän och annat. Då glider jag runt med den med batterikraft.

En oväntad vändning

Efter en vecka utan sin cykel bestämde han sig för kolla med polisen hur läget låg till med deras spaningsarbete. 

De konstaterade att de inte hittat cykeln – men sedan tog det hela en oväntad vändning.

– En halvtimme senare ringde de upp och sa: ”Vi har en cykel stående på framsidan vid vår entrédörr och det är din cykel som står där”. Då hade alltså tjuven drabbats av någon typ av samvetskval. Eller var den kanske svår att sälja? Och så stod den där, olåst, eftersom låset ju var sönder, säger Arne.

Minst en gång om dagen använder Arne cykeln under sina motionsrundor eller för att göra ärenden.Foto: Privat

Polisen: ”En speciell cykel”

Nu i efterhand känner han inte ilska över det som hänt, utan mer än lättnad att han slapp krångla med att köpa en ny.

– Jag känner mig inte mig bitter på den här tjuven. En av de bättre i skrået. Han kan ju skriva det på sitt cv: ”Lämnar tillbaka mitt stöldgods”, säger Arne.

Dock var cykeln inte riktigt hel.

– Låset var sönder och en trippmätare, eller cykeldator som den så modernt heter, men det får jag ersätta. Det är inte värre än så, säger Arne Johansson.

Polisen i Kungälv blev överraskade när de märkte att cykeln stod utanför dörren.

– Det är en väldigt speciell cykel, så den sticker ut lite i mängden. Det är inte så vanligt att någon lämnar cyklar här utanför. Men det var en kollega som sa: ”Det ser ut som den cykeln”, säger Hanna Sutherland vid Kungälvspolisen.